ΔΙΕΘΝΕΣ
25/10/2018 19:57 EEST

Την πρώτη της γυναίκα πρόεδρο απέκτησε η Αιθιοπία

Getty Editorial

Το κοινοβούλιο της Αιθιοπίας ενέκρινε τη διπλωμάτη Σάλε-Βορκ Ζέουντε ως πρώτη γυναίκα πρόεδρο της χώρας, κάτι που αποτελεί άλλη μια αλλαγή στο πολιτικό σύστημα της χώρας από τον πρωθυπουργό Αμπίι Αχμέντ.

Η Σάλε-Βορκ είναι επί της παρούσης γενική υπογραμματέας στα Ηνωμένα έθνη και ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα στην Αφρικανική Ένωση. Αντικαθιστά τον Μουλάτου Τεσόμε Βίρτου, που υπέβαλε την παραίτησή του στο κοινοβούλιο νωρίτερα την Τετάρτη.

Η θέση του προέδρου είναι τελετουργική στην Αιθιοπία. Την εκτελεστική εξουσία έχει ο πρωθυπουργούς.

«Σε μια ιστορική κίνηση, οι δύο Βουλές εξέλεξαν την πρέσβειρα Σάλε-Βορκ Ζέουντε ως την επόμενη πρόεδρο της Αιθιοπίας. Είναι η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους στη σημερινή Αιθιοπία» έγραψε στο Twitter ο Φίτσουμ Αρέγκα, προσωπάρχης του του Αμπίι. «Σε μια πατριαρχική κοινωνία σαν τη δική μας, ο διορισμός μιας γυναίκας στην κεφαλή του κράτους όχι μόνο θέτει τα στάνταρ για το μέλλον, αλλά επίσης καθιερώνει τις γυναίκες ως ικανές για λήψη αποφάσεων στον δημόσιο βίο».

Την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρωθυπουργός έκανε ανασχηματισμό, διόρισε 10 γυναίκες υπουργούς, κάνοντας την Αιθιοπία την τρίτη χώρα στην Αφρική, μετά τη Ρουάντα και τις Σεϋχέλλες, που επιτυγχάνει ισότητα φύλων στα υπουργικά τους συμβούλια.

«Όταν δεν υπάρχει ειρήνη στη χώρα, οι γυναίκες οργίζονται. Οπότε, χρειάζεται να εργαστούμε για την ειρήνη, για τις μητέρες μας» είπε στο κοινοβούλιο η Σάλε-Βορκ μετά την έγκρισή της.