«Θα περάσει»: Ο Τούρκος ράπερ που ξεσηκώνει την κοινωνία και τρομάζει τον Ερντογάν

«Φτάνει πιά, εντάξει καταλάβαμε...Φύγε πια πατερούλη, φύγε πιά από το σβέρκο μας.
.
.
youtube

Ένα τραγούδι του 50χρονου Ταρκάν Τεβέτογλου με τίτλο «Geççek» (”Θα περάσει”) κυκλοφόρησε σε βίντεο κλίπ την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022 προκαλώντας σεισμό σε ολόκληρη την Τουρκία.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές μόνο στο Youtube είχε 18.500.000 προβολές!

Το μυστικό του; Μα τι άλλο, οι στίχοι του αφορούν τον Ερντογάν χωρίς φυσικά να τον κατονομάζουν για τον φόβο των Ιουδαίων.

Ο καλλιτέχνης για να αποφύγει την όποια δίωξη, δεδομένου ότι δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες που εκφράζουν την όποια αρνητική δήλωση για τον Ερντογάν διώκονται, δήλωσε ότι το τραγούδι του αφορά τον κορονοϊό. Ωστόσο η πλειονότητα των πολιτών που το έχει ακούσει νιώθει και αισθάνεται πως πρόκειται για ένα αντικαθεστωτικό τραγούδι.

Ένα μικρό δείγμα, σε ελεύθερη απόδοση, από τους στίχους του τραγουδιού:

Θα φύγει, θα φύγει όπως ήρθε

Όλα έχουν ένα τέλος, θα τελειώσει κι αυτή η δοκιμασία

Τότε Ω, θα χορέψουμε με την καρδιά μας πανηγυρικά

Οι μέρες αυτές των λουλουδιών είναι πολύ κοντά

Είπαμε, υπάρχει ένα όχι σε όλα

Καθήσαμε, πήραμε και πολλά μαθήματα

Αλλά φτάνει πιά, εντάξει καταλάβαμε

Φύγε πια πατερούλη, φύγε πιά από το σβέρκο μας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αυλικοί του παλατιού είναι εξαγριωμένοι στα κάγκελα και ο απλός λαός αποκτά ελπίδα για όσα θα έλθουν...

Σύμφωνα με το BBC αρκετοί πολιτικοί μέλη της αντιπολίτευσης ανέβασαν το τραγούδι στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως για παράδειγμα η Μεράλ Ακσενέρ, ενώ όπως αναφέρει η ίδια πηγή η πλειονότητα των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανάρτησαν το βίντεο σχολιάζουν τους πολιτικούς υπαινιγμούς των στίχων.

Από την πλευρά του ο Μαχμούτ Τσινάρ (Mahmut Çınar), μουσικός και ακαδημαϊκός σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Gazete Sahne περιέγραψε το τραγούδι ως «πόπ διαμαρτυρία» και με πολύ κομψό τρόπο ανέφερε τα εξής:

«Οι στίχοι του τραγουδιού κάνουν όποιον το ακούει να στρέψει την προσοχή του κάπου αλλού εκτός εκτός από τον αναπόφευκτο Covid...Δεν είναι εύκολο να πιάσεις την ουσία του Covid και να μεταφράσεις ένα κομψό τραγούδι στους ανθρώπους που έχουν επιβαρυνθεί (ψυχολογικά) από την τρέχουσα κυβέρνηση και την οικονομική κρίση που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της».

Δημοφιλή