Τετράποδο ρομπότ βοηθά στη φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας

Το Spot θα περιφρουρεί επίσης υπόγειες σήραγγες που σκάβουν οι αρχαιοκάπηλοι για να μπουν στην αρχαία πόλη και να κλέψουν αντικείμενα.
Το SPOT, ένα τετράποδο ρομπότ που χρησιμοποιείται για την επιθεώρηση των αρχαιολογικών χώρων στην Πομπηία
Το SPOT, ένα τετράποδο ρομπότ που χρησιμοποιείται για την επιθεώρηση των αρχαιολογικών χώρων στην Πομπηία
Parco Archeologico di Pompei

Εδώ και πολλά χρόνια τυμβωρύχοι και αρχαικάπηλοι λυμαίνονται ό,τι έχει απομείνει από την αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας στην Ιταλία, σκάβοντας υπόγεια τούνελ για να κλέψουν και να διακινήσουν τεχνουργήματα, μερικά από τα οποία χρονολογούνται εδώ και τουλάχιστον 2.600 χρόνια.

Οι σήραγγες βοήθησαν επίσης τους ανασκαφείς να φέρουν στο φως νέα ευρήματα. Ωστόσο, οι αρχές της Πομπηίας λένε ότι πολλές σήραγγες δεν μπορούν να εξερευνηθούν με ασφάλεια επειδή διατρέχουν το κίνδυνο να καταρρεύσουν. Γι αυτό αποφάσισαν να επιστρατεύσουν τις υπηρεσίες ενός ρομπότ, του Spot.

Το τετράποδο ρομπότ που θυμίζει σκύλο, αναπτύχθηκε από την εταιρεία τεχνολογίας Boston Dynamics και είναι εξοπλισμένο με αυτόνομο σαρωτή που βασίζεται σε λέιζερ και έγχρωμη κάμερα με οπτικό πεδίο 360 μοιρών. Από πέρυσι, το βασικό κόστος του υπολογίζεται στα 75.400 $.

Είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα αυτόνομων ρομπότ που χρησιμοποιούνται σε αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι είναι συνήθως δυσκολότερο να πλοηγηθούν λόγω του μεγάλου μεγέθους τους και των μεταβαλλόμενων επιφανειών τους, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, Γκάμπριελ Ζούχτριγκελ. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για τη διατήρηση των δομών της Πομπηίας, ορισμένες από τις οποίες κατέρρευσαν το 2010, και για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου.

Η αποστολή του Spot είναι να περπατά αυτόνομα στην Πομπηία, μέσα σε ερείπια από τούβλα και χώμα, νύχτα και μέρα, να εποπτεύει τα υπάρχοντα κτίρια για δομικές αδυναμίες και να αξιολογεί την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης και έρευνας, ειδικά σε περιοχές που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για του ανθρώπους.

Το Spot δύναται να συνοδεύεται από ιπτάμενη συσκευή για τη λήψη τρισδιάστατων σαρώσεων των κατασκευών.

Το Spot δοκιμάζεται ως μέρος μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται Smart@POMPEI, η οποία επικεντρώνεται στο πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση του αρχαιολογικού πάρκου.

«Η τεχνολογική πρόοδος στον κόσμο της ρομποτικής… έχει δημιουργήσει λύσεις και καινοτομίες που συνδέονται συνήθως με τον βιομηχανικό και κατασκευαστικό κόσμο, αλλά οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν βρει εφαρμογή σε αρχαιολογικούς χώρους λόγω της ετερογένειας των περιβαλλοντικών συνθηκών και του μεγέθους της τοποθεσίας», ανέφερε ο Ζουχτρίγκελ.

Πρόσθεσε ότι το Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το Spot για να επιθεωρεί τις παράνομες υπόγειες σήραγγες με την έγκριση των ιταλικών αρχών επιβολής του νόμου, οι οποίες επιδιώκουν να σταματήσουν τους tombaroli (τυμβωρύχους) και να ανακτήσουν τα χαμένα τεχνβουργήματα της Πομπηίας. «Συχνά οι συνθήκες ασφαλείας μέσα στις σήραγγες που σκάβουν οι αρχαιοκάπηλοι είναι εξαιρετικά επισφαλείς, και έτσι η χρήση ενός ρομπότ θα μπορούσε να σημαίνει μια σημαντική ανακάλυψη που θα μας επέτρεπε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και απόλυτη ασφάλεια».

Το 2008, η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε την Πομπηία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς όπως είπε, κατέρρεε υπό τις πιέσεις του τουρισμού, των κακών καιρικών συνθηκών, της κακής διαχείρισης και της παραμέλησης. Το 2010, αρκετές από τις βασικές τοποθεσίες της αρχαίας πόλης κατέρρευσαν, ωθώντας την UNESCO να συνάψει συμφωνία με τις ιταλικές αρχές για την από κοινού διατήρηση της Πομπηίας, η οποία είναι μία από τις περίπου 1.100 τοποθεσίες στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Πηγή: washington post

Δημοφιλή