ΔΙΕΘΝΕΣ
25/10/2018 20:17 EEST | Updated 25/10/2018 20:19 EEST

Τη μεγαλύτερή του άσκηση εδώ και δεκαετίες πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ

The Telegraph

Δυνάμεις από 31 χώρες άρχισαν τη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, η οποία εκτείνεται από τη Βαλτική ως την Ισλανδία, την Πέμπτη, πραγματοποιώντας γυμνάσια κοντά στη Ρωσία, η οποία πραγματοποίησε από πλευράς μια πολύ μεγάλη άσκηση τον προηγούμενο μήνα.

Με τις θερμοκρασίες να έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε πεδία ασκήσεων στην κεντρική Νοβηγία, δίνοντας μια γεύση του τι σημαίνει η υπεράσπιση της βόρειας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, 50.000 στρατιώτες, 250 αεροσκάφη και 10.000 άρματα μάχης, φορτηγά και άλλα οχήματα εδάφους τέθηκαν σε ετοιμότητα.

«Είμαστε εδώ αυτή τη στιγμή, στον βορρά, επιδεικνύοντας τη δυνατότητά μας να κινητοποιήσουμε μια μεγάλη δύναμη για προβλήματα φύσης Άρθρου 5» είπε ο Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο, αναφερόμενος στη δέσμευση περί αμοιβαίας άμυνας μεταξύ των χωρών-μελών της Συμμαχίας.

Με την ονομασία Trident Juncture και την ηγεσία του Φόγκο, η άσκηση είναι μακράν η μεγαλύτερη στη Νορβηγία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980- ένα μήνυμα πως η Συμμαχία θέλει να ενισχύσει τις άμυνές της μετά από χρόνια περικοπών δαπανών και μακροχρόνιων μάχιμων αποστολών.

 

EFE

 

«Φέραμε το αντίστοιχο επτά ταξιαρχιών μέσα στον τελευταίο μήνα. Αυτό είναι εντυπωσιακό, και θα επιχειρούμε εδώ και τις επόμενες εβδομάδες, σε αφιλόξενο περιβάλλον σε θάλασσα και ξηρά» είπε στο Reuters ο Φόγκο.

Με τους προβληματισμούς της για τη Ρωσία να εντείνονται από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η Νορβηγία έχει επιδιώξει να διπλασιάσει τον αριθμό των Αμερικανών πεζοναυτών που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο έδαφός της κάθε χρόνο- κάτι που η Μόσχα έχει επικρίνει.

Η Ρωσία τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη άσκησή της από το 1981, με ονομασία Βοστόκ 2018, κινητοποιώντας 300.000 στρατιώτες, σε μια επίδειξη δύναμης κοντά στα σύνορα με την Κίνα, που περιελάμβανε κοινά γυμνάσια με κινεζικά και μογγολικά στρατεύματα.

Τα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια αρχικά προορίζονταν να περιλαμβάνουν 35.000 στρατιώτες, αλλά ο αριθμός αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, περιλαμβάνοντας και ένα αεροπλανοφόρο, το USS Harry S. Truman, με πλήρωμα περίπου 6.000 ατόμων.