«Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά ξεκίνησαν το ταξίδι τους

Οι δύο τελευταίες παραστάσεις της ΕΛΣ θα παρουσιαστούν σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας.
Τα μαγικά μαξιλάρια
Τα μαγικά μαξιλάρια
Φωτό Βαλέρια Ισάεβα

Με ενθουσιασμό, παιδικές φωνές, επευφημίες αλλά και συγκίνηση δόθηκε η πρεμιέρα της όπερας για όλη την οικογένεια «Tα μαγικά μαξιλάρια», σε μουσική Γιώργου Δούση και λιμπρέτο Ευγένιου Τριβιζά βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του. Ενταγμένη στο αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η παραγωγή έρχεται για να εξυμνήσει τη φωτεινή δύναμη της αντίστασης σε κάθε απολυταρχία.

Το συγκινητικό, αισιόδοξο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά μιλά για την αντίσταση των μαθητών ενός υποβαθμισμένου σχολείου και του εμπνευσμένου δασκάλου τους απέναντι στον άπληστο άρχοντα Αρπατίλαο και την αποφασιστικότητά τους να ξαναβρούν τα χαμένα τους όνειρα.

Η Νατάσα Τριανταφύλλη έστησε μια παράσταση με ρυθμό, χιούμορ και έντονη συγκίνηση. Συνοδοιπόροι της στα σκηνικά η Τίνα Τζόκα, στα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, στην κινησιολογία η Δήμητρα Μητροπούλου και στους φωτισμούς ο Γιώργος Τέλλος.

Το μικρό μουσικό σύνολο και το φωνητικό σύνολο υπό τη διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου και η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Πιτσιάκου ερμήνευσαν μοναδικά τη μουσική του Γιώργου Δούση.

Στους βασικούς ρόλους του έργου οι μονωδοί της ΕΛΣ Νικόλας Μαραζιώτης, Νίκος Κοτενίδης, Διονύσης Μελογιαννίδης, Βαγγέλης Μανιάτης, Γιώργος Ματθαιακάκης, Κωστής Ρασιδάκις και Γιάννης Κάβουρας.

Τους μαθητές ερμηνεύουν τα μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ Αγγελική Ταμβακοπούλου, Δήμητρα Βασιλακοπούλου, Μάρκος Λεβογιάννης, Μάριος Πασχάλης, Φραντζέσκα Βασιλοπούλου, Σοφία Λαχανά και Ειρήνη Κωνσταντοπούλου.

Επί σκηνής οι συντελεστές και ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς
Επί σκηνής οι συντελεστές και ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς
Φωτό Βαλέρια Ισάεβα

Οι δύο τελευταίες παραστάσεις των Μαγικών μαξιλαριών στις 18 και 19 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal, με στόχο την ανεμπόδιστη οπτικοακουστική παρακολούθηση της παράστασης για όλες και όλους.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν θέσεις κωφών / βαρήκοων που χειρίζονται την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, θέσεις κωφών / βαρήκοων που χρησιμοποιούν τους ενδογλωσσικούς υπότιτλους, θέσεις τυφλών και ανθρώπων με προβλήματα όρασης που θα χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία ακουστικής περιγραφής AD (με ή χωρίς σκύλο οδηγό τυφλών).

«Πολλά και διάφορα είδη μαξιλαριών, παράξενων και μυθικών, εμφανίζονται στα παραμύθια μου. Ο σοφός Κομφούζιος κοιμάται σε μαξιλάρι παραγεμισμένο με πούπουλα σοφής κουκουβάγιας. Ο Νανούρ, ο σούπερ-νάνος βασιλιάς του Ελαχιστάν, σε μαξιλάρι μ’ ένα μόνο πούπουλο και η Δόνα Τερηδόνα στο “Μυστικό της γαμήλιας τούρτας”, για να βάλει σε πειρασμό τη μικρή Λουκία, την υποχρεώνει να χρησιμοποιεί για προσκεφάλι ένα πελώριο αφράτο λουκούμι. Το έργο μου, όμως, στο οποίο τα μαξιλάρια παίζουν καίριο και κρίσιμο ρόλο είναι Τα μαγικά μαξιλάρια. Σε αντίθεση με πολλά έργα για παιδιά, που ήρωές τους είναι ατρόμητοι ιππότες, μεγαλόπρεποι πρίγκιπες και νικηφόροι βασιλιάδες, κεντρικοί ήρωες στο έργο αυτό είναι ο δάσκαλος και οι μαθητές ενός υποβαθμισμένου σχολείου. Στην εποχή μας, ξεχνάμε συχνά ότι οι δάσκαλοι, πέρα από τη μετάδοση γνώσεων, έχουν τη δυνατότητα να διαγράφουν το μέλλον, ν’ αλλάζουν ζωές, προσφέροντας οράματα, στόχους, όνειρα. Και όταν το επιτυγχάνουν, καθίστανται ηρωικότεροι από ατρόμητους ιππότες, μεγαλόπρεπους πρίγκιπες και νικηφόρους βασιλιάδες». Ευγένιος Τριβιζάς

Οι θεατές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών προσβασιμότητας παρακαλούνται να πραγματοποιήσουν την αγορά των εισιτηρίων τους στα Ταμεία της ΕΛΣ, τηλεφωνικά στο 2130885700 ή με email στο boxoffice@nationalopera.gr.

Info

Όπερα για όλη την οικογένεια - Νέα παραγωγή

Τα μαγικά μαξιλάρια

Γιώργος Δούσης / Ευγένιος Τριβιζάς

Σχολικές παραστάσεις 23 Νοεμβρίου & 2 Δεκεμβρίου στις 11.00

Κυριακάτικες παραστάσεις 14, 21, 28 Νοεμβρίου & 5, 12, 19 Δεκεμβρίου στις 11.00

Σαββατιάτικες παραστάσεις 4, 18 Δεκεμβρίου στις 18.30

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ΚΠΙΣΝ

Τιμές εισιτηρίων (απογευματινές και Κυριακή): 10€, 12€, 15€, 20€ • Φοιτητικό, παιδικό: 12€ • Περιορισμένης ορατότητας: 5€ • Καθημερινές για σχολεία: 12€

Προπώληση: Ταμεία της ΕΛΣ (2130885700, καθημερινά 09.00-21.00), ticketservices.gr