ΔΙΕΘΝΕΣ
27/04/2020 08:15 EEST

Κατάργηση της θανατικής ποινής για ανηλίκους στη Σαουδική Αραβία

Το 2019 η χώρα εκτέλεσε συνολικά 184 ανθρώπους, βάσει των στοιχείων της Διεθνούς Αμνηστίας.

NurPhoto via Getty Images

Η Σαουδική Αραβία καταργεί την επιβολή της θανατικής ποινής σε ανθρώπους που διέπραξαν εγκλήματα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι, ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC) επικαλούμενη βασιλικό διάταγμα του βασιλιά Σαλμάν.

Σημειώνεται πως το 2019 η Σαουηδική Αραβία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ στην εκτέλεση θανατικών ποινών και στέρησε τη ζωή σε 184 ανθρώπους μεταξύ των οποίων έξι γυναίκες, ενώ οι περισσότεροι ήταν αλλοδαποί. Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία το 2018 είχαν εκτελεστεί 149 άνθρωποι. 

«Βάσει του διατάγματος, όποιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο για εγκλήματα που διέπραξαν ενώ ήταν ακόμη ανήλικοι δεν θα εκτελεστούν. Αντιθέτως, στα πρόσωπα αυτά θα επιβληθεί ποινή κάθειρξης όχι άνω των 10 ετών» την οποία θα εκτίσουν σε φυλακή ανηλίκων, διευκρίνισε ο πρόεδρος της HRC, Αουάντ Αλαουάντ σε μια ανακοίνωσή του.

Η απόφαση σημαίνει ότι δεν θα εκτελεστούν τουλάχιστον έξι άνδρες, οι οποίοι προέρχονται από τη σιιτική μειονότητα και είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή τους σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις όταν ήταν ακόμη κάτω των 18 ετών.

«Είναι μια σημαντική ημέρα για τη Σαουδική Αραβία. Το διάταγμα αυτό μας βοηθά να εκσυγχρονίσουμε τον ποινικό μας κώδικα», πρόσθεσε ο Αλαουάντ. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)