ΔΙΕΘΝΕΣ
02/03/2018 09:22 EET

Την εκμετάλλευση των μοναχών του Βατικανού από τους άνδρες αξιωματούχους καταγγέλλει εκκλησιαστικό περιοδικό

Οι μαρτυρίες των θυμάτων αποδεικνύουν πως το δημοσίευμα ευσταθεί

isitsharp via Getty Images

Την εκμετάλλευση που υφίστανται οι μοναχές στο Βατικανό καταγγέλλει μέσα από δημοσίευμά του το περιοδικό Women, Church, World το οποίο κυκλοφορεί με την εφημερίδα Οsservatore Romano, προκαλώντας ιδιαίτερο προβληματισμό.

Ο αρθρογράφος κατηγορεί την ιεραρχία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας -που απαρτίζεται από άνδρες- πως μεταχειρίζεται τις μοναχές λες και είναι υπηρέτριες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μοναχές καλούνται να κάνουν όλες τις οικιακές δουλειές και να «υπηρετούν» ιερείς, επισκόπους και καρδινάλιους.

Το περιοδικό αναφέρει πως οι καταγγελίες έχουν γίνει από τα ίδια τα θύματα ενώ τονίζει πως πάντα είναι αναγκασμένες να ξυπνούν χαράματα και να εργάζονται ατελείωτα όλη την ημέρα.

«Αναγκαζόμαστε να κάνουμε εργασίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πνευματική μας μόρφωση», είπε μία εκ των μοναχών αποκαλύπτοντας πως πολλές από αυτές έχουν ακόμα και διδακτορικές σπουδές σε συγκεκριμένους τομείς.

Το δημοσίευμα παράλληλα αναφέρεται σε μοναχές που έχουν δώσει όρκο φτώχειας οι οποίες αναγκάζονται να κάνουν δουλειές στις κατοικίες αξιωματούχων στο πλαίσιο της αποστολής τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η συντακτική ομάδα του περιοδικού απαρτίζεται από γυναίκες δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς.

Να σημειωθεί στο μεταξύ πως μονάχα λίγες γυναίκες έχουν κάποια θέση στην ιεραρχία του Βατικανού. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Barbara Jatta, η οποία πέρυσι έγινε η πρώτη γυναίκα που ηγείται των μουσείων του Βατικανού.

Να αναφερθεί επίσης πως σε αντίθεση με έναν εκ των προκαθήμενων του, τον Πάπα Ιωάννη Παύλο, που είχε τέσσερις μοναχές στην υπηρεσία του, ο Πάπας Φραγκίσκος διαμένει σε έναν ξενώνα στο Βατικανό που πληρώνει κανονικά το υπηρετικό προσωπικό.