Στο μικροσκόπιο οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις

Η ψήφιση των νομοσχεδίων θα γίνει μετά την Πρωτομαγιά.
Image by Catherine MacBride via Getty Images

Από το μικροσκόπιο το θεσμών θα περάσουν πριν κατατεθούν στη Βουλή οι δύο ρυθμίσεις των έως και 120 δόσεων προς Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία. Οι τεχνοκράτες των δανειστών ζήτησαν πρώτα να ελέγξουν ενδελεχώς τα δύο νομοσχέδια, στη συνέχεια αυτά να πάρουν το «πράσινο φως» και αφού ολοκληρωθεί ο «έλεγχος» των κειμένων να κατατεθούν στη Βουλή.

Το γεγονός αυτό μεταθέτει την ψήφιση των δύο πολυαναμενόμενων νομοσχεδίων για μετά την πρωτομαγιά. Το πιθανότερο σενάριο μοιάζει να είναι να κατατεθεί στη Βουλή τις πρώτες πέντε ημέρες του Μαΐου, αλλά και για αυτό κανείς στην κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Αν και κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή, δεν εμφανίζονται σίγουροι ότι οι Θεσμοί δεν θα ζητήσουν το θέμα να οριστικοποιηθεί κατά την επίσκεψη των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση η κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή μπορεί να μετατεθεί ακόμα και για μετά τις 5 Μαΐου.

Κυβερνητική πηγή εξηγώντας την αιτία της καθυστέρησης σημείωνε ότι οι λόγοι είναι «τεχνικής φύσεων» επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία τους. «Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις προς τα Ταμεία» είπε χαρακτηριστικά στη HuffPost και πρόσθεσε «η ρύθμιση είναι έτοιμη και απομένει η τυπική έγκριση από την πλευρά των Θεσμών ότι δεν θα προκαλέσει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους».

Πιο περιπλοκή είναι η υπόθεση με την αντίστοιχη ρύθμιση προς την εφορία καθώς οι Θεσμοί επιμένουν στη θέσπιση κριτηρίων προκειμένου να υπάρχουν εισοδηματικοί «κόφτες» ώστε να μην ευνοηθούν όσοι έχουν αλλά δεν πληρώνουν. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τεχνοκρατών των Θεσμών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά και μένουν τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

Κρίσιμα στοιχεία

Από τα αρμόδια υπουργεία εξηγούσαν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι μεσολαβούν οι γιορτές του Πάσχα για τους Καθολικούς, ενώ τώρα ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα για τους Ορθόδοξους, γεγονός που δεν αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια για διαπραγματεύσεις και ανταλλαγή στοιχείων.

Πέρα όμως από την εορταστική ραστώνη, είναι γεγονός ότι οι εταίροι περιμένουν πριν δώσουν το «πράσινο φως» για την ψήφιση να δουν τα επίσημα στοιχεία για το οριστικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 το οποίο θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat την Μεγάλη Τρίτη. Η επίσημη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι το πλεόνασμα θα φτάσει στο 3,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ.

Αν και το συγκεκριμένο ποσό από την υπέρβαση του στόχου πλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νέες ελαφρύνσεις μέσα στο 2019, θα αποτελέσει ισχυρό «όπλο» στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών προκειμένου να καταλήξουν στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων.

Δημοφιλή