ΤΟ BLOG
03/01/2019 13:33 EET | Updated 03/01/2019 13:33 EET

Τα καλά εννιά του δέκα εννιά!

Ποια είναι τα 9 βασικά “σημεία” που κινήθηκαν με θετικό πρόσημο το 2018, και θα εξελιχτούν το 2019

Ali Selmi / EyeEm via Getty Images

Συχνά μια νέα χρονιά την «στολίζουν» οι προβλέψεις, οι οποίες πολλές φορές είναι υποκειμενικές, κάποιες φορές και ιδεοληπτικές. Επίσης μια νέα χρονιά φέρνει προσδοκίες, που αποτιμώνται και συχνά προ- εξοφλούνται στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Εξάλλου οι προσδοκίες οι επιθυμίες και οι ευχές συνήθως συμβαδίζουν και αποτελούν την βάση για την εξέλιξη και την πρόοδο.

Τα 9 βασικά “σημεία” που κινήθηκαν με θετικό πρόσημο το 2018, και το 2019 θα εξελιχτούν, είναι:

1. Ο τουρισμός που γνώρισε άνθηση το 2018 θα συνεχίσει και το 2019 να είναι ο «από μηχανής Θεός», που προσφέρει λύση σε μια δύσκολη κατάσταση, γιατί φέρνει οικονομικά οφέλη και επενδύσεις, ανοικοδόμηση, δημιουργία νέων επιχειρήσεων, ίδρυση νέων μορφών καταλυμάτων και ψηφιακών εφαρμογών για αυτά. Ταυτόχρονα παρακινεί στην πρόοδο και στην εξέλιξη των επιχειρήσεων, κυρίως στους τομείς της φιλοξενίας, της εστίασης, της λιανικής πώλησης και των μεταφορών στην χώρα, επηρεάζοντας τους πελάτες και τους προμηθευτές αυτών των επιχειρήσεων. Ένα επί πλέον σημαντικό όφελος του τουρισμού είναι ότι φέρνει την σύγχρονη Ελλάδα και τον Έλληνα «κοντά» στον κόσμο, γιατί οι τουρίστες “ζούν” και αντιλαμβάνονται την καθημερινότητα των Ελλήνων, όταν βρίσκονται εδώ, και αποκτούν, τις περισσότερες φορές, θετική γνώμη, την οποία και διαδίδουν στις χώρες τους.

2. Το 2018 η καινοτομία ήταν η «συζήτηση της ημέρας», το αντικείμενο βραβεύσεων και το θέμα πολλών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στον κόσμο του επιχειρείν. Επίσης δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για έρευνα και ανάπτυξη από ευρωπαϊκά κονδύλια και τα πανεπιστήμια και δημοσιεύτηκαν πολλές εργασίες από Έλληνες επιστήμονες. Και για το 2019 θα συνεχίσει η προσπάθεια για καινοτομία, μιας και υπάρχουν οι ανθρώπινοι πόροι υψηλής εξειδίκευσης, κάτι που θα φέρει θετικά αποτελέσματα τόσο για την οικονομία, που εξελίσσεται και προοδεύει, όσο και για την κοινωνία που θα απολαμβάνει ευφυή προϊόντα και υπηρεσίες που θα βελτιώνουν την ζωή.

3. Το 2018, σε συνέχεια βέβαια των προηγούμενων χρόνων, υπήρξε η τάση ψηφιοποίησης πολλών υπηρεσιών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Αυτό συνέβη με την εφορία, τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, τις τραπεζικές συναλλαγές, τους διαγωνισμούς που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και τις άδειες στις πολεοδομίες που εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά. Αυτό θα συνεχίσει το 2019 και θα φέρει δικαιότερες, ευκολότερες και γρηγορότερες συναλλαγές, καθώς και ποιοτικότερες υπηρεσίες. Επίσης το 2018 ξεκίνησε η εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων «GDPR». Πλέον σε όλες τις σελίδες στο διαδίκτυο υπάρχει η “κορδέλα” για την αποδοχή των cookies. Έτσι το 2019 οι χρήστες του διαδικτύου θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν την ενημέρωση και τα μηνύματα που θα λαμβάνουν.

4. Το 2018 είναι η χρονιά που καταργήθηκαν οι πλαστικές σακούλες στα Σούπερ Μάρκετ στην Ελλάδα. Αυτό σηματοδοτεί μια νέα εποχή, κυρίως για την οικολογική αντίληψη των καταναλωτών. Το μέτρο έχει γίνει δεκτό και είναι αρκετά πιθανό ότι μέσα στο 2019 θα διευρύνει την οικολογική συνείδηση και σε άλλα περισσότερο σημαντικά θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος με την υιοθέτηση πρακτικών που είναι φιλικές προς την ατμόσφαιρα σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Όλο και περισσότερο συζητείται το «οικολογικό αποτύπωμα», καθώς επίσης γίνονται παγκόσμια συνέδρια για το θέμα της προστασίας του πλανήτη. Επί πλέον είναι σημαντικό ότι σε πολλά μέρη της Ελλάδας η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά υγιή συναγωνισμό για την δημιουργία «πράσινων» Δήμων, κάτι που θα δούμε να «ανθίζει» την άνοιξη του 2019 κατά τον προεκλογικό αγώνα για τις δημοτικές αρχές.

5. Τα τελευταία χρόνια, όπως και το 2018, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα στην Ελλάδα απέκτησαν «επωνυμία», επιμελημένη συσκευασία και προστιθέμενη αξία. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το 2019 προς όφελος των παραγωγών των προϊόντων της χώρας, γιατί τα αγαθά θα πωλούνται με την αξία τους, παρά με το κιλό. Έτσι θα αναδειχτεί το “made in Greece” και η αγροτική παραγωγή θα αναβαθμιστεί και θα αποκτήσει εξωστρέφεια με όφελος για τους παραγωγούς, τους καταναλωτές, την κοινωνία και την χώρα.

6. Μέσα στο 2018 αναδείχτηκε η σημασία των συνεργιών ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Πολλές συζητήσεις έγιναν για το θέμα και αρκετές επιχειρήσεις αντιλήφθηκαν ότι αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουν την κρίση και να επεκταθούν. Παράλληλα δημιουργήθηκαν ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες με συνεργασία και προσφέρθηκαν αγαθά που παράχθηκαν με την συμμετοχή δύο ή περισσότερων επιχειρήσεων, προσφέροντας έτσι «πλουσιότερη» εμπειρία στους πελάτες τους. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί το 2019 και θα φέρει οφέλη στην κοινωνία και στην οικονομία.

7. Το 2018 αυξήθηκαν οι ομαδικές δραστηριότητες, όπως οι αγώνες δρόμου, οι μαραθώνιοι και οι ποδηλατοδρομίες που οργανώθηκαν για διάφορους σκοπούς κοινωνικού, κυρίως, χαρακτήρα. Αυτές οι ενέργειες δίνουν άλλη «διάσταση» στην ζωή στις πόλεις, φέρνουν τους πληθυσμούς κοντά και διαχέουν πολιτιστικά και αθλητικά οφέλη στην κοινωνία. Επί πλέον ο εθελοντισμός και η φιλανθρωπία αποκτούν ολοένα και περισσότερο θέση στην κοινωνική και επιχειρηματική πραγματικότητα. Είναι βέβαιο ότι και το 2019 θα είναι μια χρονιά με πολλές δραστηριότητες αυτού του είδους

8. Το θέμα των διακρίσεων ανάμεσα στους ανθρώπους αποτελούσε συχνά το «πρώτο θέμα» σε δημοσιεύσεις και συζητήσεις μέσα στο 2018, με αφορμή το μεταναστευτικό και άλλα γεγονότα της επικαιρότητας. Αυτό, μαζί με άλλες κοινωνικές συνθήκες, έχει βάλει τις βάσεις για ένα 2019 μακριά από ρατσιστικές διακρίσεις και φυλετικές διαφοροποιήσεις. Γιατί η κοινωνία και η αγορά ρυθμίζουν αυτού του είδους τα θέματα και το πολιτιστικό επίπεδο μιας κοινωνίας εξελίσσεται όταν όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα, και υποχρεώσεις, βεβαίως.

9… και το 9ο, τελευταίο και σημαντικό, που συνέβη το 2018: η Ελλάδα «βγήκε» από τα Μνημόνια. Εάν το 2019 καταφέρει να «βγει», όσο το δυνατόν γρηγορότερα και όσο το δυνατόν περισσότερο, και από τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που δημιούργησαν τα μνημόνια,

… τότε το 2020 η Ελλάδα θα πιάσει το «20»! Και το μπορούμε αυτό!

Για αυτό χρειάζεται θέληση, δημιουργικότητα, εργατικότητα, ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη και κυρίως αγάπη.

Γιατί, όπως λέει και ο Οδυσσέας Ελύτης: «Ό,τι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα. Ό,τι αγαπώ βρίσκεται στην αρχή του πάντα», και η αρχή του νέου έτους είναι η αρχή για μια ζωή με αγάπη που θα συντελέσει στην πρόοδο της κοινωνίας και της οικονομίας.

Sponsored Post