ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/12/2017 07:35 EET | Updated 11/12/2017 08:01 EET

Την «επόμενη ημέρα» μετά τα προγράμματα ετοιμάζει η κυβέρνηση

«Ψαρεύουν» προθέσεις και επενδυτές

Costas Baltas / Reuters

Σε δύο παράλληλα μέτωπα θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Η συγκυρία επιβάλλει στην Ελληνική κυβέρνηση να επικεντρωθεί ταυτόχρονα στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων του Μνημονίου, αλλά και την προετοιμασία της επόμενης ημέρας της εξόδου από τα προγράμματα.

Το γεγονός ότι η τρίτη αξιολόγηση προχωρά χωρίς εμπλοκές και καθυστερήσεις, ενώ ταυτόχρονα οι σχέσεις Αθήνας και δανειστών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, βοηθά την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου για την μετα-μνημονιακή εποχή χωρίς εμπόδια. Το τεχνικό σκέλος της ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων για την τρίτη αξιολόγηση, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες προχωρά κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος. 

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 11 Ιανουαρίου, θα επιβεβαιωθεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, ώστε στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου οι υπουργοί Οικονομικών να λάβουν και την πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Τα «ανοιχτά» μέτωπα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι γνωστά και σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την ικανοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Η πορεία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, όπως και η πώληση του 17% της ΔΕΗ, θα προχωρήσει κανονικά χωρίς προβλήματα διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Ενέργειας. 

Χωρίς κολλήματα θα προχωρήσουν και οι πλειστηριασμοί ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας ακόμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διαβεβαιώνουν από την κυβέρνηση. Το ίδιο θα γίνει και με τα ανοιχτά μέτωπα του υπουργείου Εργασίας, όπως είναι η αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και η εφαρμογή των υπόλοιπων αλλαγών στο σύστημα. 

Κανονικά προχωρούν και οι αλλαγές στο Δημόσιο, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, καθώς η κινητικότητα ξεκίνησε, ενώ τηρούνται οι κανόνες για τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει και η διαδικασία για την ανάδειξη των μόνιμων Γενικών Γραμματέων, ενώ αναμένεται και ο νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

«Ψαρεύουν» προθέσεις και επενδυτές

Με δεδομένη την ηρεμία στο μέτωπο της αξιολόγησης, η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει την προσπάθεια να «διαφημίσει» και στο εξωτερικό την ομαλότητα στην οποία σταδιακά επιστρέφει η Ελληνική Οικονομία. Τα ταξίδια των αξιωματούχων του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα είναι όλο και περισσότερα και στόχος είναι να «μετρηθούν» οι προθέσεις των επενδυτών. 

Η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, το οποίο παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση το τελευταίο διάστημα, είναι ένα δείγμα εμπιστοσύνης προς την Ελληνική Οικονομία. Ωστόσο, το στοίχημα που προσπαθεί να κερδίσει η κυβέρνηση είναι οι ξένοι επενδυτές να αποδείξουν και έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους επενδύοντας στη χώρα.

Μια τέτοια ευκαιρία είναι η παρουσία σήμερα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο 19ο ετήσιο συνέδριο «Invest in Greece» που διοργανώνει η Capital Link με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων χρηματοοικονομικών οίκων και τραπεζών. Πέρα από την προγραμματισμένη ομιλία του υπουργού, αλλά και τη συνέντευξη τύπου, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται στις επαφές στο περιθώριο του συνεδρίου με εκπροσώπους επενδυτικών εταιριών.

Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και οι υπόλοιποι υπουργοί και επιχειρηματίες που βρίσκονται στην Νέα Υόρκη με αφορμή το συνέδριο, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν αν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων που ετοιμάζει το Ελληνικό Δημόσιο.  Στο πρόγραμμα για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα υπάρχουν οι εκδόσεις, 7ετούς, 10ετούς ίσως και 3ετούς διάρκειας ώστε να οικοδομηθεί μια σταθερή σχέση με τις αγορές.

Για αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών προβλέπει να παρευρεθεί στην ειδική εκδήλωση «Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης» την οποία διοργανώνει η Capital Link σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπου ο κ. Τσακαλώτος θα κληθεί να σημάνει την λήξη των εργασιών της ημέρας στο Χρηματιστήριο.