ΔΙΕΘΝΕΣ
12/04/2019 18:40 EEST

Ταξιδιωτική οδηγία από ΗΠΑ για Τουρκία: Αν είναι να ταξιδέψετε εκεί, ξανασκεφτείτε το

Εξαιτίας «τρομοκρατίας και αυθαίρετων κρατήσεων».

ASSOCIATED PRESS

Στο επίπεδο 3 («αναθεωρήστε το ταξίδι») ανέβασε η αρμόδια υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την κλίμακα επικινδυνότητας της Τουρκίας ως προς τα ταξίδια Αμερικανών πολιτών στη χώρα: Αναλυτικότερα, σε ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε στις 9 Απριλίου, συστήνεται στους ενδιαφερόμενους να «αναθεωρήσουν τα ταξίδια τους στην Τουρκία εξαιτίας τρομοκρατίας και αυθαίρετων κρατήσεων», με κάποιες περιοχές να θεωρείται πως παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο- όπως τα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, εξαιτίας «τρομοκρατίας και απαγωγών».

Σύμφωνα με την οδηγία, τρομοκρατικές οργανώσεις συνεχίζουν να σχεδιάζουν επιθέσεις στη χώρα, και στο παρελθόν έχουν στοχευθεί τουρίστες από χώρες της Δύσης. Επίσης, «δυνάμεις ασφαλείας έχουν θέσει υπό κράτηση δεκάδες άτομα, περιλαμβανομένων πολιτών των ΗΠΑ, για φερόμενες σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, εξαιτίας ανεπαρκών ή μυστικών στοιχείων και με βάσεις που φαίνονται να έχουν πολιτικά κίνητρα. Σε Αμερικανούς πολίτες επίσης έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις ταξιδιών που τους εμποδίζουν να βγουν από την Τουρκία. Η συμμετοχή σε διαδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από την τουρκική κυβέρνηση, καθώς και οι κριτικές στην κυβέρνηση, περιλαμβανομένων και αυτών μέσω των social media, μπορούν να οδηγήσουν σε συλλήψεις».

Στη συνέχεια παρατίθεται μια σειρά περιοχών όπου η αμερικανική κυβέρνηση έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες να παρέχει βοήθεια, ενώ ακολουθεί μια σειρά προτάσεων, όπως η επαγρύπνηση σε περιοχές όπου συχνάζουν πολλοί Δυτικοί, η αποφυγή διαδηλώσεων και πληθών, η διαμονή σε ξενοδοχεία με μέτρα ασφαλείας κ.α.