CULTURE
25/04/2019 12:03 EEST

Στον Πίτερ Μπρουκ τον «καλύτερο σκηνοθέτη θεάτρου του 20ού αιώνα» το βραβείο Πριγκίπισσα των Αστουριών

Ο 94χρονος Βρετανός που παραμένει δραστήριος, δήλωσε «βαθιά συγκινημένος».

LIONEL BONAVENTURE via Getty Images

O Βρετανός Πίτερ Μπρουκ τιμήθηκε στην Ισπανία με το κορυφαίο  βραβείο Πριγκίπισσα των Αστουριών στην κατηγορία τέχνες ως «ο καλύτερος σκηνοθέτης θεάτρου του 20ού αιώνα». 

Ο 94χρονος Πίτερ Μπρουκ, που παραμένει δραστήριος, «άνοιξε νέους ορίζοντες για τη σύγχρονη δραματουργία, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανταλλαγή γνώσεων ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς όπως αυτούς της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας», αναφέρει η κριτική επιτροπή.

Ο Πίτερ Μπρουκ δήλωσε «βαθιά συγκινημένος» και «ευγνώμων» για το βραβείο και αναφερόμενος στην Ισπανία σημείωσε: «Από την πρώτη μου επίσκεψη πριν από πολλά πολλά χρόνια, η Ισπανία είχε ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Ταξίδεψα από τον βορά στον νότο και από την ανατολή στη δύση, τόσο για δουλειά όσο και για διακοπές και σε κάθε ταξίδι έμαθα καινούργια και υπέροχα πράγματα». 

Έχοντας αποσπάσει ήδη πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το βραβείο Μολιέρος το 1991 για τη σκηνοθεσία της «Τρικυμίας» του Σαίξπηρ, ο Πίτερ Μπρουκ θεωρείται ένας ζωντανός θρύλος του θεάτρου. 

Ο Μπρουκ «θεωρείται ο καλύτερος σκηνοθέτης θεάτρου του 20ού αιώνα και ένας από τους μεγάλους μεταρρυθμιστές των σκηνικών τεχνών», πρόσθεσε η επιτροπή επικαλούμενη έργα όπως το Μαρά/Σαντ (Η καταδίωξη και η δολοφονία του Ζαν-Πολ Μαρά, όπως παρουσιάστηκε από τον θεατρικό όμιλο του Ασύλου του Σαραντόν υπό τη διεύθυνση του μαρκήσιου ντε Σαντ) ή το Μαχαμπαράτα (1985), ένα έπος εννέα ωρών της ινδουιστικής μυθολογίας που διασκεύασε σε ταινία το 1989.

Γεννημένος στο Λονδίνο στις 21 Μαρτίου 1925, ο Πίτερ Μπρουκ άρχισε πολύ νέος τη σταδιοδρομία του στη Βρετανία όπου σκηνοθετεί πολλά έργα του Σαίξπηρ για τη Royal Shakespeare Company και διευθύνει όπερες για τη Royal Opera House του Covent Garden.

Εγκαθίσταται το 1970 στο Παρίσι όπου ιδρύει το Διεθνές Κέντρο Θεατρικής Έρευνας το οποίο συνεχίζει να διευθύνει και αναλαμβάνει το 1974 τη διεύθυνση του παρισινού Θεάτρου Bouffes du Nord έως το 2010. Τον προσεχή Ιούνιο, θα παρουσιάσει στη σκηνή αυτή το νέο του θεατρικό έργο «Why». Συνεχίζει να «συγκινεί ιδιαίτερα μέσα από σκηνοθεσίες μεγάλης καθαρότητας και μεγάλης απλότητας, πιστός στην αρχή του για τον ‘κενό χώρο’», σύμφωνα με την ισπανική επιτροπή.

julio donoso via Getty Images

Ο Μπρουκ διαδέχεται στον κατάλογο των βραβευμένων τον Αμερικανό σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε (τιμήθηκε το 2018) και άλλους δεξιοτέχνες της έβδομης τέχνης όπως ο Γούντι Αλεν, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Τα βραβεία Πριγκίπισσα των Αστουριών δίδονται από το 1981 σε πρόσωπα ή οργανισμούς που διακρίνονται σε τομείς όπως οι τέχνες, οι επιστήμες και ο αθλητισμός. Τον Οκτώβριο, ο βασιλιάς και η βασίλισσας της Ισπανίας θα τα απονείμουν σε οκτώ βραβευθέντες κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Οβιέδο, στην περιοχή Αστούριας της βόρειας Ισπανίας. Το βραβείο είναι ένα γλυπτό του Ζουάν Μιρό και συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο 50.000 ευρώ.