Ε.Δ.Ε. και πειθαρχικός έλεγχος στον Μπαλάσκα για τις δηλώσεις του περί «σκουπιδιών στα Εξάρχεια»

Όσα προηγήθηκαν και οι αντιδράσεις.

Την Εισαγγελία Αθηνών ενημέρωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με εντολή του αρχηγού, Μιχάλη Καραμαλάκη, σχετικά με τις δηλώσεις του συνδικαλιστή αστυνομικού, Σταύρου Μπαλάσκα, σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Πρόκειται για τις δηλώσεις κατά τις οποίες ο συνδικαλιστής, Σταύρος Μπαλάσκας, χαρακτήρισε σκουπίδια τα άτομα που βρίσκονται στις καταλήψεις των Εξαρχείων. Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή την εκκένωση τεσσάρων κτιρίων που βρίσκονται υπό κατάληψη στην περιοχή.

Παράλληλα, ο αρχηγός έδωσε εντολή για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.) προκειμένου ο συνδικαλιστής να ελεγχθεί και πειθαρχικά.

Τι προηγήθηκε

Με «σκουπίδια» παρομοίασε τους ανθρώπους που βρίσκονται στα Εξάρχεια χωρίς να προσδιορίζει αρχικά ποιους ακριβώς εννοεί όταν αναφέρεται στην «ξεκαθάριση των Εξαρχείων» ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Σταύρος Μπαλάσκας.

«Εκκίνησε μια αθόρυβη νέας τεχνολογίας ηλεκτρική σκούπα η οποία είναι η αστυνομία, η οποία σιγά σιγά θα ρουφήξει όλα τα σκουπίδια από τα Εξάρχεια προοδευτικά, δημοκρατικά, με σχέδιο από τα επιτελεία της Αστυνομίας» είπε επί λέξει στο ΣΚΑΙ ο συνδικαλιστής της Αστυνομίας καλούμενος να σχολιάσει την σημερινή «έφοδο».

Η δημοσιογράφος της εκπομπής, σε μια προσπάθεια να σώσει την κατάσταση, επανέλαβε τη φράση του κι εμφανίστηκε βέβαιη οτι οτι με τον όρο ”σκουπίδια” εννοούσε την παραβατικότητα και τα φαινόμενα ανομίας.

Η απάντηση του Σταύρου Μπαλάσκα, που ενδεχομένως δίνει το στίγμα της τακτικής της αστυνομίας που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα, ήταν η εξής:

″Βεβαίως δεν εννοούμε τους ανθρώπους που αποτελούν μία σκόνη που μπορεί να έχει ενοχλητικό χαρακτήρα αλλά δεν έχει καίριο θέμα για τα Εξάρχεια, εννοούμε τα πραγματικά σκουπίδια στις άλλες δέκα καταλήψεις τις οποίες τις έχουν σκληροί ποινικοί, ακροαριστεροί, ακροαναρχικοί, άνθρωποι ιδιαίτεροι, όταν θα αρχίσουμε να μπαίνουμε και εκεί, τότε θα έχει πολύ δημοσιογραφικό ψωμί για να μπορέσουμε να το συζητήσουμε εδώ”.

Οι αντιδράσεις

Έτσι, στο Twitter, δεν άργησε να εμφανιστούν στις τάσεις οι λέξεις Εξάρχεια και Μπαλάσκας με τους περισσότερους χρήστες του να θεωρούν τις δηλώσεις αυτές άστοχες και ρατσιστικές:

Δημοφιλή