ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/12/2017 18:15 EET

Θύελλα αντιδράσεων για τους ελέγχους των Ελλήνων επιβατών στα γερμανικά αεροδρόμια

Τι αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη στάση που υιοθετεί η Γερμανία μέχρι σήμερα -παρά τις αντιδράσεις- για το θέμα των ελέγχων στα αεροδρόμιά της για τους επιβάτες που φτάνουν σε γερμανικό έδαφος από την Ελλάδα.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν στη HuffPost Greece ότι «οι τεχνικές συζητήσεις που έγιναν για το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι έντονες αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά δεν έχουν αλλάξει μέχρι στιγμής τη στάση της Γερμανίας, που υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι στους επιβάτες που φτάνουν εκεί από την Ελλάδα. Εντύπωση μας προκαλεί ότι ακόμα και σήμερα Έλληνες που φτάνουν στα αεροδρόμια και δείχνουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες, υποβάλλονται σε πάρα πολύ αυστηρό έλεγχο και ιδιαίτερα όσον αφορά στις ταυτότητές τους. Επίσης, μέχρι σήμερα η γερμανική πλευρά δεν μας παρέχει στοιχεία για τα άτομα που θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνουν δεκτά εκεί».

Στα αεροδρόμια της Φρακνφούρτης και του Μονάχου βρίσκονται Έλληνες αστυνομικοί, οι οποίοι επιβλέπουν την κατάσταση. Οι ελληνικές Αρχές έστειλαν τους εμπειρότερους αστυνομικούς σε θέματα ελέγχων ταξιδιωτικών εγγράφων. Καλά πληροφορημένες πηγές προσθέτουν ότι υπάρχει πρόθεση να σταλούν Έλληνες αστυνομικοί και στα αεροδρόμια του Βερολίνου και της Στουγγάρδης, όπου παρατηρούνται έντονα προβλήματα.

Την τελευταία εβδομάδα που οι Έλληνες αστυνομικοί βρίσκονται στη Φρανκφούρτη και στο Μόναχο δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά εισόδου επιβατών με πλαστά έγγραφα.

Η γερμανική πλευρά επικαλείται το άρθρο 25 της Ε.Ε. που προβλέπει έκτακτα μέτρα για τη δημόσια ασφάλεια. Ωστόσο, από την ελληνική πλευρά υποστηρίζεται ότι πριν τεθεί σε εφαρμογή το συγκεκριμένο άρθρο θα έπρεπε πρώτα η Γερμανία να δικαιολογήσει εγγράφως και πλήρως την απόφασή της, κάτι που δεν συνέβη. Αξιωματούχοι που έχουν ασχοληθεί με το θέμα εκτιμούν ότι επρόκειτο για «μία κατ′ ουσίαν πολιτική απόφαση εκ μέρους Γερμανίας, την οποία κλήθηκε να εφαρμόσει η Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Και αυτό διότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία που πιέζονται εκ των... δεξιών τους για αυστηρότερη στάση στο μέτωπο του προσφυγικού».

Τα στοιχεία

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας παρείχε διευκρινίσεις για το θέμα των ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια προς τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι δεν ήταν 1000 οι παράνομες είσοδοι από την Ελλάδα στην Γερμανία, όπως ισχυρίστηκαν τα γερμανικά ΜΜΕ, αφού πολλοί επιβάτες κατείχαν διαβατήρια από χώρες που δεν χρειάζονται βίζα για ταξίδι προς τη Γερμανία.
Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι «κατόπιν αιτήματός μας, μας δόθηκαν τα στοιχεία των εισόδων στην Γερμανία από την χώρα τα οποία αναφέρονται σε 850 άτομα - κι όχι 1000 όπως ισχυρίστηκαν οι γερμανικές εφημερίδες -συμπεριλαμβανομένων μάλιστα των πολιτών που μπορούν να μπουν στην Γερμανία, χωρίς βίζα, όπως είναι οι Αλβανοί».