ΤΟ BLOG
19/12/2018 17:25 EET | Updated 20/12/2018 14:52 EET

Στο Προεδρικό Μέγαρο

EUROKINISSI

Κάθε φορά που περνάω την επιβλητική είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου με την Προεδρική Φρουρά στην Ηρώδου του Αττικού, ανασαίνω τις μυρωδιές του καταπράσινου κήπου, περιποιημένος, πλούσιος σε φυτά χειμώνα – καλοκαίρι και πριν ανέβω τη σκάλα με τους κίονες και την γυάλινη πλημμυρισμένη στο φως, οροφή, πριν διασχίσω τα σαλόνια με τα έργα τέχνης, αισθάνομαι οικειότητα.

Ανθρώπινες διαστάσεις. Όμορφη φωτισμένη ατμόσφαιρα. Ένας χώρος λιτός νεοκλασικής αισθητικής, αρχιτεκτονικό κόσμημα, το Ανάκτορο που κατασκεύασε ο Ερνέστος Τσίλερ (1890), ένα οικοδόμημα με μεγάλη ιστορία.

Πολύ διαφορετικό βέβαια σήμερα στην καθημερινότητά του, όπως την ζούμε και εμείς οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι την Έδρα του Κορυφαίου Πολιτειακού Άρχοντα. Η αρχοντιά και το Μεγαλείο τους όμως, παραμένουν.

Ο Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Μπάρακ Ομπάμα όταν μας επισκέφτηκε, τον Νοέμβριο 2016, -και ήταν η τελευταία επίσκεψη του στο εξωτερικό ως πρόεδρος των ΗΠΑ- μόλις μπήκε στο ολοφώτιστο Προεδρικό Μέγαρο διασχίζοντας τον κήπο, χαμογελαστός, με την γνωστή του άνεση, την μοναδική κίνησή του, σα να χορεύει απαλά, την απλότητα, την γοητεία, το γλυκό βλέμμα, είπε πόσο όμορφος, ζεστός είναι ο χώρος. Μοιάζει, λίγο , με τον Λευκό Οίκο. Είπε στον Έλληνα Πρόεδρο.

Oικειότητα 

Διαπιστευμένη στην Προεδρία της Δημοκρατίας εκ μέρους της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» εδώ και αρκετά χρόνια η εμπειρία είναι πλούσια. Μαγική θα έλεγα. Κι έτσι υπάρχει διαχρονική, πια, η αγάπη και οικειότητα με το Προεδρικό και τους ενοίκους του.

Με τον Κ. Στεφανόπουλο 

O δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης και η Λένα Παγώνη συνομιλούν με τον Κ. Στεφανόπουλο

Στο πλάι ενός Προέδρου, που είχε τον σεβασμό των Ελλήνων, σεμνός, απλός με γλυκύτητα στον τρόπο ομιλίας του και την συμπεριφορά του, τον Κ. Στεφανόπουλο τον «κάλυψα» δημοσιογραφικά από το 1995 ως το 2005, στην άσκηση όλων των υψηλών καθηκόντων του.

Η δημοσιογράφος Λένα Παγώνη, μαζί με τον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος σε αποστολή στην Περσέπολη στο Ιράν.

Έντονες εμπειρίες…

Με τον Κάρολο Παπούλια

Από το 2005 ως το 2015 ήμουν στο πλάι ενός αγαπητού Προέδρου σε όλη τη χώρα. Του Καρόλου Παπούλια. Ανώτατος Άρχων και συνάμα προσιτός. Μεγάλη καρδιά. Ηπειρώτης στην ψυχή και τα όλα του. Πάντα με το γέλιο. Αθλητικός, όμορφος. Μεγάλος φίλος με τους φίλους του. Στις προσωπικές του συναντήσεις υποδεχόταν τον φίλο επίσης «πολύ Ηπειρώτη» Δημοσιογράφο Γιώργο Βότση, πάντα με τσίπουρο! 

Διονύσης Πατεράκης
Σε αποστολή μαζί με τον τ. ΠτΔ κ. Κ. Παπούλια στη Σαουδική Αραβία

Ταξιδέψαμε μαζί, σε επίσημες αποστολές σε μακρινά μέρη του πλανήτη, όπου ως Αρχηγός Κράτους εκπροσώπησε την Ελλάδα και ανέπτυξε άριστες διμερείς σχέσεις. 

Με τον Προκόπη Παυλόπουλο 

Και τώρα με τον αεικίνητο Πρόεδρο με τη γνωστή κοινωνική ευαισθησία του, τον διακεκριμένο Νομικό, που νύχτα – μέρα βρίσκεται στο Γραφείο του και εργάζεται μέχρι αργά…. 

Η Λένα Παγώνη σε δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο

Οργώνει την Ελλάδα, με τις επισκέψεις του παντού, όπου του ζητάνε, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και έχει άμεση επαφή με τον κόσμο. Ευγενής, γλυκομίλητος, δεν αφήνει κανέναν να ξεχνά, ούτε στιγμή, ότι είναι καθαρόαιμος πολιτικός… ο Προκόπης Παυλόπουλος 

Οι άνθρωποι του Προέδρου 

Αβρές είναι οι σχέσεις μας, άριστη η συνεργασία και με το επιτελείο του Προέδρου. Από τον επικεφαλής ως το νεότερο.

Ο Πρέσβυς Γιώργος Γεννηματάς, Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας, έμπειρος, με μακρόχρονη και σημαντική διαδρομή στο διπλωματικό σώμα, τιμήθηκε πρόσφατα με το Πανεπιστημιακό βραβείο «Θεμιστοκλής».

Η πανταχού παρούσα, φινετσάτη, υπέρκομψη Λώρα Μολυβιάτη, στις Δημόσιες Σχέσεις.

Στο Γραφείο Τύπου, ο πάντα πρόθυμος ο επικεφαλής Κ. Μελισσόπουλος, η γλυκιά Μαίρη Βέτση, η κυρία Φουρνάρου, η Ελευθερία, ο Νίκος και όλοι οι συνεργάτες δίπλα μας πάντα στις δημοσιογραφικές αποστολές.  

Και οπωσδήποτε θα αναφέρω τους άγρυπνους και ευγενείς άνδρες της Υπηρεσίας Προστασίας του Προέδρου με τους οποίους έχουμε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Σήμερα υπάρχουν και κάποιες γυναίκες σε αυτό το πόστο ευθύνης. Επικεφαλής είναι ο υποστράτηγος Δημήτρης Κρίκας.

EUROKINISSI

Το ιστορικό κτίριο

Το κτίριο έχει προσαρμοστεί στις εκάστοτε πτυχές, τις εδώ και 121 χρόνια ιστορικής του πορείας. Με μεταμορφώσεις και αλλαγές χρήσης και λειτουργίας. Η Αίθουσα Συσκέψεων ας πούμε, που την έχουμε ζήσει δημοσιογραφικά σε κρίσιμες, πολιτικές περιόδους με τις Διασκέψεις των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την πολύωρη αναμονή για τις αποφάσεις τους, λειτουργούσε στο παρελθόν ως Βασιλική Τραπεζαρία. Δίπλα το Βυζαντινό Σαλόνι με υπέροχες εικόνες θρησκευτικού περιεχομένου, η αίθουσα δεξιώσεων.

Η σημερινή αίθουσα Διαπιστευτηρίων ήταν η μεγάλη Αίθουσα Χορού. 

Το Προεδρικό Γραφείο 

Ο ωραιότερος όμως χώρος κατά κοινή ομολογία, ζεστός, ανθρώπινος, γεμάτος βιβλία, με τη σφραγίδα της προσωπικότητας του εκάστοτε προέδρου είναι το Προεδρικό Γραφείο. Μικρός χώρος στον περίφημο καναπέ του οποίου δέχεται τους υψηλούς προσκεκλημένους Έλληνες και ξένους, έχουν περάσει τόσοι πολλοί… 

Λαμπρή έκδοση

Όλα αυτού και πολλά περισσότερα ακούσαμε στην παρουσίαση ενός καλαίσθητου τόμου που λάμπει ακόμη και από το εξώφυλλό του, 190 σελίδων, με τίτλο «Το Προεδρικό Μέγαρο»,εκδόσεις «Μέλισσα», με ιστορικές φωτογραφίες του Γ. Γερόλυμπου. 

Η Σοφία Καμπάνη 

Παρουσία του Προέδρου Πρ. Παυλόπουλου, πρωτοβουλία του οποίου είναι αυτή η έκδοση υλοποίηση του βιβλίου συνέβαλε πολύ η υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων της Προεδρίας Σοφία – Χηνιάδου – Καμπάνη η οποία και το προλόγισε. Όμορφη, δραστήρια, με μεγάλη εμπειρία εδώ και χρόνια σε διάφορα μέρη του κόσμου, στο πλευρό του συζύγου της, ε.τ.πρέσβη Μίκη Καμπάνη, μια προσωπικότητα που κοσμεί τον Διπλωματικό κόσμο της χώρας μας.  

Οι ομιλητές 

Για τη φιλόδοξη αυτή προσπάθεια μίλησε η καθηγήτρια του ΕΜΠ Μ. ΚαρδαμίτρηΑδάμη η οποία μιλώντας για την πορεία της νεότερης Ιστορίας μας αναφέρθηκε στο Παλάτι και την Ιστορία του. Λιτό, αυστηρό, εξέφραζε την ιδιοσυγκρασία του πρώτου ενοίκου του Βασιλέως Γεωργίου Α. Πίστευε ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να βρίσκονται κοντά στο λαό και επομένως το κτίριο δεν πρέπει να προκαλεί.

EUROKINISSI

Ο λαχανόκηπος αρχικά, είναι ο σημερινός κήπος του Μεγάρου. Ενδιαφέρον έχει η περιγραφή στις χρήσεις του κάθε ορόφου από την αρχή της λειτουργίας του ως σήμερα.

Επίσης μίλησε η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης μια άξια και ικανή γυναίκα που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το αντικείμενο της αποστολής της, η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

Ο καθηγητής Ιστορίας Ευ. Χατζηβασιλείου. Ο ποιητής και στέλεχος του Ομίλου Λάτση, που στήριξε την επίδοση, ο Βαγ. Χρόνης.