Οταν η αδιαθεσία μας χτυπά την πόρτα στο αεροπλάνο: 8+1 σωτήρια tips

Πονοκέφαλος, ζάλη, ναυτία, διάρροια: Ό,τι κι αν σημαίνει για εμάς αδιαθεσία, οι γιατροί έχουν την απάντηση.
LOADINGERROR LOADING
DRAKULA IMAGES via Getty Images

Αλήθεια, υπάρχει χειρότερο μέρος να αρρωστήσουμε από το αεροπλάνο; Δυστυχώς, όμως, συμβαίνει και μάλιστα, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Υπάρχει μια σειρά από δυσάρεστες έως δυνητικά επικίνδυνες συνθήκες που μπορεί να εμφανίσουμε ως ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια μιας πτήσης: Ναυτία, διάρροια, πονοκέφαλος, ζάλη, συμφόρηση, θρόμβωση στο αίμα, λοιμώξεις στα αυτιά είναι μόνο μερικά από τα πιθανά ενδεχόμενα.

«Μια λοίμωξη στα αυτιά - κοινώς ωτίτιδα - μπορεί μερικές φορές ακόμη και να επιδεινωθεί καθώς πετάμε, λόγω της αλλαγής της ατμοσφαιρικής πίεσης», προειδοποιεί η δρ Ντανιέλ Κίνγκ, επίκουρη καθηγήτρια και ειδικός εσωτερικής ιατρικής στο Mount Sinai. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αφόρητη αίσθηση πόνου και πίεσης στα τύμπανα των αυτιών και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, στη διάτρηση του τυμπάνου», προσθέτει η ίδια.

«Το να αρρωστήσουμε στον αέρα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο», επισημαίνει ο δρ Ντάνιελ Τσάντλερ, γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Ιατρικό Κέντρο Tufts. «Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που υπόσχονται να μας ανακουφίσουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα», μας καθησυχάζει.

Προκειμένου να τα ανακαλύψουμε ένα προς ένα, η HuffPost ζήτησε από έμπειρους γιατρούς να μοιραστούν μαζί μας τις συμβουλές τους για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών κατά την πτήση.

1. Αποφεύγουμε τις οθόνες

Εάν αντιμετωπίζουμε ναυτία ή ζάλη, προσπαθούμε να αποφύγουμε πράγματα που μας ταλαιπωρούν οπτικά, όπως το κινητό μας τηλέφωνο ή οι τηλεοράσεις του αεροπλάνου. Το καλύτερο είναι να κοιμηθούμε και αν δεν μπορούμε, να ακούσουμε λίγη μουσική, ένα podcast ή ένα ηχητικό βιβλίο.

2. Ενυδατωνόμαστε τακτικά

Εάν έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τη ναυτία ή άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή μας. Φροντίζουμε ωστόσο, να πίνουμε τα υγρά αργά και προσεκτικά, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο διάρροιας.

Προσοχή: Προσπαθούμε να ενυδατωθούμε με νερό, όχι με ανθρακούχα αναψυκτικά. Το περιβάλλον της καμπίνας του αεροπλάνου μπορεί να είναι από μόνο του πολύ ξηρό. Οπότε, ακόμα κι αν δεν αισθανόμαστε άρρωστοι, φροντίζουμε να πίνουμε άφθονο νερό τις ημέρες πριν την πτήση. Έτσι θα προλάβουμε τον πονοκέφαλο και τη ζάλη.

3. Προσπαθούμε να φάμε έστω και λίγο

Μερικές φορές, το φαγητό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε όταν αισθανόμαστε άρρωστοι. Αλλά θα πρέπει να φάμε έστω και δυο μπουκιές ψωμί ή λίγο κρέας. Κι αυτό γιατί το να έχουμε στο στομάχι μας έστω και μια μικρή ποσότητα ελαφριάς τροφής μπορεί πραγματικά να περιορίσει το αίσθημα ναυτίας.

4. Παίρνουμε λίγο επιπλέον από το φάρμακό μας

Όταν ταξιδεύουμε, είναι πάντοτε καλή ιδέα να έχουμε μαζί μας μια επιπλέον προμήθεια φαρμάκων, ειδικά εάν υποφέρουμε από ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης ή η στηθάγχη. Το να έχουμε τα φάρμακα τουλάχιστον επτά ημερών στη χειραποσκευή μας συνιστά μια χρήσιμη προφύλαξη, ειδικά στην περίπτωση που χαθούν οι αποσκευές μας.

urbazon via Getty Images

5. Μένουμε καθιστοί

Ορισμένες ασθένειες απαιτούν συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Αλλά το ιδανικό εάν νιώθουμε αδιάθετοι στο αεροπλάνο, είναι να μείνουμε στη θέση μας. Ειδικά εάν αντιμετωπίζουμε ζαλάδες ή πονοκεφάλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ορθοστασία απειλεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά μας, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού στο κεφάλι.

Εάν καταφέρουμε να κοιμηθούμε, είτε καθιστοί είτε ξαπλωμένοι, αυτός είναι ένας ιδανικός τρόπος για να περάσουμε τον χρόνο της πτήσης κρατώντας το σώμα μας ακίνητο.

6. Ενημερώνουμε μια/έναν αεροσυνοδό εάν αισθανόμαστε ζάλη και τα συμπτώματά μας επιδεινώνονται

Όσο περισσότερες πληροφορίες έχει το πλήρωμα, τόσο πιο εύκολο είναι για εκείνο να μας βοηθήσει σε περίπτωση λιποθυμίας. Οι αεροσυνοδοί είναι απίστευτα εκπαιδευμένοι και εάν πάσχουμε από μια χρόνια πάθηση, όπως λόγου χάρη ο διαβήτης, με ένα ειδικό βραχιόλι, το πλήρωμα θα ξέρει τι να κάνει σε περίπτωση που πέσει το ζάχαρό μας.

7. Προσέχουμε για το ενδεχόμενο θρομβώσεων στο αίμα

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να προσέχουμε, ειδικά στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, είναι οι θρόμβοι αίματος. Ιδιαίτερα όσοι έχουμε ιστορικό. Η καλύτερη άμυνα ενάντια στους θρόμβους είναι απλά να κουνάμε τα πόδια μας κάθε τόσο.

Προσοχή: Το πρήξιμο ή ο πόνος στο ένα πόδι μπορεί να είναι σημάδι σχηματισμού θρόμβου αίματος. Η παραμονή σε ακινησία για μεγάλα χρονικά διαστήματα αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξουμε θρόμβους αίματος, ενώ καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη μπορούν να κλιμακώσουν τον κίνδυνο.

Εάν έχουμε ιστορικό θρόμβων αίματος, προσπαθούμε να περπατάμε κατά μήκος του διαδρόμου κάθε λίγες ώρες για να αποφύγουμε την ανάπτυξη κι άλλου θρόμβου. Οι κάλτσες συμπίεσης βοηθούν επίσης.

Συνήθως, όταν μια πτήση προκαλεί θρόμβους αίματος, αυτοί αναπτύσσονται αφού προσγειωθούμε. Για αυτό, σε πτήσεις που διαρκούν πολλές ώρες, φροντίζουμε να περπατάμε κάθε 30 με 60 λεπτά. Και αν παρατηρήσουμε ότι το ένα πόδι είναι πιο πρησμένο από το άλλο, τότε σίγουρα θα πρέπει να ειδοποιήσουμε το πλήρωμα.

Και τα πιο σημαντικά, αν και φαινομενικά αυτονόητα...

8. Αποφεύγουμε να πετάμε όταν είμαστε άρρωστοι

Μερικές φορές, η ασθένεια μας χτυπάει την πόρτα απροσδόκητα κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού. Σε άλλες περιπτώσεις όμως, μπορεί να έχουμε προειδοποιητικά μικρο-συμπτώματα. Αν μια μέρα πριν την πτήση νιώθουμε έστω και λίγο άρρωστοι, πρέπει να μείνουμε σπίτι, για να αποτρέψουμε τη μόλυνση άλλων επιβατών.

9. Δεν πετάμε προτού να έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για την υποκείμενη ιατρική μας κατάσταση

Εάν για παράδειγμα πάσχουμε από ορισμένες πνευμονικές παθήσεις που απαιτούν οξυγόνο, αυτές μπορεί να επιδεινωθούν λόγω της αλλαγής της πίεσης του αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, μια καλή ιδέα είναι να συζητήσουμε τα σχέδιά μας με τον γιατρό μας.

Επίσης, εάν ταξιδεύουμε σε μέρη εξαιρετικά μακρινά, δίνουμε προσοχή στις αλλαγές των ζωνών ώρας. Είναι πολύ εύκολο να παραλείψουμε μια δόση του φαρμάκου μας, επειδή το τηλέφωνό μας μπορεί να αλλάξει αυτόματα σε τοπική ώρα, ενώ το σώμα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ώρα Ελλάδος.