ΤΟ BLOG
20/12/2017 10:57 EET | Updated 20/12/2017 10:57 EET

Τα μελαγχολικά Χριστούγεννα του Πεδίου του Άρεως: ένα γιουσουρούμ δίπλα στην πιάτσα ναρκωτικών

Μετά από μία μεγάλη βόλτα στο γιουσουρούμ που έχει στηθεί για τα Χριστούγεννα στο Πεδίο του Άρεως, συναντάω τον Κώστα στην κεντρική είσοδο του Πάρκου, στο άγαλμα του Κωνσταντίνου. Κάθεται σε ένα τελάρο με τον χαριτωμένο «Κοκό» στην αγκαλιά του και ένα άδειο πλαστικό ποτήρι για όποιον έχει διάθεση να ρίξει μερικά ψιλά. Του λέω «είσαι η πιο αντιπροσωπευτική εικόνα που είδα στη βόλτα μου». Μου σκάει ένα χαμόγελο, αποκαλύπτοντας τα σαπισμένα δόντια του… «Να σε βγάλω μία φωτογραφία;». «Και δεν με βγάζεις…». «Ναι, αλλά χαμογέλα λίγο στο φακό». «Όχι, φαίνονται τα δόντια μου…».

Είναι τα μελαγχολικά Χριστούγεννα του Πεδίου του Άρεως: ο Κώστας με τον Κοκό στην αγκαλιά και το άδειο από κέρματα πλαστικό ποτήρι, τα παιδάκια που προσπαθούν να χαρούν στην πρόχειρη κατασκευή ενός παγοδρομίου, οι μεγάλοι που χαζεύουν τους πάγκους με τις μαϊμού «επώνυμες» τσάντες και τις κιλότες μίας χρήσης, οι δεκάδες τοξικοεξαρτημένοι που αλλάζουν τα λίγα ευρώ τους με σίσα και ηρωίνη δίπλα ακριβώς από την πλατφόρμα των «συγκρουόμενων»…

Ένας ξυλοπόδαρος ντυμένος κλόουν κάνει πότε πότε την εμφάνισή του και λίγα παιδιά (ποιος αλήθεια αφήνει τα παιδιά του να τρέξουν ελεύθερα σε ένα τέτοιο περιβάλλον;) τον ακολουθούν φωνάζοντας.

Η δυνατή πανηγυριώτικη μουσική από τα ηχεία, αποδεικνύεται αδύναμη να παρασύρει τον κόσμο σε «εορταστικό κλίμα» και ελάχιστοι δέχονται τις προσκλήσεις των οργανωτών να χορέψουν σε μία πρόχειρη πίστα που έχει οριοθετηθεί στον χώρο.

Είναι τα μελαγχολικά Χριστούγεννα του Πεδίου του Άρεως.

Του Πεδίου του Άρεως που συνεχίζει να έχει κλειστές τις δημόσιες παιδικές χαρές του, του Πεδίου του Άρεως που συνεχίζει να έχει κλειστά τα κιόσκια και τα αναψυκτήριά του, του Πεδίου του Άρεως που δεν έχει φροντισμένο πράσινο, καλή καθαριότητα, επαρκή φωτισμό, δημόσιες βρύσες, δημόσιες τουαλέτες και σωστή ασφάλεια.

Του Πεδίου του Άρεως που συνεχίζει να μην έχει δικές του λειτουργίες για να προσελκύσει σταθερούς επισκέπτες και φίλους, αλλά αρκείται σε εποχιακά γιουσουρούμ και εν κρυπτώ εκδηλώσεις στο Άλσος Οικονομίδη…

Είθε να είναι τα τελευταία μελαγχολικά Χριστούγεννα του Πεδίου του Άρεως…

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

 

Δημήτρης Καλαντζής
Σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου οι Χριστουγεννιάτικες Αγορές στήνονται για να δώσουν εορταστικό χρώμα στο αστικό τοπίο, με όμορφα περίπτερα που πουλάνε χριστουγεννιάτικα γλυκά, στολίδια και μικροδώρα. Στην Ελλάδα, οι υπεύθυνοι του Πεδίου του Άρεως επέλεξαν να παραχωρήσουν έναν εμβληματικό δημόσιο χώρο σε σύλλογο μικροπωλητών για να πουλήσουν “είδη προικός”… ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2017.
Δημήτρης Καλαντζής
Κάτω από μεγάλες τέντες, έχουν στηθεί πάγκοι μικροπωλητών, όπως σε κάθε “πανηγύρι” της ελληνικής επικράτειας που δεν διεκδικεί τον τίτλο της “υπαίθριας Χριστουγεννιάτικης Αγοράς”. ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2017.
Δημήτρης Καλαντζής
Τσάντες X-ΑΡΜΑΝΙ και Dor στους πάγκους του “Χωριού του Αι Βασίλη”. Η μαϊμού δεν δαγκώνει… ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2017.
Δημήτρης Καλαντζής
Στο Πεδίο του Άρεως, ο Άγιος Βασίλης δεν έχει ακούσει τίποτα για “κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων” και παράνομη πώληση οπτικοακουστικών έργων…. ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2017.
Δημήτρης Καλαντζής
Κουζινικά και “είδη προικός” κυριαρχούν στους πάγκους. Τι καλύτερο άλλωστε από ένα σουρωτήρι για χριστουγεννιάτικο δώρο; ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2017.
Δημήτρης Καλαντζής
Το “Χωριό του Άι Βασίλη” ειδικεύεται στην πώληση εσωρούχων μίας χρήσης. Εσώρουχα για παιδιά… ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2017.
Δημήτρης Κ αλαντζής
Σέξι στρινγκάκια για κυρίες και πιο άνετα εσώρουχα για “καθημερινά”… ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2017.
Δημήτρης Καλαντζής
Μπροστά σε αυτόν τον “οίκο εμπορίου”, ποιός να κατηγορήσει τον μικρό Χριστούλη που εξαφανίστηκε από τη φάτνη που έστησαν οι “υπεύθυνοι”; ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2017.
Δημήτρης Καλαντζής
Πίσω από τις σκηνές και τις τέντες των μικροπωλητών, μπορούν οι επισκέπτες να πάρουν μία γεύση του Πεδίου του Άρεως… ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2017.
Δημήτρης Καλαντζής
Δίπλα στην πλατφόρμα των “συγκρουόμενων” για τα παιδιά, δεκάδες τοξικοεξαρτημένοι συνεχίζουν το αλισβερίσι της εξαθλίωσης και του θανάτου… ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2017.
Δημήτρης Καλαντζής
Ο χώρος του Green Park είναι ίσως πιο βρόμικος από ποτέ… Το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα δεν πέρασε από εδώ… ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2017.
Δημήτρης Καλαντζής
Το “Χωριό του Άι Βασίλη” φτάνει μέχρι την πλατεία Γαρδένιας, όπου οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να παίζουν σε αυτοσχέδια καθίσματα γιατί κανείς δεν σκέφτηκε να ανοίξει το κιόσκι και να τους παραχωρήσει τον χώρο που δικαιούνται. ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2017.
Δημήτρης Καλαντζής
Τα Χριστούγεννα δεν πέρασαν ούτε από τις Παιδικές Χαρές του Πεδίου του Άρεως που παραμένουν κλειστές με λουκέτα από τα τέλη Αυγούστου, περιμένοντας κάποιον να πάρει την ευθύνη να τις φιάξει… Ίσως ανοίξουν του χρόνου, αν είμαστε καλά παιδιά; Ή μήπως πρέπει να γίνουμε πολύ “κακά παιδιά” για να μας υπολογίσουν; ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2017.

Αναδημοσίευση από το postmodern.gr