Τα εμβόλια κερδίζουν εμπιστοσύνη παγκοσμίως, αλλά σε κάποιες χώρες υπάρχει σκεπτικισμός

Προβληματισμός για τους Ελληνες υγειονομικούς, που εμφανίζονται δύσπιστοι.
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

Η προθυμία των ανθρώπων να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 αυξάνεται σε όλο τον κόσμο και περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα έκαναν το εμβόλιο εάν τους προσφερόταν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα.

Ωστόσο, η στάση και η εμπιστοσύνη ποικίλλουν σημαντικά στις 15 χώρες που καλύπτει η η έρευνα, με τη Γαλλία να εμφανίζει υψηλά επίπεδα σκεπτικισμού και ορισμένες ασιατικές χώρες να δείχνουν φθίνουσα εμπιστοσύνη στα εμβόλια, ενώ ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη βλέπουν αυξανόμενη εμπιστοσύνη.

Συνολικά, η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είναι υψηλότερη από ό, τι τον Νοέμβριο, όταν η ίδια έρευνα - που πραγματοποιήθηκε σε 15 χώρες και κάλυψε 13.500 άτομα κάθε φορά - διαπίστωσε ότι μόνο το 40% ήταν πρόθυμο να εμβολιαστεί.

Η έρευνα, με επικεφαλής το YouGov και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Καινοτομίας Υγείας (IGHI) του Imperial College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στη Βρετανία ήταν οι πιο πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού με ποσοστό στο 78% και ακολουθεί η Δανία με 67%.

Η Γαλλία είχε το υψηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι δεν θα έκαναν το εμβόλιο με 44%, παράλληλα όμως διπλασιάστηκε το ποσοστό εκείνων που τάσσονται έντονα υπέρ του εμβολίου, από 15% το Νοέμβριο σε 30% τον Ιανουάριο.

Στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη, η προθυμία για τη λήψη του εμβολίου έχει μειωθεί από τον Νοέμβριο, με την Ιαπωνία να δείχνει τη μικρότερη ετοιμότητα, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη.

«Καθώς τα εμβόλια θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στον έλεγχο της πανδημίας, οι ηγέτες πρέπει να ενεργήσουν τώρα για να βοηθήσουν περισσότερους ανθρώπους να κατανοήσουν τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της COVID-19 και να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ναμπάρο, διευθυντικό στέλεχος του IGHI και ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην COVID-19.

ASSOCIATED PRESS

Από τον Απρίλιο του 2020, οι ερευνητές έχουν ρωτήσει περισσότερα από 470.000 άτομα παγκοσμίως. Αυτή η πιο πρόσφατη έρευνα διεξήχθη από 4 έως 24 Ιανουαρίου και διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται τα εμβόλια, με τα δύο τρίτα να εκφράζουν ισχυρή ή μέτρια εμπιστοσύνη και μόνο το 12% να αναφέρει «καθόλου» εμπιστοσύνη. Διαπίστωσε επίσης ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός είναι σημαντικός για την υγεία τους.

Διστακτικός 1 στους 2 Ελληνες υγειονομικούς

Το ποσοστό των εμβολιασθέντων στο ΕΣΥ ανέρχεται μέχρι τώρα στο 50%, γεγονός που εγείρει προβληματισμό στις αρχές.

Η κυβέρνηση έδωσε σωστά προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό, όμως μεγάλο μέρος του εμφανίζεται δύσπιστο ή διστακτικό απέναντι στο εμβόλιο, με αποτέλεσμα μόνο ένας στους δύο να έχει εμβολιαστεί ένα μήνα μετά την έναρξη των εμβολιασμών στην χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των Ελλήνων εμβολιασθέντων υγειονομικών ανέρχεται σε περίπου 93.000, από περίπου 190.000 εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - 100.000 στο ΕΣΥ και 90.000 σε ιδιωτικές δομές.

Είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο του πληθυσμού που έχει κάνει το εμβόλιο (276.135) μόλις το 35% είναι υγειονομικοί. Τα ποσοστά είναι κάπως καλύτερα για τους γιατρούς (60%) και πιο χαμηλά για το λοιπό προσωπικό (40%).

Σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα, μάλιστα, η εικόνα είναι απογοητευτική. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, όπου τουλάχιστον 32 εργαζόμενοι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, ενώ το ποσοστό των εμβολιασθέντων γιατρών και νοσηλευτών ανέρχεται περίπου στο 44% (από τους 1.300 συνολικά).

Στο θέμα, εξάλλου, έχει αναφερθεί και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το ποσοστό του εμβολιασμού σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Από αμέλεια; Από δυσπιστία; Από κόπωση; Αμέλησαν, κυρίως οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές, λιγότερο οι γιατροί, να εμβολιαστούν; Θα πρέπει να πούμε ότι η παροιμία ″δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις″, εδώ δεν έχει περιθώρια. Δεν έχει τόπο να σταθεί. Είμαστε στην εποχή της επιδημίας, της πανδημίας του κορονοϊού και θα πρέπει όλοι, μα όλοι, να επωφεληθούμε από το δώρο που μας δίνεται. Και αυτό είναι το εμβόλιο».

Eurokinissi

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος χαρακτηρίζει απαράδεκτα αυτά που προσάπτουν στους υγειονομικούς που κόλλησαν τον μεταλλαγμένο ιό στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

«Για να μη χαλάσει το αφήγημα της κυβέρνησης για τα λάθη και τις παραλείψεις του συστήματος, φταίνε οι υγειονομικοί. Το νοσοκομείο ″Αγιος Ανδρέας″ ήταν ξέφραγο αμπέλι. Εμπαιναν οι συνοδοί οπότε ήθελαν χωρίς έλεγχο. Συνοδοί και ασθενείς έμπαιναν χωρίς τεστ κορονοϊού. Έτσι γέμισε κορονοϊο η παθολογική κλινική. Να μη μάς κουνάνε το δάκτυλο αυτολι που τα έκαναν θάλασσα με τους εμβολιασμούς. Άλλα σχεδίαζαν, άλλα γίνονται με τα εμβολιαστικά κέντρα και με την διαθεσιμότητα των εμβολίων. Να κοιτάξουν στο καθρέφτη και να πουν το δάσκαλε που δίδαξες και λόγο δεν εκράτεις».

Την ίδια ώρα, Οκτώ κρούσματα κοονοΐου έχουν επιβεβαιωθεί και στο νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου του Ρίου.

Οι εμβολιασθέντες ξεπέρασαν τους μολυσμένους παγκοσμίως

Στο μεταξύ, ο αριθμός των εμβολιασμών κατά της Covid-19, διεθνώς, ξεπέρασε το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου σε όλο τον κόσμο, ένα ορόσημο το οποίο δείχνει την πρόοδο που επιτυγχάνεται κατά της πανδημίας, παρά τις όποιες ανησυχίες για τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού SARS-CoV-2 ή τις καθυστερήσεις σε σχέση με την αναμενόμενη παράδοση ορισμένων εμβολίων.

Οι δόσεις που είχαν χορηγηθεί παγκοσμίως έως την Τετάρτη, είχαν φθάσει τα 105 εκατομμύρια περίπου, έναντι 103,5 εκατομμυρίων διαγνωσμένων κρουσμάτων της Covid-19, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ενώ ο ρυθμός εμβολιασμών επιταχύνεται, η αύξηση των κρουσμάτων επιβραδύνεται. Από την άλλη, αναγνωρίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνα που επαληθεύονται μέσω των διαγνωστικών τεστ.

ASSOCIATED PRESS

Το Ισραήλ, που έχει εμβολιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού διεθνώς, είναι και το πρώτο όπου ήδη εμφανίζονται ενδείξεις πως τα εμβόλια άρχισαν να μειώνουν την μετάδοση του κορονοϊού. Κάτι ανάλογο ελπίζεται ότι θα παρατηρηθεί στις ευρωπαϊκές και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όταν και αυτές εμβολιάσουν μεγάλο μέρος των πολιτών τους μέσα στους επόμενους μήνες. Εκπρόσωπος της γερμανικής BioNTech, που συνεργάζεται με τη Pfizer, δήλωσε αισιόδοξος ότι «στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα υπάρχουν αρκετές δόσεις για να εμβολιαστεί στον βιομηχανικό κόσμο όποιος θέλει να εμβολιαστεί».

Παραμένει ασαφές, ωστόσο, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. Οι έως τώρα επιβεβαιωμένες παραγγελίες εμβολίων Covid-19 εκτιμώνται σε περίπου 7,2 δισεκατομμύρια δόσεις και από αυτές τα 5,3 δισεκατομμύρια αφορούν τις χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος (λαμβανομένου υπόψη ότι για τα περισσότερα εμβόλια θα χρειαστούν δύο δόσεις). Το βρετανικό επιστημονικό ίδρυμα Wellcome Trust εκτιμά ότι πριν το 2023 ή 2024 δεν θα μπορεί όποιος θέλει ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού οπουδήποτε στη Γη, να έχει ένα στη διάθεση του, κάτι που αφορά κυρίως τις πιο φτωχές χώρες, οι οποίες βρίσκονται και σε πιο μειονεκτική θέση.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή