ΔΙΕΘΝΕΣ
12/11/2018 12:20 EET

Στον στόχο του, στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, το γεωτρύπανο της ExxonMobil

VAKSMANV via Getty Images

Tο γεωτρύπανο της ΕxxonMobil, Stena Ιcemax, βρίσκεται στον στόχο «Δελφίνη», στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, από το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ.

Το γεωτρύπανο, ένα από τα πλέον σύγχρονα στο είδος του, πήγε κατ′ ευθείαν στο τεμάχιο 10, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό στο λιμάνι ή το αγκυροβόλιο της Λεμεσού. Τα επόμενα 24ωρα θα πραγματοποιηθούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες σταθεροποίησής του και μεταξύ 15 με 17 Νοεμβρίου αναμένεται να αρχίσει η γεώτρηση.

Την εξυπηρέτηση του Stena Icemax έχουν αναλάβει τέσσερα υποστηρικτικά σκάφη που ναυλοχούν στη Λεμεσό από τα τέλη Οκτωβρίου. Ήδη, έχει προσεγγισθεί από ένα εξ αυτών, το οποίο απέπλευσε από τη Λεμεσό. Το τεμάχιο 10 και ο στόχος Δελφίνη (ή Δελφίνος) της γεώτρησης απέχουν 90 ναυτικά μίλια από τη Λεμεσό. Έως τις 25 Νοεμβρίου θα βρίσκεται σε ισχύ NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα σε ακτίνα 500 μέτρων γύρω από το γεωτρύπανο. Ταυτόχρονα έχει δεσμευθεί θαλάσσιος διάδρομος, στα όρια του οποίου θα διεξάγονται πολυεθνικές ασκήσεις, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι όσο λιγότερα λέγονται σε ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία θέλει να προκαλέσει γκρίζες ζώνες τόσο το καλύτερο. Όπως είπε, η Τουρκία διαρκώς θέλει να δημιουργήσει, με προπαγάνδα, παρεμβάσεις και απειλές, την εντύπωση ότι η θάλασσα στα νότια της Κύπρου είναι τουρκική ή αιγυπτιακή θάλασσα και ότι η Κύπρος δεν έχει ΑΟΖ, ούτε δικαιώματα.

Αυτό, είπε ο κ. Προδρόμου, η κυβέρνηση το διαχειρίζεται με υπευθυνότητα, κτίζοντας διεθνείς συμμαχίες και έχοντας μεγάλες εταιρείες και συμφέροντα κρατών, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, στην περιοχή μας, για να συμπληρώσει ότι υπάρχει άρτια συνεργασία με τις γειτονικές χώρες σε θέματα ενέργειας.

Όπως αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ, στην περιοχή βρίσκονται και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, ενώ την Παρασκευή καταφθάνει στην Κύπρο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακές υποθέσεις, Φάνον.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Philenews, Sigma)

Sponsored Post