ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/04/2016 08:42 EEST | Updated 13/04/2016 15:21 EEST

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε αλληλέγγυους στην Ειδομένη. Σύλληψη Γερμανίδας επειδή είχε...σπρέι πιπεριού

Anadolu Agency via Getty Images
IDOMENI, GREECE - APRIL 11: Syrian refugees protest the restriction of the entrance to the Macedonia as they wait at a makeshift camp along the Greece-Macedonia border in Idomeni village, Greece, on April 11, 2016. (Photo by Rober Astorgano/Anadolu Agency/Getty Images)

Στη σύλληψη μιας Γερμανίδας προχώρησε το πρωί της Τετάρτης η αστυνομία μετά από ελέγχους που διενεργεί στα οχήματα που προσέρχονται στον καταυλισμό της Ειδομένης. Σύμφωνα με την αστυνομία, η Γερμανίδα συνελήφθη γιατί κατείχε σπρέι πιπεριού.

Στο μεταξύ συνεχίζονται τα μπλόκα και οι έλεγχοι της αστυνομίας στη γέφυρα του Αξιού, στην κατεύθυνση προς την Ειδομένη. Πριν από λίγη ώρα κατέφθασε στο χώρο και ειδικό κλιμάκιο που διενεργεί ελέγχους σε μικροπωλητές που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Αναφερόμενος στους ελέγχους, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης τόνισε ότι ο έλεγχος είναι χρήσιμος για τον κόσμο που δραστηριοποιείται στην αλληλεγγύη αλλά και για την αποφυγή περιστατικών, όπως τα επεισόδια της Κυριακής.

Υπογράμμισε πως από την Ειδομένη μετακινούνται 500 ατόμα την ημέρα, ενώ αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για βιομηχανικούς και εμπορικούς χώρους στις παρυφές της Θεσσαλονίκης, όπου θα μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές.

Σχετικά με την αποχώρηση των προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά τόνισε ότι «θα ολοκληρωθεί με ορίζοντα την αρχή της τουριστικής περιόδου του Πάσχα», έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Εκτίμησε πως όσο φτιάχνονται οι υποδομές στον Σκαραμαγκά τόσο θα αποχωρούν οι πρόσφυγες από τον Πειραιά. Ο Σκαραμαγκάς λειτουργεί ως «κράχτης» είπε ο κ. Κυρίτσης, καθώς εκ των πραγμάτων οι συνθήκες εκεί είναι καλύτερες.

Στο μεταξύ στους 53.661 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στα νησιά βρίσκονται 7.150 άτομα, εκ των οποίων οι 101 εισήλθαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.963 πρόσφυγες, από τους οποίους 3.805 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ 1.050 βρίσκονται στη νέα δομή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά. Στα κέντρα φιλοξενίας στη Ριτσώνα και τη Λάρισα και στο ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες βρίσκονται 1.958 πρόσφυγες και στο δήμο Ανδραβίδας 340.

Ο αριθμός των προσφύγων που παραμένουν στο camp της Ειδομένης εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες (10.680), ενώ στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου οι πρόσφυγες ανέρχονται σταθερά στους 1.237. Συνολικά στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 29.250 άτομα.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)