Τουρκία: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που αναδύεται από τη σκιά του Ερντογάν

Ποιος είναι ο «Γκάντι Κεμάλ» που φιλοδοξεί να εκτοπίσει τον Σουλτάνο του Βοσπόρου από την εξουσία.
Cagla Gurdogan via Reuters

Ενας βετεράνος Τούρκος πολιτικός ηγέτης, που παλεύει για χρόνια για να εκτοπίσει τον Ταγίπ Ερντογάν από την εξουσία λέει τώρα ότι είναι «πολύ σαφές» πως το όνειρό του πλησιάζει, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα είναι ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές που έχουν οριστεί για το 2023.

Σε συνέντευξή του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προέβλεψε με βεβαιότητα τη νίκη του στις κάλπες, καθώς η Τουρκία υφίσταται οικονομικές δυσκολίες που προκαλούνται από τις ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές του Ερντογάν.

Τα σχόλια ενισχύουν τις προσδοκίες που θέλουν τον Κιλιτσντάρογλου, 73 ετών, να είναι ο προεδρικός υποψήφιος μιας εξακομματικής συμμαχίας στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν έως τον Ιούνιο του 2023, αν και δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης κερδίζουν περισσότερη υποστήριξη.

«Φυσικά, πέντε αρχηγοί κομμάτων να με ανακηρύξουν υποψήφιο θα ήταν τιμή. Σημαίνει επίσης ότι μου έχουν εμπιστοσύνη», είπε ο ίδιος στο Reuters.

Cagla Gurdogan via Reuters

Οι έξι ηγέτες των κομμάτων που τάσσονται κατά του Ερντογάν θα συζητήσουν για τον υποψήφιο τους αργότερα, αλλά πρώτα πρέπει να συμφωνήσουν σε οικονομικές, κοινωνικές και άλλες πολιτικές για την κοινή τους πλατφόρμα. Είναι «πολύ προφανές και πολύ ξεκάθαρο» ότι όποιον επιλέξουν θα γίνει πρόεδρος, εκτιμά ο Κιλιτσντάρογλου.

Οπως λέει, δεν βλέπει κανένα λόγο για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, κάτι που έχει προκαλέσει ρήξη με την Ουάσιγκτον. Τονίζει, επίσης, ότι θα αναθεωρήσει την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, εάν εκλεγεί.

Πρώην οικονομολόγος και δημόσιος υπάλληλος, ο Κιλιτσντάρογλου έχει παραμείνει στη σκιά του Ερντογάν καθώς το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), του οποίου προεδρεύει από το 2010, έχοντας υποστεί επανειλημμένες ήττες. Ο αγαπημένος στόχος του Ερντογάν, έχει απορροφήσει στωικά σχεδόν την καθημερινή κριτική, ακόμη και περιφρόνηση από τον άνθρωπο που κυριαρχεί στη χώρα για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου και άλλοι επικριτές της αυταρχικής και ισλαμιστικής ολίσθησης της Τουρκίας αισθάνονται ότι μπορεί να έχει έρθει η ώρα τους.

via Associated Press

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά του Ερντογάν έχουν πέσει σε χαμηλά πολλών ετών, αφού οι ανορθόδοξες μειώσεις των επιτοκίων πυροδότησε μια νομισματική κρίση στα τέλη του περασμένου έτους, η οποία με τη σειρά της εκτόξευσε το κόστος ζωής και βάθυνε τη φτώχεια, ειδικά στην εργατική βάση που στηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο.

Το μπλοκ της αντιπολίτευσης περιλαμβάνει εθνικιστές, φιλελεύθερους και συντηρητικούς - αλλά όχι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού.

Σύμφωνα με τον δημοσκπόπο Τζαν Σελτζούκι, από την εταιρεία ερευνών Turkiye Raporu με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ότι ο Κιλιτσντάρογλου έχει γίνει «πιο τολμηρός και πιο επιθετικός», δείχνοντας την αποφασιστικότητά του να είναι υποψήφιος του μπλοκ. Ωστόσο, παραμένει ο «πιο αδύναμος υποψήφιος» στους κόλπους της αντιπολίτευσης και αν δεν αυξηθεί η υποστήριξή του, ο Σελτζούκι προβλέπει ότι θα μπορούσε ακόμα και να αποχωρήσει από την εκλογική κούρσα για την αρχηγία πριν από την ψηφοφορία.

Φορώντας γυαλιά και όντας χαμηλών τόνων, ο Κιλιτσντάρογλου φέρει το παρατσούκλι «Γκάντι Κεμάλ», λόγω του στυλ και των στρατηγικών του, όπως η δέσμευσή του αυτόν τον μήνα να μην πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις των τιμών, με τον πληθωρισμό να αγγίζει σχεδόν το 50%.

Αν και το μπλοκ της αντιπολίτευσης δεν έχει ορίσει υποψήφιο για την προεδρία, οι έρευνες της Metropoll δείχνουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου ήταν πολύ λιγότερο δημοφιλής (28,5%), από τρία άλλα πιθανά ονόματα και από τον ίδιο τον Ερντογάν (37,9%) τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο δήμαρχος της Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αμφότεροι του CHP, είχαν δημοτικότητα 60,4% και 50,7% αντίστοιχα, ενώ η αρχηγός του «Καλού Κόμματος» (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, είχε 38,5%. Ωστόσο, μια προηγούμενη έρευνα της Metropoll έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι ο μόνος πιθανός υποψήφιος που θα κέρδιζε ο Ερντογάν.

«Αυτές οι έρευνες δεν έχουν καμία σημασία σήμερα», είπε ο Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι ο Γιάβας και ο Ιμάμογλου θα συνεχίσουν να διοικούν τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Anadolu Agency via Getty Images

Οι αυξανόμενες τιμές - συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων 50% στην ηλεκτρική ενέργεια και 55% στα τρόφιμα - έχουν σπρώξει όλο και περισσότερους Τούρκους στη φτώχεια.

Η κεντρική τράπεζα θεωρείται ευρέως ότι έχει υποκύψει στις ορέξεις του Ερντογάν, αφού ο Τούρκος πρόεδρος αντικατέστησε την επιτροπή νομισματικής πολιτικής της με μέλη που είναι ομοϊδεάτες τους. Ερωτηθείς εάν θα αντικαταστήσει την επιτροπή για να της ξαναχαρίσει την ανεξαρτησία της, ο Κιλιτσντάρογλου είπε: «Θα κάνουμε ακριβώς αυτό».

S-400 και Συρία

Η αγορά των ρωσικών συστημάτων άμυνας εδάφους-αέρος S-400 από την Αγκυρα έχει δοκιμάσει σοβαρά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ωθώντας την Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις στις αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας και να την αποβάλλει από ένα πρόγραμμα παραγωγής F-35.

«Για ποιον θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400; Δεν έχουμε λάβει ακόμη την απάντηση σε αυτό το ερώτημα», είπε ο Κιλιτσντάρογλου. «Καταβλήθηκε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και αυτή τη στιγμή περιμένουν στην αποθήκη».

Ο Ερντογάν έχει διαμηνύσει ότι η Τουρκία θα διατηρήσει τους πυραύλους, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα στείλει στα σπίτια τους εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί και θα αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ εάν η συμμαχία της αντιπολίτευσης κερδίσει τις εκλογές.

Δημοφιλή