ΠΟΛΙΤΙΚΗ
09/09/2021 14:08 EEST

Τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας για τους εμβολιασμούς.

Eurokinissi
.

Με ιδιαίτερη αναφορά στη ΔΕΘ ξεκίνησε το μπρίφινγκ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος έστειλε το μήνυμα της ανακοίνωσης μέτρων από τον πρωθυπουργό που θα έχουν ως στόχο τον περιορισμό των αναταράξεων που προκάλεσε η πανδημία σε κοινωνία και οικονομία.

«Στην  ομιλία του Πρωθυπουργού οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Και φυσικά θα υπάρχουν μέτρα και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας. Στόχος είναι, τα πλεονεκτήματα και το όφελος, από μια  Ελλάδα που αλλάζει και αναπτύσσεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς, να φτάσουν σε όλους με δικαιοσύνη και ταχύτητα», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Αναφερόμενος στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «αποτελεί τη συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστική επάνοδο μας στην πληρότητα του βίου: οικονομικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού και ευρύτερα πολιτισμικού. Δεκαεννιά μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας -και παρότι ο ιός επιμένει- είμαστε σε θέση να ανοίξουμε βήμα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ανάκαμψη της οικονομίας, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση. «Πίσω από την αλματώδη αύξηση του ΑΕΠ κρύβονται 40.000 επιχειρήσεις περισσότερες από το 2019, όχι το 2020. Έχουμε 70.000 θέσεις εργασίας περισσότερες από το 2019», σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Μιλώντας για την πανδημία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας. Τόνισε όμως την ανάγκη να πειστούν οι γονείς για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών 12-17 ετών, ενώ σε ερώτηση που δέχθηκε για την πιθανότητα παροχής κινήτρων –όπως η Κάρτα Ελευθερίας για τους νέους έως 24 ετών- άφησε αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό. «Αφήστε να δούμε πως θα κυλήσουν οι επόμενες μέρες και θα επανέλθουμε», ανέφερε συγκεκριμένα ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης  που είναι να μη διακοπούν καθόλου τα δια ζώσης μαθήματα καθώς μαθητές και οι κοινωνία δεν αντέχουν άλλο τις επιπτώσεις της απουσίας από το σχολικό περιβάλλον.

Στο σημείο που εστίασε ήταν στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών. «Το σκάνδαλο με τα ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι ηθικά και πολιτικά καταδικαστέο. Το Κράτος και η δικαιοσύνη θα αποδώσουν τις ευθύνες που αναλογούν σε όσους εμπλέκονται, με διάθεση σωφρονιστική, παραδειγματική και αποτρεπτική. Τα όσα συνέβησαν με τα ψευδή πιστοποιητικά είναι οι παθογένειες μιας Ελλάδας που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας. Πάρα τις αντικοινωνικές και - χωρίς αμφιβολία-  ανήθικες συμπεριφορές κάποιων, η Κυβέρνηση έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει ο,τι απαιτείται για να νικήσουμε τον ιό και να βαδίσουμε γρηγορότερα στο δρόμο της προόδου. Δυστυχώς, η στάση  της Αντιπολίτευσης στο ζήτημα αυτό είναι αστήρικτη και αδικαιολόγητη», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου, εξηγώντας ότι έχουν εντοπιστεί κάποια μεμονωμένα περιστατικά από ανήθικους –όπως τους χαρακτήρισε- δημόσιους λειτουργούς. «Επειδή το σύστημα είναι έτσι φτιαγμένο μας δίνεται η δυνατότητα να ερευνούμε τις καταγγελίες», κατέληξε για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου δέχθηκε ερώτηση και για τις αποδοκιμασίες που ακούστηκαν κατά του πρωθυπουργού, στην αποχαιρετιστήρια τελετή για τον Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «το  τελευταίο πράγμα που άρμοζε στον αποχαιρετισμό αυτού του μεγάλου Έλληνα, είναι ο διχασμός και οι απρέπειες. Είναι απορίας άξιο που δεν καταδίκασαν όλοι αυτές τις συμπεριφορές», ανέφερε ο κ. Οικονόμου θυμίζοντας ότι όταν είχαν ακουστεί αποδοκιμασίες κατά του Αλέξη Τσίπρα στην κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπήρχε καταδίκη του περιστατικού από την ΝΔ.