ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/03/2018 07:29 EEST | Updated 26/03/2018 07:31 EEST

Τα ανοιχτά μέτωπα, ενώ αρχίζει επίσημα η τέταρτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου

Sooc

Εγκρίνεται και τυπικά αύριο (Τρίτη) η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ καθώς οι Θεσμοί ενέκριναν την ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων της τρίτης αξιολόγησης. Το Euro Working Group με το ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM θα συναντηθεί την Τρίτη 27 Μαρτίου για να εγκρίνει και τυπικά την εκταμίευση του πρώτου πακέτου υποδόσεων. 

Με αυτή την απόφαση ξεκινά και επίσημα η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Αν θα είναι η τελευταία αξιολόγηση των Θεσμών σε Μνημονιακό καθεστώς θα φανεί από τις αποφάσεις οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια του κρίσιμου Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Τότε τελειώνει ο χρόνος για όλες τις πλευρές, εφόσον δεν θέλουν να υπάρξουν παρατάσεις, εμπλοκές και η δημιουργία ακόμα ενός θρίλερ με αρνητικό πρωταγωνιστή την Ελλάδα. Οι δηλώσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών συγκλίνουν στο γεγονός ότι η Ευρώπη θέλει αυτή την εποχή «να δημιουργήσει θετικά σενάρια». Στην Κομισιόν επιθυμούν ένα από τα αυτά τα θετικά σενάρια εν όψει των Ευρωεκλογών του 2019 να είναι και η Ελλάδα που βγαίνει από το Μνημονιακό «τούνελ». 

Τα ανοιχτά μέτωπα

Οι όροι θα αποφασιστούν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις οι οποίες στην πραγματικότητα έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Άλλωστε τα μέτωπα είναι πολλά και η εξεύρεση λύσης δύσκολη. Μετα-μνημονιακή εποπτεία, δημοσιονομικοί στόχοι, πιστή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, διευθέτηση Ελληνικού χρέους και ο ρόλος του ΔΝΤ, είναι μόνο μερικά από τα δύσκολα ζητήματα που θα πρέπει να συμφωνήσουν οι δανειστές. 

Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά από μια σειρά κρίσιμων ραντεβού, αρχής γενομένης από το κρίσιμο Euro Working Group της 12ης Απριλίου. Σε αυτό οι επιτελείς των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ανοιχτά μέτωπα προετοιμάζοντας τη συνεδρίαση του Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

Ιδιαίτερα κρίσιμες όμως θεωρούνται και οι  συναντήσεις στην Ουάσιγκτον  στο περιθώριο της εαρινής Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας). Η Ευρωπαϊκή πλευρά θα πρέπει να ορίσει την κοινή της θέση αναφορικά με την στάση του ΔΝΤ και τις απαιτήσεις τις οποίες το Ταμείο εγείρει κατά καιρούς σε διάφορα θέματα. Στο δρόμο προς την τελική ευθεία για την έξοδο από το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ταμείου θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί επί τάπητος το θέμα του ελληνικού χρέους. Οριστικές αποφάσεις δεν αναμένονται τουλάχιστον πρίν τον Ιούνιο και το τελευταίο Eurogroup, καθώς εκεί αναμένεται να ληφθεί το συνολικό πακέτο των αποφάσεων. 

Οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν από τώρα όλα τα χαρτιά τους, πριν το ΔΝΤ αρχίσει να αποκαλύπτει τις θέσεις του, σε αυτή την περίεργη διελκυστίνδα που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο πλευρών, με αφορμή την Ελλάδα, για την επόμενη ημέρα του Ταμείου στην Ευρώπη.