Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε στους «13» της «Περσεφόνης» - Απολογούνται την Τετάρτη (Εικόνες)

Οι 13 επιβαίνοντες στο σκάφος από το οποίο εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα αντιμετωπίζουν βαριές ποινές, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα ασκήθηκε στα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού «Περσεφόνη». Οι συλληφθέντες για τη φωτιά στην Ύδρα πέρασαν σήμερα το «κατώφλι» του Εισαγγελέα αλλά ζήτησαν κι έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι η πρόκληση φωτιάς και οικολογικής καταστροφής χωρίς θάνατο έχει μετατραπεί σε κακούργημα και προβλέπει ποινή κάθειρξης έως και 20 έτη, και πρόστιμο έως 200 ευρώ.

,
,
Eurokinissi
,
,
Eurokinissi

Τα μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν χθες Σάββατο όταν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, τους περίμεναν στη μαρίνα της Βουλιαγμένης όπου και οδηγήθηκε το σκάφος μετά τον εντοπισμό του.

Όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, κάηκαν 300 στρέμματα δάσους ενώ χρειαστήκαμε 6 εναέρια μέσα και δύο ομάδες δασοκομάντος για να την αντιμετωπίσουμε, δυνάμεις που έλειψαν από άλλα μέτωπα».

,
,
Eurokinissi

Παράλληλα το σκάφος «Περσεφόνη», το οποίο είχαν ναυλώσει 17 άτομα με καταγωγή από το Καζακστάν, κατασχέθηκε.

,
,
Eurokinissi

Όπως καταγγέλλουν οι εποχικοί πυροσβέστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «η φωτιά προκλήθηκε από σκάφος που πετούσε πυροτεχνήματα και καίει το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού, σε δύσβατο σημείο, που δεν έχει δρόμο». Οι Αρχές αξιοποίησαν την κατάθεση καπετάνιου παρακείμενου σκάφους που είδε το συμβάν.

Η διχογνωμία Λιμενικού και Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, υπάρχει διχογνωμία μεταξύ Λιμενικού και πυροσβεστικής καθώς σύμφωνα με το Λιμενικό δεν έχουν εντοπιστεί ευρήματα μέσα στην θαλαμηγό, η οποία έχει κατασχεθεί, κα δεν μπορούν να κατοχυρώσουν από καταθέσεις ότι μέσα από το σκάφος ξεκίνησαν τα βεγγαλικά που προκάλεσαν στην συνέχεια την φωτιά.

Και αυτό γιατί η κατηγορία βασίζεται στην μαρτυρία ενός καπετάνιου που βρισκόταν με το σκάφος του σε έναν γειτονικό όρμο, άκουσε κρότο και λάμψη ωστόσο δεν είδε τα βεγγαλικά.

Ο συγκεκριμένος καπετάνιος δεν παρουσιάστηκε αυτοβούλως, αλλά κλήθηκε, μετά από έρευνα για τα περιπλέοντα σκάφη την ώρα εκείνη. Ο καπετάνιος υποστήριξε τα άνωθι, και η θαλαμηγός ήταν αυτή του βρισκόταν εγγύτερα του γεγονότος βάσει του στίγματος.

«Για να έχουν πεταχτεί τα βεγγαλικά όπως υποστηρίζει το λιμενικό από το σκάφος το οποίο ήταν ναυλώσει υπήκοοί Καζακστάν για να κάνουν την βόλτα και την γιορτή τους, θα έπρεπε να υπάρχουν σημάδια, καψίματα, μηχανισμός για τα βεγγαλικά. Αξιωματικός της πυροσβεστικής ανέφερε πως ενδεχομένως μόλις αντιλήφθηκαν τι έκαναν να τα πέταξαν στην θάλασσα», δήλωσε ο Στάυρος Μπαλάσκας.

Εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να άφησε η θαλαμηγός άτομα μέσω φουσκωτού, στην ακτή και από εκεί να έγινε η εκτόξευση βεγγαλικών και όχι ναυτικής φωτοβολίδας.

Δημοφιλή