Στο 80% ο πληθωρισμός στην Τουρκία, εκτροχιάζει την εκλογική νίκη Ερντογάν

Ανεξάρτητη Αρχή οικονομολόγων εκτιμά οτι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι στο 181,4% και υποκρίπτεται από την κυβέρνηση
Umit Bektas via Reuters

Είναι η πρώτη φορά από το 1998 και κυρίως επι προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν από το 2003, που ο πληθωρισμός στην Τουρκία ξεπέρασε τον Αύγουστο το ασύλληπτο ποσοστό του 80%.

Σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο, η οικονομία είναι το βαρίδι που τον τραβά στην άβυσσο καθώς κινδυνεύει να χάσει την προεδρία και να αφήσει πίσω του μια χώρα σε εξαθλίωση.

Η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του, που μειώνει τα επιτόκια στο 13% από 14% και έχει επικριθεί εντός κι εκτός Τουρκίας, όχι μόνο δεν καταφέρνει να μειώσει τον πληθωρισμό αλλά βουλιάζει την χώρα σε ύφεση και την τουρκική λίρα κάτω από το 55% της αξίας έναντι του δολαρίου.

Αυτό οδηγεί σε νέα εκτίναξη τιμών με τον Ερντογάν να παραδέχεται για πρώτη φορά ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι το κόστος ζωής».

Ο πραγματικός πληθωρισμός

Σύμφωνα με το Bloomberg, παρά τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου, η άνοδος των τιμών έχει φέρει τους τούρκους πολίτες σε δυσμενή θέση καθώς αδυνατούν να αγοράσουν τα βασικά.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει το πραγματικό ποσοστό του πληθωρισμού κάνοντας λόγο για προεκλογικά παιχνίδια.

Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), που αποτελείται από ανεξάρτητους τούρκους οικονομολόγους, υποστήριξε σήμερα ότι ο πραγματικός πληθωρισμός τον Αύγουστο έφθασε το 181,4% σε ένα χρόνο.

Δημοφιλή