CULTURE
19/10/2018 14:32 EEST

«Ταξιδεύοντας με τον Μίκη»: 25 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους

Τριάντα χρόνια, 4 ήπειροι, 100 τόποι κινηματογράφησης, 600 ώρες υλικό. 

Από το γεμάτο εναλλαγή ιστορικό και ακατέργαστο οπτικό υλικό των περίπου 600 ωρών που γύρισε σε διάστημα 30 ετών, ο Αστέρης Κούτουλας συμπυκνώνει μέσα σε μιάμιση ώρα στιγμές που παρουσιάζουν την αυθεντική εικόνα του «πνευματικού αναρχικού» Μίκη Θεοδωράκη.

Ο δημιουργός παντρεύει στην ταινία του -η οποία κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 25 Οκτωβρίου- πολλές προσωπικές στιγμές του καλλιτέχνη με ιστορικό υλικό, πλάνα τεκμηρίωσης με μυθοπλασία και τη μουσική του Θεοδωράκη με τον αντίκτυπό της σε νέους καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής, της τζαζ, της electroή της rap.

Μια ταινία δοκίμιο, που δεν ακολουθεί μια χρονολογική σειρά, αλλά παρουσιάζεται σε μια ιδιόμορφη χρονική μίξη επιτρέποντας στον θεατή να ζήσει συναρπαστικές, εύθυμες, μυστηριώδεις, αλλά και πολύ χαρακτηριστικές στιγμές από την «ontheroad» ζωή ενός μοναδικού και χαρισματικού καλλιτέχνη.

Στο παράλληλο σύμπαν της ταινίας -εμπνευσμένης από τη μυθιστορηματική αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκηοι σκέψεις γίνονται εικόνα, προβληματισμοί, πίνακες μιας αγνής θεότητας, μιας ερωτικής ιερότητας, μιας μυστηριακής αγάπης.

«Μία υβριδική ταινία για μια υβριδική ζωή...»

«... Το ‘Ταξιδεύοντας με τον Μίκη’ συνοψίζει μια οπτική προσέγγιση, μια ‘καταδίωξη’, την δημιουργία ενός πεδίου στον ορίζοντα μέσα, πέρα, προς και από τον κόσμο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη» σημειώνει ο Αστέρης Κούτουλας.

«Είναι μια υβριδική ταινία για μια υβριδική ζωή, που τρέχει υποδειγματικά μεταξύ δύο αντίθετων πόλων: της περιφέρειας και του κέντρου, της Ελλάδας και της Γερμανίας, της Ευρώπης και των άλλων ηπείρων, των ιδιωτικών στιγμών και της δημόσιας παρουσίας, του ασπρόμαυρου και του έγχρωμου, της προσωπικής γκαρνταρόμπας (backstage) και της μεγάλης σκηνής. Ως καλλιτέχνης του Βερολίνου είχα πάντα μπροστά στα μάτια μου το Τείχος και γυρισμένη την πλάτη μου στην βερολινέζικη ουδέτερη ζώνη (NoMansLand). Το ‘Ταξιδεύοντας με τον Μίκη’ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα». 

Συντελεστές/Ηθοποιοί (επιλογή):

Μίκης Θεοδωράκης

MarinaSandravonRuffin

Akar – Στάθης Παπαδόπουλος

PanaretosCarlos Rodriguez

SofiaPintzou, RafikaChawishe, ΆνναΡεζάν, MariaKousouni, KatVoltage, KatharinaHein, InkaNeumann, RosaMerinoClaros, StellaKalafati, ConstantineIsaiah, MarilynRoseκ.ά.

Μουσικοί (επιλογή): Air Cushion Finish, Αλέξια, Anna RF, Bejarano & Microphone Mafia, Çiğdem Aslan, Deerhoof, Francesco Diaz, ΓιάννηςΖώτος, ΓιώργοςΘεοδωράκης, ΚώσταςΘωμαΐδης, Eves Karydas, Johanna Krumin, Zülfü Livaneli, Melentini, ΓιώργοςΝταλάρας, ΠέτροςΠανδής, ΜαρίαΠαπαγεωργίου, Dulce Pontes, HenningSchmiedt, Sebastian Schwab, ΜαρίαΦαραντούρηκ.ά.

Σκηνοθεσία: Αστέρης Κούτουλας

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Σενάριο: Αστέρης & Ίνα Κούτουλα

Κάμερα: Μάικ Γερανιός

On the Road Kamera (1987-2017): AστέρηςΚούτουλας

Μοντάζ: Κλεοπάτρα Δημητρίου & Γιάννης Σακαρίδης

Mίξη Μουσικής & Mastering: Αλέξανδρος Καρόζας

Ήχος: Αλέξανδρος Καρόζας & Klaus Salge

Kοστούμια: Heike Hartmann & Annabell Johannes

Mακιγιάζ: Johanna Rosskamp

Διεύθυνση Παραγωγής: Μάρσια Τζιβάρα

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Aχιλλέας Γκατσόπουλος

Καλλιτεχνική Οργάνωση & Συμβουλευτική: Ινα Κούτουλα , DomQuichotte, JamesChressanthis (ASC) & KlausSalge

Συμπαραγωγοί: SchottMusic, Γιάννης Σακαρίδης & EΡΤ

Παραγωγοί: Αστέρης Κούτουλας & Ίνα Κούτουλα

Διάρκεια: 88 λεπτά / Έγχρωμο, DCP / Διανομή: NEWSTAR

Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο γερμανικό φεστιβάλ InternationaleHoferFilmtage 2017.