«The Fall of the House of Usher»: Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε συναντά το Succession

Η νέα horror σειρά οκτώ επεισοδίων του Μάικ Φλάναγκαν έκανε πρεμιέρα στο Netflix.

Από την αρχή, από τα πρώτα πλάνα, γνωρίζουμε ότι όλα τα παιδιά του Ρόντερικ Άσερ, πατριάρχη και διευθύνοντα συμβούλου της Φαρμακευτικής Fortunato, είναι νεκρά.

Ο Μάικ Φλάναγκαν («Midnight Mass», «The Haunting of Bly Manor», «The Haunting of Hill House» και όχι μόνο) το καθιστά σαφές με τον πιο άμεσο τρόπο. Γιατί αυτό που αφηγείται στα συνολικά οκτώ επεισόδια (με τίτλους όπως Μαύρα Μεσάνυχτα, Η Μάσκα του Κόκκινου Θανάτου, Ο Μαύρος Γάτος κλπ), δεν είναι η τύχη των τέκνων του Ρόντερικ -στον ρόλο ο Μπρους Γκρίνγουντ-, ο οποίος μαζί με τη δίδυμη αδελφή του Μάντλιν -Μέρι ΜακΝτόνελ- δημιούργησε μία αυτοκρατορία, αλλά το πώς και γιατί τα έξι ενήλικα παιδιά του έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Εμπνευσμένη από το διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Η Πτώση του Οίκου των Άσερ», που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Burton’s Gentleman’s Magazine της Φιλαδέλφειας το 1839 και την επομένη χρονιά συμπεριλήφθηκε στη συλλογή «Tales of the Grotesque and Arabesque», η νέα horror σειρά «The Fall of the House of Usher», που έκανε πρεμιέρα στο Netflix, έχει σημείο αναφοράς τον Ρόντερικ.

Ο οποίος μια νύχτα καλεί τον επί χρόνια αντίπαλο του, βοηθό εισαγγελέα Ογκίστ Ντιπέν, για να του δώσει αυτό που δεκαετίες ολόκληρες προσπαθούσε να αποσπάσει: την ομολογία του για τις παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές με τις οποίες έχτισε την εταιρεία του και το παρασκήνιο πίσω από το οπιοειδές αναλγητικό που έγινε «σήμα κατατεθέν» της Fortunato, ένα φάρμακο που προκαλεί εθισμό, ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και απέφερε κέρδη δισεκατομμυρίων (βλέπε οικογένεια Σάκλερ και OxyContin).

Ή, τουλάχιστον, αυτό πίστευε ότι θα ακούσει ο Ντιπέν.

Η συνάντηση γίνεται σε ένα σκοτεινό, εγκαταλελειμμένο σπίτι, που όπως μαθαίνουμε, είναι το πατρικό του Ρόντερικ και της Μάντλιν.

Κατά τη διάρκεια της εξομολόγησης του, ο Άσερ βασανίζεται από οράματα των νεκρών παιδιών του, ενώ τη συνομιλία διακόπτουν παράξενοι ήχοι από χτυπήματα που μοιάζουν να έρχονται από το υπόγειο του σπιτιού.

Όμως, όλα τα γεγονότα οδηγούν στο παρελθόν, στη μοιραία Πρωτοχρονιά του 1979 και όλα συνδέονται με μία αινιγματική γυναίκα -στον ρόλο η Κάρλα Γκουτζίνο, που έχει συνεργαστεί επανειλημμένως με τον Φλάναγκαν- η παρουσία της οποίας διατρέχει τον χρόνο και αφορά τις συνέπειες (το όνομα της, όπως αποκαλύπτεται στο φινάλε, είναι ένας ωραίος αναγραμματισμός που έχει σχέση με τον Πόε).

Αινιγματικός είναι και ο χαρακτήρας του δικηγόρου της δυναστείας, Άρθουρ Πιμ, ένα λιγομίλητο όσο και αποτελεσματικό πρόσωπο που αναλαμβάνει όλες τις δύσκολες αποστολές, τον οποίο υποδύεται ένας αγνώριστος Μαρκ Χάμιλ, ο θρυλικός Λουκ Σκαϊγουόκερ της ορίτζιναλ τριλογίας του Star Wars.

Σε κάθε περίπτωση, το «The Fall of the House of Usher» είναι το τελευταίο πρότζεκτ του Φλάναγκαν στο Netflix, ο οποίος έχει εδώ και μήνες υπογράψει συμβόλαιο με την Amazon Studios.

Με πληροφορίες από Time

Δημοφιλή