Ταξίδι στην Ιστορία μέσα από 4 ντοκιμαντέρ: Από την Αφροδίτη της Μήλου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Έρχονται τον Δεκέμβριο στην COSMOTE TV.
«Αφροδίτη της Μήλου: Η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου»
«Αφροδίτη της Μήλου: Η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου»
COSMOTE HISTORY

Η ιστορία του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη -όπου το 96% των Εβραίων της πόλης οδηγήθηκε στο Άουσβιτς- μέσα από τις περιπέτειες εννέα μαθητών του ιταλικού σχολείου Ουμπέρτο Πρίμο, η εμπειρία τεσσάρων Ελλήνων βετεράνων που έλαβαν μέρος στον πόλεμο της Κορέας μέσα από τη μαρτυρία του εμπειρογνώμονα Ακριβού Τσολάκη, μία συνάντηση με τη μοναδική Αφροδίτη της Μήλου, διακόσια χρόνια μετά την άφιξη της στο Λούβρο και ένα ταξίδι στον Ομφαλό της Γης και κέντρο του αρχαίου κόσμου για περισσότερα από 1.000 χρόνια, το Μαντείο των Δελφών.

Το COSMOTE HISTORY - την ταινιοθήκη του οποίου κοσμούν ντοκιμαντέρ υψηλού επιπέδου, όσον αφορά όχι μόνο την έρευνα και τεκμηρίωση, αλλά και την κινηματογράφηση- παρουσιάζει τον Δεκέμβριο τέσσερα νέα ντοκιμαντέρ, όλα συμπαραγωγές της COSMOTE TV.

Οι ταινίες θα κάνουν πρεμιέρα κάθε Κυριακή στις 21:00, με σημείο εκκίνησης τις 4 Δεκεμβρίου και το βραβευμένο docudrama «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο». Το τελευταίο ραντεβού είναι προγραμματισμένο στις 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα Χριστουγέννων, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Αφροδίτη της Μήλου: Η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου», μία διεθνής συμπαραγωγή της COSMOTE TV με το ARTE.

«Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο»: Πρεμιέρα 4 Δεκεμβρίου

9/4/1941. Όταν οι Ναζί μπήκαν στη Θεσσαλονίκη, οι Εβραίοι μαθητές του ιταλικού σχολείου Ουμπέρτο Πρίμο είδαν τις ζωές και τα όνειρά τους να ανατρέπονται.

«Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο»
«Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο»
COSMOTE HISTORY

Μέσα από τις περιπέτειες 9 μαθητών, η ταινία σε σκηνοθεσία της Alessandra Maioletti, αφηγείται την ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, όπου το 96% των Εβραίων της πόλης οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς. Συνδετικός κρίκος και αφηγητής των ιστοριών είναι ο A. Crescenzi.

Μέσα από τα δικά του μάτια παρακολουθούμε το χρονικό πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζονται αυτές οι μικρές και μεγάλες ιστορίες, από τα πρώτα αντιεβραϊκά μέτρα του 1941 έως την Απελευθέρωση. Την εξιστόρηση ενισχύουν και οι μαρτυρίες των Alberto Modiano και Drita Giomo, οι οποίοι υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων.

«Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο»
«Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο»
COSMOTE HISTORY
«Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο»
«Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο»
COSMOTE HISTORY

Το docudrama είχε κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ έχει λάβει πολλές διακρίσεις, όπως: Los Angeles Greek Film Festival – Winner Best Documentary – 2022, San Francisco Greek Film Festival – Winner Best Documentary – 2022, London Greek Film Festival – Winner Best Documentary – 2022, Official Selection at the Thessaloniki Documentary Film Festival – 2022.

«Ο μακρύς δρόμος για την Ιθάκη»: Πρεμιέρα 11 Δεκεμβρίου

Λίγο μετά τον Εμφύλιο, τέσσερις νέοι βίωσαν τη φρίκη ενός διαφορετικού πολέμου, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά: στην Κορέα. Σήμερα, οι 90χρονοι πια βετεράνοι έχουν γυρίσει στην ‘Ιθάκη’ τους, μα η ψυχή τους δεν επέστρεψε ποτέ.

Backstage από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Ο μακρύς δρόμος για την Ιθάκη» με τον Ακριβό Τσολάκη
Backstage από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Ο μακρύς δρόμος για την Ιθάκη» με τον Ακριβό Τσολάκη
COSMOTE HISTORY

Κάνοντας μια αναδρομή στη ζωή του, ο Ακριβός Τσολάκης ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, τη γενέτειρά του και στο χωριό που μεγάλωσε, τα Βασιλικά. Αναλογίζεται το μακρύ ταξίδι του Οδυσσέα μετά τον Τρωικό πόλεμο και σκέφτεται τους στρατιώτες που πολέμησαν όπως κι εκείνος στον πόλεμο της Κορέας. Όταν φτάνει στη Θεσσαλονίκη, θυμάται τον θείο του, που σκοτώθηκε σε φωτιά από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος ήταν εκείνος που του σύστησε τον Όμηρο όταν ήταν παιδί, καθώς διηγούνταν ιστορίες για τους ήρωες του Τρωικού πολέμου.

Μέσα από το ταξίδι του Ακριβού Τσολάκη για την πατρίδα του, ξεδιπλώνεται η ιστορία τεσσάρων βετεράνων. Ακριβός Τσολάκης, Αριστοφάνης Ανδρουλάκης, Κωνσταντίνος Φάρος, Εμμανουήλ Ιερωνυμάκης: τέσσερις ηλικιωμένοι πια άνδρες, που βίωσαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην παιδική τους ηλικία και στη συνέχεια συμμετείχαν στον πόλεμο της Κορέας.

«Ο μακρύς δρόμος για την Ιθάκη»
«Ο μακρύς δρόμος για την Ιθάκη»
COSMOTE HISTORY

Πώς αυτή η εμπειρία του πολέμου της Κορέας επηρέασε τη ζωή τους; Κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου, διηγούνται την ιστορία του παρόντος και του παρελθόντος τους.

«Ο ομφαλός του κόσμου»: Πρεμιέρα 18 Δεκεμβρίου

Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι πήγαιναν στο Mαντείο των Δελφών αναζητώντας απαντήσεις. Μπορεί αυτό το σύμβολο σοφίας να είναι επίκαιρο σήμερα; Η ιστορικός και μουσικός Μπετίνα Τζόι ντε Γκούζμαν ξεκινά να το ανακαλύψει.

Μέσα σε αυτή τη συνάντηση διακεκριμένων ακαδημαϊκών, ποιητών, φιλοσόφων και καλλιτεχνών η Bettina παίρνει τη δική της θέση ως μουσικός και ιστορικός του Αρχαιοελληνικού κόσμου.

Με τη φωνή και τη λύρα της τους ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή, μακριά από τους ήχους των αυτοκινήτων και τις οθόνες των κινητών.

«Ο ομφαλός του κόσμου»
«Ο ομφαλός του κόσμου»
COSMOTE HISTORY

Με αυτή την ευκαιρία ο θεατής καλείται να ανακαλύψει την πραγματική ουσία μιας τέτοιας συνάντησης, αλλά και όλες τις ποιότητες που καθιστούν τους Δελφούς μοναδικούς μέχρι σήμερα.

Τι μπορεί να μάθει κανείς από αυτό το Αρχαιοελληνικό σύμβολο σοφίας και πως μπορεί να αξιοποιήσει αυτή τη γνώση στην καθημερινή του ζωή;

«Αφροδίτη της Μήλου: Η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου»: Πρεμιέρα 25 Δεκεμβρίου

Από την ανακάλυψή της το 1820, η Αφροδίτη της Μήλου δεν έχει παύσει να εμπνέει και να γοητεύει. Τι της δίνει αυτή τη δύναμη; Πώς, από όλα τα αρχαία αριστουργήματα, ξεχώρισε σαν ένα διαχρονικό και παγκόσμιο pop icon;

Διακόσια χρόνια μετά την άφιξη της στο Λούβρο, θα ανακαλύψουμε εκ νέου την ιστορία της και θα αποκαλύψουμε τι βρίσκεται πίσω από ένα από τα πιο όμορφα αινίγματα στην ιστορία της τέχνης.

Richard Baker via Getty Images

Η ταινία είναι μια παραγωγή της Anemon & Yuzu Productions, σε συμπαραγωγή με το ARTE Γαλλίας και την COSMOTE TV και σε συνεργασία με τον ΟΔΑΠ και τον Δήμο Μήλου.

Δημοφιλή