Θέλετε να γίνετε περισσότερο δημιουργικοί; Αυτοί οι πέντε τρόποι θα σας βοηθήσουν στο στόχο σας

Θέλετε να γίνετε περισσότερο δημιουργικοί; Αυτοί οι πέντε τρόποι θα σας βοηθήσουν στο στόχο σας
shapecharge via Getty Images

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μερικοί άνθρωποι αποπνέουν δημιουργικότητα σχεδόν όλη την ημέρα, παράγοντας κάποιο έργο τέχνης ή αξιοποιώντας τις νέες ιδέες τους με τη συγγραφή ενός αριστουργήματος; Μήπως υπάρχει κάποιο διαφορετικό χαρακτηριστικό σε αυτούς; Κι′ όμως, είναι πιθανό.

Μελέτες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δημοσίευσαν πρόσφατα μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα, σχετικά με τον εγκέφαλο και τη δημιουργική διαδικασία. Μελετώντας σαρώσεις του εγκεφάλου ανθρώπων που κλήθηκαν να βρουν εφευρετικές χρήσεις για καθημερινά αντικείμενα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα συγκεκριμένο μοτίβο εγκεφαλικών συνάψεων που σχετίζονταν άμεσα με τις πιο δημιουργικές αποκρίσεις. Στη συνέχεια, μπόρεσαν να αξιοποιήσουν αυτό το μοτίβο για πρόβλεψη των δημιουργικών αποκρίσεων, με βάση τις συνάψεις σε αυτό το δίκτυο. «Αυτό δείχνει ότι ο δημιουργικός εγκέφαλος είναι ”καλωδιωμένος’ διαφορετικά”, δήλωσε ο Roger Beaty, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στην Ψυχολογία και ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Οι άνθρωποι που είναι πιο δημιουργικοί μπορούν να εμπλέξουν ταυτόχρονα εγκεφαλικά δίκτυα, που συνήθως δεν συνεργάζονται».

Η δημιουργική διαδικασία είναι πολύπλοκη. Η δημιουργικότητα «έρχεται» σε όλα τα σχήματα και μορφές και αποτελεί απαραίτητο μέρος της διαδικασίας επίλυσης προβλημάτων. Ωστόσο, ο καθένας έχει την ικανότητα να είναι δημιουργικός.
Όταν είστε ανοιχτοί και σε «δημιουργική ζώνη», μπορούν να συμβούν αξιοθαύμαστα πράγματα. Το μυαλό είναι μια απίστευτα ισχυρή δύναμη. Το «κλειδί» είναι να μάθετε πώς να εισέρχεστε στη δική σας «δημιουργική ζώνη» σε τακτική βάση. Εάν αισθάνεστε ότι έχετε «μπλοκάρει», δοκιμάστε τα παρακάτω για να ενεργοποιήσετε ξανά την δημιουργικότητα σας.

Κάντε ερωτήσεις στον εαυτό σας

Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως: «Πώς μπορώ να το βελτιώσω αυτό; Πώς μπορώ να το μετατρέψω σε επιτυχία;», «Ποιος - ή τι - μπορεί να με βοηθήσει;» Όταν κάνετε στον εαυτό σας ερωτήσεις που επιδέχονται πολλών απαντήσεων, το υποσυνείδητό σας τείνει να επεξεργάζεται διάφορες απαντήσεις, σιωπηλά και αθόρυβα. Το κλειδί είναι να επιτρέψετε στη δημιουργικότητά σας να κυλίσει.

Παρακινήστε τον εαυτό σας

Όταν εμφανιστεί μια προτροπή, το μυαλό σας αρχίζει να αναγνωρίζει ότι πρέπει να δράσει και αυτό γίνεται συνήθεια. Η προτροπή σας μπορεί να είναι οτιδήποτε χρήσιμο, όπως ένα φλιτζάνι τσάι, ένας καφές, μια συγκεκριμένη μουσική, ένα smoothie- κάθε τι που αποτελεί μια υγιή ανταμοιβή για την παρακίνηση της δράση σας.

Να εναλλάσσετε τις συνήθειες σας

Προκαλέστε τον εγκέφαλό σας, αλλάζοντας συνειδητά τις καθημερινές σας συνήθειες. Για παράδειγμα, εάν περπατάτε καθημερινά - αλλάξτε τη διαδρομή σας. Συνδυάστε το περπάτημα με μικρής διάρκειας τρέξιμο - ή δοκιμάστε να περπατήσετε για λίγο προς τα πίσω - για να ξεμπλοκάρετε τη δημιουργικότητα σας. Παρατήστε στην άκρη την κριτική και την ανησυχία, και εισάγετε μια αίσθηση νεωτερισμού στις συνήθειες σας.

Γράψτε

Δοκιμάστε να γράψετε και να δημιουργείτε καθημερινές λίστες. Μια άλλη δοκιμασμένη μέθοδος που πραγματικά ενισχύει την δημιουργικότητα, είναι οι «πρωινές σελίδες», όπου αφιερώνετε τακτικά χρόνο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες για να αποτυπώνετε τις συνειδητές σκέψεων σας. Προσπαθήστε για τρεις σελίδες κατά μέσο όρο την ημέρα και δείτε τι θα συμβεί. Πολλοί δημιουργικοί άνθρωποι την θεωρούν ως την απόλυτη πρακτική για να κρατηθούν σε «ροή».

Κάντε διαλογισμό

Η επίλυση προβλημάτων ξεκινάει με την ηρεμία του νου. Κλείσε τα μάτια σας. Συντονιστείτε στην την αναπνοή σας. Παρατηρήστε τις σκέψεις σας χωρίς να τις εμποδίζετε - και να εστιάστε στο ρυθμό της αναπνοής σας. Ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε αυτή την κατάσταση και να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση των πιθανών περισπασμών. Η δημιουργικότητα ζει στην παρούσα στιγμή.

Πηγή: Inc