Τα οκτώ πιο συνηθισμένα όνειρα με πρώην συντρόφους και τι μπορεί να σημαίνουν

Ίσως είναι μια ένδειξη ότι σκεφτόμαστε χαμένες ευκαιρίες.
Axel Bueckert / EyeEm via Getty Images

Καθώς η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι προ των πυλών, είναι φυσικό να αναλογιζόμαστε την ερωτική μας ζωή, όπως είναι επίσης φυσικό οι σκέψεις αυτές να επηρεάσουν τα όνειρά μας. Ακόμα κι όταν το αντικείμενο των ονείρων μας είναι οι πρώην σύντροφοι μας.

Ένα όνειρο -ή ένας εφιάλτης- για ένα άτομο με το οποίο έχουμε βγει στο παρελθόν μπορεί να μας εκπλήξει, ειδικά αν πρόκειται για κάποιον με τον οποίο έχουμε να επικοινωνήσουμε χρόνια. Μπορεί να έχουμε έναν νέο σύντροφο, να είμαστε χαρούμενοι σόλο, να ψάχνουμε, ή ακόμα και να είμαστε κολλημένοι με κάποιον από τα παλιά, σε κάθε περίπτωση τα όνειρα με πρόσωπα από το παρελθόν μπορούν να μας αναστατώσουν.

«Είτε είμαστε ελεύθεροι είτε σε σχέση, οι υψηλές προσδοκίες και οι κοινωνικές πιέσεις που έρχονται με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο μας περισσότερο από όσο νομίζουμε», λέει ο Μάρτιν Σίλει, διευθύνων δύμβουλος της MattressNextDay.

Θέλουμε να μάθουμε γιατί ονειρευτήκαμε τον πρώην εραστή μας; Η Φύσικ Ίνμπαλ, που συνεργάζεται με την εταιρεία, περιγράφει τα οκτώ πιο κοινά όνειρα που βλέπουμε για τους πρώην μας και τι μπορεί να σημαίνουν.

Όνειρο με πρώην με τον οποίο έχουμε χωρίσει καιρό

«Αν έχουμε κάποιο όνειρο με πρώην από το απώτερο παρελθόν, είναι σημάδι ότι σκεφτόμαστε τις χαμένες ευκαιρίες των νεανικών μας χρόνων», λέει η Ίνμπαλ.

«Ίσως να νιώθουμε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάρει ένα διαφορετικό μονοπάτι στη ζωή, και αυτό μπορεί να αφορά από την καριέρα μας μέχρι την περιοχή που ζούμε. Αν αυτές οι αποφάσεις, μάλιστα, είναι συνδεδεμένες με τον πρώην μας, ίσως υπάρχουν ακόμα στο μυαλό μας σαν ασυνδείδητες σκέψεις. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε όταν ξυπνήσουμε μετά από ένα τέτοιο όνειρο αν νιώθουμε τρόμο ή γαλήνη και αυτό θα μας δείξει κατά πόσο οι αποφάσεις που λάβαμε στο παρελθόν έκαναν καλό στο παρόν».

Όνειρο με πρόσφατα χωρισμένο πρώην

Παρά το γεγονός ότι τα όνειρα με φρεσκοχωρισμένους πρώην μπορεί να είναι τρομακτικά, η Ίνμπαλ εξηγεί ότι αυτό είναι επίσης κάτι πολύ φυσιολογικό. «Ακόμα και αν πιστεύουμε ότι έχουμε ξεπεράσει τον πρώην μας, αυτό το όνειρο μπορεί να λέει ότι δεν είναι αλήθεια».

Όμως θα πρέπει να αποβάλουμε αυτόν τον φόβο, λέει, γιατί υπάρχει και κάποιος άλλος λόγος που μπορεί να ονειρευόμαστε αυτό το άτομο. «Αν είμαστε μόνοι, μπορεί απλά να μας λείπει η συντροφιά ενός ανθρώπου στο πλευρό μας. Ακόμα και αν αυτός ο πρώην δεν ήταν πολύ καλός για εμάς, η ανάγκη για αγάπη και συντροφικότητα, είναι μια φυσική ανθρώπινη επιθυμία και μπορεί να μας λείπει το συναίσθημα και όχι το ίδιο το άτομο».

Όνειρο με πρώην που μας ζητάει συγγνώμη

Σύμφωνα με την Ίνμπαλ, αυτό συμβαίνει γιατί υποσυνδείδητα ζητάμε γαλήνη με τον πρώην. «Μια συγγνώμη σε ένα όνειρο είναι ο τρόπος του μυαλού μας να φέρει γαλήνη σε μια ταραχώδη κατάσταση. Το υποσυνείδητό μας μπορεί να επαναφέρει στον ύπνο μισοτελειωμένες ιστορίες του παρελθόντος.

«Αν η σχέση μας τελείωσε άσχημα, και το άλλο άτομο δεν ανέλαβε ποτέ τις ευθύνες του για την κατάληξη αυτή, το υποσυνείδητό μας ακόμα ψάχνει εκείνη τη συγγνώμη. Στον φαντασιακό αυτό κόσμο, οι πρώην είναι αρκετά ώριμοι για να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τουλάχιστον στα όνειρα».

Ονειρευόμαστε ότι είμαστε ξανά μαζί

«Αν ονειρευόμαστε ότι είμαστε ξανά μαζί με τον πρώην μας, μπορεί απλά να μας λείπει», λέει η Ίνμπαλ. «Μερικές φορές οι πιο προφανείς απαντήσεις είναι οι πιο σωστές, και το συναίσθημα ότι θέλουμε ακόμα αυτόν τον άνθρωπο δίπλα μας δεν είναι ούτε λάθος ούτε ντροπιαστικό».

«Όταν είμαστε ξύπνιοι, μπορούμε να αποφασίσουμε αν θα επιδιώξουμε μια επανένωση ή όχι. Αλλά το πρώτο στοιχείο θα έρθει από το όνειρο. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πόσο ρεαλιστικό νιώσαμε ότι είναι το όνειρο και ας αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα που νιώσαμε για το ότι θα ήμασταν ξανά μαζί».

Σεξουαλικό όνειρο με πρώην

Μπορεί να εκπλαγούμε, αλλά αυτού του είδους τα όνειρα συνήθως δεν αφορούν καθόλου τον πρώην μας.

Όπως εξηγεί η Ίνμπαλ: «Εάν το σώμα μας έχει ανάγκη τη σωματική επαφή και δεν έχουμε απολαύσει κάποια φυσική επαφή με κάποιον εδώ και καιρό, τότε η ανθρώπινη και υγιής επιθυμία να έρθουμε σε επαφή θα ξεπεράσει το σώμα και το μυαλό και θα αντικατοπτριστεί κατευθείαν στο όνειρο μας».

Δεν είναι ντροπή να έχουμε σωματικές επιθυμίες, προσθέτει - και είναι απολύτως φυσικό να απεικονίζονται σε ένα όνειρο. Έτσι και αλλιώς ό,τι γίνεται εκεί, μένει εκεί.

Όνειρο με πρώην να μας απατά

Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά όνειρα. «Η αίσθηση της προδοσίας, της ντροπής και της απελπισίας που συνοδεύουν την απιστία μπορούν να καταστρέψουν έναν ωραίο βραδινό ύπνο», λέει η Ίνμπαλ.

«Αν ονειρευτούμε έναν πρώην σύντροφό μας να μας απατά, ίσως προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον χωρισμό. Θα μπορούσε να εκφράζει μια ανησυχία για την πίστη του προς εμάς και μπορεί να είμαστε ύποπτοι ότι μας απατούσε και στην πραγματική ζωή. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι το όνειρο δείχνει τις δικές μας ανασφάλειες παρά τις άπιστες σκέψεις του πρώην μας».

Όνειρο με πρώην σε μια νέα σχέση

«Το να ονειρευόμαστε κάποιον πρώην σε μια νέα σχέση, μοιάζει πολύ με το να όνειρο στο οποίο ο πρώην μας απατάει», λέει η Ίνμπαλ. «Αυτό είναι που μας απασχολεί πραγματικά, αν ήταν πιστός, αν μας αγάπησε ποτέ πραγματικά; Είναι ένα όνειρο που εκφράζει ανασφάλεια, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να μάθουμε πώς νιώθουμε. Αξίζει λοιπόν να αναρωτηθούμε, το όνειρο μας έκανε να νιώσουμε ζήλια, αναστάτωση ή κρυφή ανακούφιση που δεν είμαστε πια μαζί;

Όνειρο τσακωμού με πρώην

Αν και μπορεί να μην το πιστεύουμε, αλλά το να μαλώνουμε με έναν πρώην στα όνειρά μας μπορεί να είναι θετικό. «Έχουμε εξετάσει τα παλιά μας επιχειρήματα τόσες πολλές φορές, και κάθε φορά που σκεφτόμασταν μια καλύτερη απάντηση θέλαμε να εκραγούμε!» λέει η Ίνμπαλ. «Στο όνειρό μας, μπορούμε επιτέλους να κερδίσουμε αυτή τη διαμάχη, να χτυπήσουμε την πόρτα, να έχουμε τον τελευταίο λόγο! Αυτό το όνειρο μπορεί να είναι μια μεγάλη ανακούφιση από το άγχος, καθώς μας επιτρέπει να πούμε την τελευταία κουβέντα, τουλάχιστον στο μυαλό μας».

Προτείνετε μια διόρθωση