ΔΙΕΘΝΕΣ
12/06/2018 12:07 EEST

Θα μπορούσαν άνθρωποι να ζήσουν στον Άρη; Τι λέει επιστήμονας της NASA

Donald Iain Smith via Getty Images

Οι άνθρωποι «σίγουρα» θα φτάσουν στον Άρη στο μέλλον, δήλωσε στο USA Today ο επικεφαλής επιστήμονας της NASA, Τζιμ Γκριν- και ο πρώτος άνθρωπος που θα πάει εκεί πιθανότατα ζει σήμερα, όπως πρόσθεσε.

Μετά την ανακάλυψη των «δομικών στοιχείων της ζωής» στον Κόκκινο Πλανήτη, η ζωή και ο αποικισμός του Άρη φαίνονται λιγότερο επιστημονική φαντασία και περισσότερο πραγματικότητα.

«Τώρα βλέπουμε πως ο Άρης είναι ακόμα καλύτερος ως μέρος που είχε στο παρελθόν ζωή» είπε ο Γκριν. «Γίνεται όλο και καλύτερο».

Ο Άρης είναι πιο «κοντά» στη Γη από οποιονδήποτε άλλον πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα, κάτι που τον καθιστά μια ελκυστική «δεύτερη επιλογή» για την ανθρωπότητα. Οι σχεδιασμοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή έχουν να κάνουν με αποστολή ανθρώπου στον πλανήτη γύρω στο 2040-αλλά αυτό εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων. Τα μεγάλα εμπόδια, σύμφωνα με τον Γκριν, είναι τα εξής:

-Πρέπει να προσεδαφιστούμε: Η NASA αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να προσεδαφίσει ένα σκάφος ενός τόνου στην επιφάνεια του πλανήτη. Για να προσεδαφιστεί, θα χρειαζόταν η προσεδάφιση ενός σκάφους 10 τόνων, η οποία θα έπρεπε να γίνει με ακρίβεια- δηλαδή όχι βουνά ή λόφοι ή βράχοι.

-Θα έπρεπε να εκτοξευτούμε και από τον Άρη: Δεν θα επρόκειτο για ταξίδι άνευ επιστροφής, τουλάχιστον όχι ακόμα- για αυτό και η NASA εργάζεται πάνω στο ρόβερ Mars 2020. «Κάποια στιγμή στην επόμενη δεκαετία, σχεδιάζουμε να εκτοξευτούμε από την επιφάνεια του Άρη και να επιστρέψουμε».

-Θα χρειαζόταν να φοράμε διαστημικές στολές συνέχεια: Ο καιρός στον Άρη είναι ακραίος, με τη θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και τον αέρα σε μεγάλο βαθμό να αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα.

-Θα πρέπει να συνηθίσουμε τις αμμοθύελλες: Κάθε 26 μήνες στον Άρη έχει καλοκαίρι, που φέρνει ισχυρές αμμοθύελλες, με τη σκόνη να καλύπτει τον Ήλιο, οι οποίες μπορούν να διαρκέσουν για μήνες.

-Θα χρειαστεί η κατασκευή υποδομών: «Οι άνθρωποι που θα πάνε εκεί θα είναι αληθινοί πιονιέροι...οι πρώτοι άνθρωποι στον Άρη θα χρειάζονταν να κάνουν καλλιέργειες και να δημιουργήσουν πηγές τροφίμων. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως καλλιέργειες όπως φασόλια, σπαράγγια και πατάτες θα ήταν βιώσιμες στο αρειανό έδαφος. Επίσης, θα χρειαζόταν να κατασκευαστούν σπίτια: Σύμφωνα με τον Γκριν, 3D printers θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τους με πρώτη ύλη αρειανή σκόνη.

Sponsored Post