Τέλλογλου για παρακολουθήσεις: Ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν τα λογισμικά από το 2013

Τι κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο δημοσιογράφος για την υπόθεση των υποκλοπών Κουκάκη-Ανδρουλάκη.
Eurokinissi

Τον χορό των καταθέσεων ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το καυτό ζήτημα των υποκλοπών άρχισε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, μετά τον ασκό του Αιόλου που άνοιξε η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του.

Ο Τ. Τέλλογλου είναι ο πρώτος που κατέθεσε στον Ισίδωρο Ντογιάκο, για όσα έχουν περιέλθει σε γνώση του για το θέμα, επί 3,5 ώρες.

«Δεν έχω κάνει καταγγελία για παρακολούθηση Μητσοτάκη από αυτό το κακόβουλο λογισμικό. Είπα ότι υπήρχαν ενδείξεις εκείνη την εποχή ότι τα τηλέφωνά του δεν ήταν ασφαλή, όπως ενδείξεις υπήρχαν και για το ΚΚΕ το 2017. Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013 και το 2015 έγινε μεγάλη διαρροή στο Wiki Leaks της ιταλικής εταιρείας Hacking Team, που αφορούσε όλες τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης από τo 2013 ως τo 2015. Αρα μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό», είπε ο Τάσος Τέλλογλου.

Για τις υποκλοπές Κουκάκη-Ανδρουλάκη ο μίλησε για συνδυασμό νόμιμης συνακρόσασης και εισαγωγής παράνομου λογισμικού, ενώ επιβεβαιώνοντας ότι τού ζητήθηκε να κατονομάσει πρόσωπα είπε: «Ονόματα προκύπτουν από τις εταιρείες, καθώς είναι γνωστό ποιοι τις εκπροσωπούν στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό ότι μεταξύ των κυπριακών εταιρειών, που παίζουν ρόλο στην προμήθεια της ελληνικής αστυνομίας, όπως η Intellexa, υπάρχουν σχέσεις των μετόχων».

Σε ερώτηση για κακόβουλο λογισμικό σε πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Τέλλογλου απάντησε: «Εχω δει τέτοια link να υπάρχουν σε τηλέφωνα κατά την έρευνα σε μη πολιτικά πρόσωπα , δεν έχω δει σε πολιτικά πρόσωπα».

«Οι ελληνικές υπηρεσίες έχει αποδειχθεί ότι προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013. Δεν ξέρω γιατί δεν αγοράστηκαν. Δεν ήταν από την αρχή επιλογή να αγοραστεί το Predator αλλά το Pegasus που είναι ακριβότερο και δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες ανίχνευσης αλλά εκ των υστέρων, αφού έγινε ζημιά» τόνισε.

Όπως είναι γνωστό, η ποινική προκαταρκτική έρευνα του κ. Ντογιάκου δεν αφορά την κύρια υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του κ. Ανδρουλάκη κ.λπ., αλλά το σκέλος εκείνο της διαρροής απόρρητων στοιχείων που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα και αφορούν τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τέλλογλου, πριν από λίγες ημέρες στο Twitter είχε αναρτήσει ότι το 2018 από ιδιώτη γινόταν παρακολούθηση του τηλεφώνου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητοτσάκη, ενώ αυτός ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά την έξοδό του από τον Άρειο Πάγο, ο κ. Τέλλογλου σε δηλώσεις του, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

«Κλήθηκα για κατάθεση, μου είπε ο κ. Ντογιάκος, ποιο είναι το πλαίσιο της έρευνας που αφορά το πώς γνωστοποιήθηκαν και αν γνωστοποιήθηκαν στις περιπτώσεις των νόμιμων συνακροάσεων μυστικά που αφορούν την εθνική ασφάλεια.

Εγώ δεν ήξερα να του πω κάτι γι′ αυτό και μίλησα για την έρευνα που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες στο inside story για τη χρήση του predator, δλδ. του λογισμικού που παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα. Και του εξήγησα ότι κατά τη γνώμη μας αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά στις νόμιμες επισυνδέσεις, δηλαδή χρησιμοποιείται και το ένα και το άλλο.

Ο κ. Ντογιάκος μου έκανε μία ερώτηση σχετικά με μία ανάρτηση που είχα κάνει για τον πρωθυπουργό και του είπα ότι το πρόβλημα των υπηρεσιών που ήθελαν να πάρουν τέτοια λογισμικά είναι πολύ παλιότερο από τη σημερινή μέρα. Αυτό γιγαντώθηκε μετά το 2020. Πρόσωπα που έπαιζαν ένα ρόλο παλιότερα, τα ίδια πρόσωπα είναι και σήμερα και ότι αν θέλουμε να μάθουμε το τι έχει γίνει με τις νόμιμες επισυνδέσεις στο παρελθόν, τότε η κυβέρνηση το μόνο που έχει κάνει είναι να αλλάξει το νόμο που ψήφισε το Μάρτιο του 2021 που αναδρομικά απαγόρευε σε αυτούς που παρακολουθούνταν να ζητήσουν μέσω του δικαστή την ενημέρωσή τους, ένα δικαίωμα που υπήρχε μέχρι το 2021 και καταργήθηκε έκτοτε».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν παρακολουθούνταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο δημοσιογράφος απάντησε:

«Υπήρχαν ενδείξεις ότι τα τηλέφωνα του δεν ήταν ασφαλή όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ το 2017. Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013, έχουμε βρει προσπάθειες των ελληνικών υπηρεσιών και το 2015, έχει γίνει μία τεράστια διαρροή στο wikileaks της ιταλικής εταιρείας όπου ήταν όλες οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση από το 2013 έως 2015. Άρα μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό, απλά η έκθεση που έχει υπάρξει σήμερα και το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται συνδυαστικά δίνει μία καινούργια ποιότητα στο πρόβλημα. Ο κ. Ντογιάκος θα κάνει τη δουλειά του κι εμείς ελπίζω να κάνουμε τη δική μας, υπάρχει ακόμα πεδίο έρευνας».

Και συνέχισε: «Οι ελληνικές υπηρεσίες, έχουμε αποδείξεις ότι προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά και πιο παλιά από το 2013, δεν αγοράστηκαν αυτά τα λογισμικά για λόγους που δεν ξέρω. Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017 και το 2018 που δεν αφορούν μόνο τον κ. Μητσοτάκη. Για αυτές τις καταγγελίες δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα και δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από τη στιγμή που υπάρχει ο νόμος του 2021. Ο νόμος του 2021 έχει αναδρομική ισχύ, ισχύει δηλαδή και για τις επισυνδέσεις που έχουν γίνει πριν από το νόμο άρα η συζήτηση είναι αδιέξοδη αν δεν αλλάξει αυτός ο νόμος.

Δεν ήταν από την αρχή η επιλογή να αγοραστεί το predator, οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις αφορούσαν ένα άλλο πρόγραμμα το «Πήγασος», το οποίο “κάηκε” όμως το 2018. Και το “Πήγασος”, όπως λέει το Ευρωκοινοβούλιο, προσφέρει ορισμένες διασφαλίσεις όπως για παράδειγμα αφήνει τα λοκς επάνω, δηλαδή μπορεί να έρθει η αρχή και να ζητήσει τα λοκ ενώ το predator δεν έχει κάτι τέτοιο. Είναι δυσφημισμένο και ακριβότερο και έχει και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ανίχνευσης εκ των υστέρων βέβαια, ίσως για αυτόν τον λόγο να προτιμηθεί. Δεν ξέρω αν το έχει το σύστημα αυτό ή αγοράζει υπηρεσίες από κάποιον που το έχει ή κάποιος πουλάει τις υπηρεσίες.

Γιατί το predator μπορεί να πουληθεί και με σειρές τηλεφώνου δηλαδή μπορεί να πουλήσει 10 τηλέφωνα το μήνα ή κάποιος πουλάει τέτοιες υπηρεσίες.

Και στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη και στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη χρησιμοποιήθηκε ο συνδυασμός δύο πραγμάτων, της νόμιμης συνακρόασης και της εισαγωγής του παράνομου λογισμικού. Στον κ. Ανδρουλάκη όταν δεν πάτησε το link υπήρξε η νόμιμη συνακρόαση. Στον Κουκάκη που πάτησε το link, σταμάτησε η συνακρόαση όταν έκανε καταγγελία για την νόμιμη επισύνδεση και σταμάτησε η παρακολούθησή του.

Η έρευνα που διενεργεί ο επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αναφέρεται στο πώς έγινε γνωστό ότι συγκεκριμένα πρόσωπα ήταν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Στις 16 Αυγούστου έχει κληθεί να καταθέσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

ΝΔ: Δεν θα μπούμε σε καμία λογική συμψηφισμού

«Δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία λογική συμψηφισμού» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την ανάρτηση και τις δηλώσεις του Τάσου Τέλλογλου, σχετικά με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων την περίοδο 2017-2018.

«Ο κ.Τέλλογλου σήμερα επανέλαβε τα περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ.Μητσοτάκη, όπως και άλλων τηλεφώνων, το 2017-2018. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε και σε ανάρτησή του προ ημερών. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον οποίο κατέθεσε σήμερα. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία λογική συμψηφισμού» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει αποφασιστικά και θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα διασφαλίζοντας την ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών και την προστασία των θεμελιωδών αρχών που προστατεύουν την ιδιωτική σφαίρα και το απόρρητο των επικοινωνιών».

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)

Δημοφιλή