ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/05/2018 07:34 EEST | Updated 16/05/2018 07:48 EEST

Στόχος η τεχνική συμφωνία το Σάββατο, εν μέσω αντιπαράθεσης Γερμανίας και ΔΝΤ

Pacific Press via Getty Images

«Όλα πρέπει να τελειώσουν έως τις 21 Ιουνίου». Αυτό είναι το σαφές μήνυμα κυβερνητικού αξιωματούχου ο οποίος μίλησε στη HuffPost Greece λίγες ώρες πριν αρχίσουν στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων. 

Πρόθεση όλων των πλευρών είναι ο νέος γύρος επαφών να κρατήσει μόλις μερικά 24ωρα. Στόχος είναι το Σάββατο κυβέρνηση και Θεσμοί να έχουν καταλήξει σε τεχνική συμφωνία προκειμένου να ξεκινήσουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων να συντάσσουν το κείμενο για το Staff Level Agreement .

Παράγοντες με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων μιλούν για καλό κλίμα το οποίο θα αποτυπωθεί και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων. Ωστόσο, το «μπρα ντε φερ» μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ θα μπορούσε να δημιουργήσει εντάσεις κατά τη διάρκεια των κρίσιμων επόμενων ημερών.

«Χρειαζόμαστε πραγματικά μια συμφωνία στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε στο CNBC ο Πόλ Τόμσεν. «Ο χρόνος τελειώνει αλλά αν υπάρξει μια συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάιο, θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα και για να συμπέσει αυτό με το υπόλοιπο του προγράμματος του ESM», τόνισε. 

Παρόλα αυτά από ελληνικής πλευράς εκτιμούν ότι το ΔΝΤ επιδιώκει να καθυστερήσει τις διαδικασίες αλλάζοντας διαρκώς τη θέση του.

«Ο χρόνος τελειώνει και για το ΔΝΤ» είναι η φράση που λένε διαρκώς αξιωματούχοι της κυβέρνησης και διαμηνύουν ότι έως τα τέλη του Μαϊου θα πρέπει το Ταμείο να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις

Και αυτό γιατί όπως εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες ο χρόνος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος και δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Πρόθεση και της ελληνικής πλευράς αλλά και των δανειστών είναι όλα να έχουν συμφωνηθεί έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Σε αυτό το πλαίσιο οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η τεχνική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί στις 24 Μαϊου, έστω και αν «μείνουν κάποιες ουρές από την υλοποίηση των προαπαιτούμενων», όπως αναφέρουν.

Διαπραγματεύσεις στην Αθήνα

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για ιδιαίτερα καλό κλίμα κατά  τη διάρκεια των επαφών που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα από τη Δευτέρα. Οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, καθώς δεν υπήρξαν εμπλοκές σε τεχνικό επίπεδο. 

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας χθες, Τρίτη, σχετικά με τη διαπραγμάτευση ότι τα τεχνικά κλιμάκια δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών. Πρόσθεσε μάλιστα  ότι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται πάνε καλά οι συζητήσεις για τα φορολογικά θέματα, την φορολογική διοίκηση αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις. Για πρόοδο έκανε λόγο και στο πεδίο των αντικειμενικών αξιών. «Δουλεύουμε για τεχνική συμφωνία στις 24 Μαΐου» ανέφερε.

Σε αυτό το κλίμα από σήμερα, Τετάρτη, αρχίζει νας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών. 

Το πρόγραμμα των σημερινών ραντεβού περιλαμβάνει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου οι δανειστές να ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου. Ακολουθεί η συζήτηση για ένα από τα σημαντικότερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης το οποίο αφορά την ενέργεια και τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, ενώ οι δανειστές θα σήμερα θα ενημερωθούν και για την πορεία υλοποίησης των αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση.