«Στο πόδι» η ΕΛ.ΑΣ. για τις παρελάσεις: Γιατί φέτος τα μέτρα θα είναι δρακόντεια

Μεγαλύτερος είναι ο προβληματισμός για τις παρελάσεις στη βόρεια Ελλάδα.
Eurokinissi

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο της 25 Μαρτίου, υπό το φόβο επεισοδίων από ακροδεξιές ομάδες, που φέρονται να έχουν στοχοποιήσει στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ασφάλειας έχουν συλλέξει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ακροδεξιοί «πυρήνες» ενδέχεται να επιχειρήσουν να γιουχάρουν ή ακόμα και να επιτεθούν στις εξέδρες των επισήμων, με τη ρητορική περί «προδοτών».

Μεγαλύτερος είναι ο προβληματισμός για τις παρελάσεις στη βόρεια Ελλάδα. Άντρες με πολιτικά αλλά και ένστολοι θα επιτηρούν τα δρομολόγια των επισήμων αλλά και τους δρόμους στους οποίους θα γίνονται παρελάσεις. Η Αστυνομία ανησυχεί μήπως κάποιοι προσπαθήσουν να μετατρέψουν την παρουσία τους στην παρέλαση σε «αυθόρμητη» συγκέντρωση κατά της ψήφισης της Συμφωνίας.

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των αστυνομικών διευθυντών της χώρας, στην οποία συζητήθηκαν τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν φέτος στις παρελάσεις. Οι αστυνομικοί διευθυντές καλούνται να πάρουν μέτρα, προκειμένου να μη μπορέσουν να πλησιάσουν απειλητικά τις εξέδρες των επισήμων οργανωμένες ομάδες με ακραία ρητορική και συμπεριφορά αλλά και να μην αμαυρωθεί από επεισόδια η εθνική επέτειος.

Δρακόντεια μέτρα και στην Αθήνα

Το ίδιο αυστηρά θα είναι τα μέτρα στην Αθήνα. Την Κυριακή, ημέρα μαθητικής παρέλασης, στους δρόμους του κέντρου των Αθηνών θα βρίσκονται συνολικά 850 αστυνομικοί. Τη Δευτέρα, ημέρα στρατιωτικής παρέλασης στην πρωτεύουσα, στα μέτρα θα συμμετάσχουν διπλάσιοι αστυνομικοί και συγκεκριμένα 1.600, από διάφορες υπηρεσίες της Αστυνομίας. Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να υπάρχει αυξημένη προσοχή, ούτως ώστε να μην χρησιμοποιηθεί βία σε άτομα που απλά φωνάζουν συνθήματα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, θα υπάρχουν δυνάμεις που θα είναι έτοιμες να επέμβουν σε περίπτωση που εμφανιστούν οργανωμένες ομάδες, αποφασισμένες να προκαλέσουν ταραχή. «Φέτος τα μέτρα της 25 Μαρτίου θα είναι πιο αυστηρά από κάθε άλλη χρονιά», λέει χαρακτηριστικά αστυνομική πηγή.

Από αέρος η παρέλαση της Δευτέρας θα επιτηρείται από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Δημοφιλή