Τέσσερα σημάδια που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ ότι έχουμε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ας ξεχάσουμε την καούρα. Οι γαστρεντερολόγοι αποκαλύπτουν «κόκκινες σημαίες» της πάθησης που δεν είναι αυτά που θα περίμενε κανείς.
.
AleksandarGeorgiev via Getty Images
.

Εάν αισθανόμαστε μια ξινή γεύση στο στόμα, πολλά αέρια, καούρα ή νιώθουμε σαν να έχουμε έμετο στο στόμα μας, μπορεί να το αποδώσουμε σε παλινδρόμηση οξέος ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ).
Και αυτό είναι μια σωστή εικασία.

Η ΓΟΠΝ, μια πιο χρόνια πάθηση που μπορεί να προκύψει από παλινδρόμηση οξέος που συμβαίνει επανειλημμένα με την πάροδο του χρόνου, είναι αρκετά συχνή: Τα δεδομένα δείχνουν ότι 783,95 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν ΓΟΠΝ το 2019.

Όμως, παρά το πόσοι από εμάς την έχουμε - και πόσο καλά γνωρίζουμε ορισμένα από τα συμπτώματά της - η παλινδρόμηση οξέος έχει κάποιες παρενέργειες που είναι επίσης λιγότερο γνωστές, σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους. Ιδού κάποιες από αυτές:

1. Πίεση στο αυτί
2. Δυσκολία στην αναπνοή
3. Προβλήματα στα δόντια και στο στόμα εν γένει
4. Πόνος στο στήθος

Τι μπορεί να ανακουφίσει την παλινδρόμηση οξέος και τις παρενέργειές της

Όσον αφορά τις διατροφικές αλλαγές, ο Μαρκ Τάνχελ, πιστοποιημένος γαστρεντερολόγος και συνεργάτης στο Gastroenterology Associates του Νιου Τζέρσεϊ συνέστησε να προσπαθούμε να αποφύγουμε την καφεΐνη, τα ανθρακούχα ποτά, τα όξινα και πικάντικα τρόφιμα, το αλκοόλ, τον καπνό και το φαγητό αργά το βράδυ. Η κατανάλωση τροφών όπως πλιγούρι βρώμης, καρπούζι, γιαούρτι και τσάι χαμομηλιού μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Όταν ξαπλώνουμε, συνέχισε, ας σηκώνουμε το κεφάλι μας έξι έως οκτώ ίντσες από το κρεβάτι ή τον καναπέ.

Τα μη συνταγογραφούμενα και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι άλλες επιλογές. «Η θεραπεία της παλινδρόμησης συνήθως περιλαμβάνει φάρμακα κατά των οξέων όπως αναστολείς αντλίας πρωτονίων (δηλαδή Nexium, Prilosec) ή αναστολείς των υποδοχέων ισταμίνης-2 (δηλαδή Pepcid)», λέει ο δρ Αλί Α. Χαν, πιστοποιημένος γαστρεντερολόγος με την Gastro Health στο Fairfax της Βιρτζίνια.

Εάν μια λοίμωξη από βακτήρια ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στο στομάχι μας προκαλεί παλινδρόμηση, πρόσθεσε, μπορεί να εισαχθεί και ένα αντιβιοτικό σχήμα. Ο γιατρός μας θα μάθει περισσότερα για αυτό κι εάν χρειαζόμαστε αυτού του είδους τη θεραπεία.

Τέλος, ας λάβουμε υπ′ όψη αυτό: Η θεραπεία της παλινδρόμησης οξέος δεν είναι μόνο η λήψη φαρμάκων, αλλά ο περιορισμός άλλων ειδών φαρμάκων όταν είναι δυνατόν. «Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγουμε τα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) καθώς μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην επένδυση του γαστρεντερικού σωλήνα», εξηγεί ο Χαν. Παραδείγματα κοινών ΜΣΑΦ περιλαμβάνουν ιβουπροφαίνη, ασπιρίνη και ναπροξένη.

Πότε να δούμε ένα γιατρό

Η ανάγκη να επισκεφθούμε το γιατρό μας βασίζεται βασικά σε τέσσερις παράγοντες: συχνότητα, ένταση, δυσκολία θεραπείας στο σπίτι και το συγκεκριμένο σύμπτωμα.

«Τα άτομα θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό σχετικά με τη ΓΟΠΝ εάν τα συμπτώματα της καούρας ή του πόνου στην άνω κοιλιακή χώρα είναι πιο συχνά ή πιο σοβαρά από ό,τι προηγουμένως, ή εάν έχουν δοκιμάσει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ή συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη ΓΟΠΝ για περισσότερες από δύο εβδομάδες και τα συμπτώματα επιμένουν», λέει ο Τάνχελ.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα συμπτώματα, ο ίδιος πιστεύει ότι αυτά είναι τα πιο ανησυχητικά και απαιτούν ιατρική φροντίδα:

  • Πόνος στο στήθος
  • Πόνος στην πλάτη
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Απώλεια βάρους
  • Ναυτία και έμετος
  • Χρόνιος βήχας (ειδικά τη νύχτα)
  • Συριγμός ή έξαρση άσθματος
  • Βραχνάδα ή αλλαγή στη φωνή
  • Να νιώθουμε ένα εξόγκωμα στο λαιμό μας

Λοιπόν, έχουμε δύο συμπεράσματα εδώ: Το ένα είναι μια υπενθύμιση ότι τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουμε μπορεί να προκληθούν από μια πηγή (που δεν το πιστεύουμε), όπως η παλινδρόμηση οξέος (το οποίο αποτελεί έναν άλλο καλό λόγο για να επισκεφτούμε το γιατρό όταν χρειάζεται και είναι δυνατόν).

Και το δεύτερο: Εάν παρατηρήσουμε πίεση στο αυτί, δυσκολία στην αναπνοή, προβλήματα στα δόντια/στόμα ή πόνο στο στήθος, μπορεί να είναι σημάδι να δοκιμάσουμε θεραπείες παλινδρόμησης οξέος. Αλλά φυσικά, η δεύτερη και η τέταρτη παρενέργεια είναι επίσης σημάδια ότι μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθούμε έναν γιατρό (ή ακόμα και να πάμε στα επείγοντα περιστατικά) το συντομότερο δυνατό.