Τα καλύτερα φαγητά για να καταναλώσουμε στο αεροπλάνο

Δυσκολευόμαστε να επιλέξουμε ένα γεύμα κατά την πτήση; Αυτό μπορεί να βοηθήσει.
Young woman having lunch in airplane
zoranm via Getty Images
Young woman having lunch in airplane

Ας το παραδεχτούμε, το να πετάμε είναι αρκετά βαρετό τις περισσότερες φορές. Ειδικά οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, όταν δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε παρά να περιφερόμαστε σε διάφορα ψυχαγωγικά προγράμματα και να περιμένουμε να περάσει η ώρα.

Ενα χάιλαϊτ, ωστόσο, είναι το γεύμα. Ένα μικρό πικνίκ κατά τη διάρκεια της πτήσης ή ακόμα και ένα πλήρες γεύμα, είναι ένας τέλειος τρόπος για να διακόψουμε την (πλήξη της) πτήσης και να διατηρήσουμε την ενέργειά μας στο δρόμο προς τον προορισμό μας.

Η μόνη δυσκολία είναι η επιλογή του σωστού γεύματος. Η πίεση! Η αναποφασιστικότητα! Τι γίνεται αν δεν είναι τόσο καλό και «κολλήσουμε» με αυτό μέχρι να προσγειωθούμε; Κι αν είναι λίγο πολύ βαρύ για το στομάχι μας;

Λοιπόν, σύμφωνα με τον δρ Καράν Ραγιάν, υπάρχει στην πραγματικότητα μια οριστική απάντηση σε αυτό το δίλημμα.

Τα καλύτερα φαγητά εν πτήσει

Σε ένα πρόσφατο βίντεό του TikTok, ο ίδιος συμβούλεψε ότι αν θέλουμε να απολαμβάνουμε φαγητό αεροπορικής εταιρείας με «καλύτερη γεύση», θα πρέπει να επιλέξουμε τρόφιμα πλούσια σε umami*.

Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν κρέας, ντομάτα και τυρί.

Προφανώς, αυτό συμβαίνει επειδή η χαμηλή πίεση στην καμπίνα όταν πετάμε επηρεάζει τους γευστικούς κάλυκές μας, που σημαίνει ότι οι γλυκές και αλμυρές γεύσεις είναι «σιωπηρές» αλλά οι γεύσεις umami ενισχύονται.

Και πρόσθεσε: «Αυτό ίσως να ακουστεί περίεργο, αλλά μπορούμε επίσης να φοράμε ωτοασπίδες ή ακουστικά ακύρωσης θορύβου για να ενισχύσουμε την αίσθηση της γεύσης μας».

Αυτό συμβαίνει επειδή ο συνεχής ήχος του κινητήρα, καθώς και η συνθήκη της διαφοράς πίεσης και το πώς επηρεάζει τα αυτιά μας, διεγείρει το νεύρο του μέσου αυτιού που επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά μας να γευόμαστε γλυκές και αλμυρές γεύσεις.

Τέλος, ο δόκτωρ αναφέρει τη μεγάλη σημασία της ενυδάτωσης που είναι «απόλυτος απαραίτητη» και εάν βρισκόμαστε σε πτήση μεγάλων αποστάσεων ας σκεφτούμε να χρησιμοποιήσουμε ρινικά σπρέι φυσιολογικού ορού, καθώς η πτήση 35.000 πόδια από την επιφάνεια της θάλασσας, σε συνδυασμό με τον ξηρό αέρα μέσα στην καμπίνα, στεγνώνουν κοιλότητες στόματος και ρινικού κόλπου.

Οι υποδοχείς όσφρησης και οι γευστικοί κάλυκες (και οι δύο είναι απαραίτητοι για τη γεύση) απαιτούν κάποιο είδος υγρασίας για να λειτουργήσουν βέλτιστα.

Ποιος να το ήξερε!

* Το ουμάμι (Umami, [uːˈmɑːmi]), η καλή γεύση ή νοστιμιά, είναι μια από τις πέντε βασικές γεύσεις, μαζί με το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό. Η λέξη ουμάμι, που είναι δανεική από την Ιαπωνική γλώσσα, μπορεί να μεταφραστεί σαν «ευχάριστη νόστιμη γεύση».