Τα fake news της Ιταλίας

Ενώ η χώρα είναι σε πλήρη καραντίνα, τα fake news δίνουν και παίρνουν.
ASSOCIATED PRESS

Δυστυχώς σε κατάσταση κρίσης και πανικού, δεν είναι δύσκολο να τα fake news να γίνουν viral και να επικρατήσει πανικός.

Ακολουθούν ορισμένα από αυτά.

  • Ο στρατός βγήκε στους δρόμους

Ένα βίντεο που ανέβηκε στο Twitter και είχε πάνω από 260.000 views, έδειχνε τον στρατό να έχει βγει στους δρόμους. Αρχικά ανέφερε ότι ήταν στην πόλη Φότζα, αλλά μετά το διόρθωσε και έγραψε Παλέρμο στην Σικελία.

Αυτό το tweet και άλλοι συνέδεσαν την παρουσία των τανκς με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις φυλακές στο Παλέρμο, όταν ανακοινώθηκε περιορισμός των επισκέψεων στις φυλακές ως μέρος των μέτρων για την αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Είναι αλήθεια ότι ο στρατός βγήκε στους δρόμους στο Παλέρμο, αλλά η παρουσία τους δεν συνδέεται με τα επεισόδια των φυλακών.

Ο ιταλικός στρατός επιβεβαίωσε ότι τα οχήματα ανήκουν στο 6ο τάγμα Lancieri d’Aosta, το οποίο βρίσκεται στο Παλέρμο και επέστρεφαν από στρατιωτική άσκηση στη Σαρδηνία.

  • Το εμβόλιο που μπορούν όλοι να αγοράσουν

Αυτή η «είδηση» που πίστεψαν πολλοί, προέκυψε από ένα φυλλάδιο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, διανεμήθηκε σε καταστήματα και σπίτια σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Βενετίας.

Έγραφε ότι το εμβόλιο για το Covid-19 έχει δημιουργηθεί στην Αυστραλία και ότι η μόνη χώρα στον κόσμο που το έχει αγοράσει είναι η Ελβετία.

Έγραφε επίσης ότι η λήψη έξι δόσεων του εμβολίου παρέχει προστασία από τον ιό για ένα χρόνο και ήταν διαθέσιμη για 50 ευρώ μέσω μιας ενός email που δινόταν στο φυλλάδιο.

Ωστόσο, δυστυχώς ξέρουμε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο οπουδήποτε στον κόσμο και πιθανότατα δεν θα είναι έτοιμο τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, λέει ο Τζέιμς Γκάλαγκερ, ανταποκριτής υγείας του BBC.

KONTROLAB via Getty Images
  • Ο μύθος με τον χυμό λεμονιού

Παραπλανητικές ειδήσεις σχετικά με τρόπους πρόληψης από τον ιό επίσης κυκλοφορούν ευρέως στα social media. Μεταξύ αυτών και μια δήλωση ενός που έλεγε ότι είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Zanjan της Κίνας, ονόματι Chen Horin, ο οποίος προέτρεπε τον κόσμο να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερη βιταμίνη C για να προστατευθεί από τον ιό.

Η δήλωση δημοσιεύθηκε στο Viralmagazine.it, και σύμφωνα με τις μετρήσεις τους το άρθρο τους έχει προβληθεί πάνω από 576.000 φορές και μποιράστηκε πάνω από 30.000 φορές.

Το δημοσίευμα έλεγε ότι ένα ζεστό ρόφημα με λεμόνι μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το εν λόγω δημοσίευμα. Καταρχήν, το κινεζικό όνομα του καθηγητή φαίνεται ψεύτικο, καθώς στα αγγλικά μεταφράζεται ως «ποιο είναι το όνομά σας». Δεν υπάρχει Πανεπιστήμιο Zanjan στην Κίνα. Το όνομα του «καθηγητή» έχει εμφανιστεί και παλαιότερα σε παραπλανητικές συμβουλές υγείας για τον καρκίνο. Και τέλος, για την ώρα δεν υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα που να δείχνουν ότι ο χυμός λεμονιού ή οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης C, σταματούν τον ιό.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή