ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/07/2015 11:05 EEST | Updated 20/07/2015 11:05 EEST

ΤΑΙΠΕΔ: Βαριές ποινικές ευθύνες μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και του δ.σ για το σκάνδαλο των 28 ακινήτων

Sooc
Φωτογραφία αρχείου

Βαριές ποινικές ευθύνες για το σκάνδαλο πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου αντιμετωπίζουν τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και τρία μέλη του Δ.Σ. του ίδιου ταμείου, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, η οποία αφορά χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι τον Μάιο του 2014.

Από τα στοιχεία που έφερε στο φως η έρευνα της εισαγγελίας διαφθοράς το Δημόσιο υπέστη ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που χάθηκαν από τη μη επωφελή σύμβαση πώλησης 28 ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας καταρτίστηκαν δύο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, που εκπροσώπησε ο τότε πρόεδρος του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ με τους δύο αναδόχους- ένα για κάθε χαρτοφυλάκιο- που ήταν η «Eurobank Properties» A.E.E.A.Π και «Εθνική Πανγαία» Α.Ε.Ε.Α.Π.

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και του ΤΑΙΠΕΔ είναι απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία υπό την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, της οποίας η ζημιά που προξενήθηκε στο Δημόσιο είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 580 εκατ. ευρώ. Επίσης, η κατηγορία που αντιμετωπίζουν τα τρία μέλη του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ είναι υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που του έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου και διαχειριστή ξένης περιουσίας κατά συναυτουργία και κατ'εξακολούθηση.

Παράλληλα ασκήθηκε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου που αφορά τη διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα αποκλειστικής αξιοποίησης, χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ IBC» το κυρίως τμήμα του οποίου, μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων είχε μετασκευαστεί σε εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο (Golden Hall) και είχε εκμισθωθεί για 40 χρόνια (από 30/4 2007 έως 30/4 2047) στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «LAMDA ΔΟΜΗ Α.Ε.» με σύμβαση μίσθωσης που υπογράφτηκε στις 28/8/2006 με την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα.

Sponsored Post