Θύμα του καιρού μπισκότα και γλυκά - Στα ύψη η τιμή της ζάχαρης

Η περίπτωση της ζάχαρης είναι η κορυφή του παγόβουνου καθώς η κλιματική κρίση αλλάζει τον χάρτη της παγκόσμιας γεωργίας.
ruizluquepaz via Getty Images

Η κλιματική κρίση δεν έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα μόνο στους λάτρεις του καφέ και της μπύρας, οι τιμές των οποίων έφτασαν στα ύψη, αλλά και στους απανταχού γλυκατζήδες καθώς το κόστος της ζάχαρης έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Η τεράστια πτώση της παραγωγής ζάχαρης στις δύο μεγαλύτερες χώρες παραγωγής ζάχαρης στον κόσμο μετά την Βραζιλία, στην Ινδία και την Ταϊλάνδη, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, έχει εκτινάξει τον κόστος της στην παγκόσμια αγορά.

Το 2023, διεκδικεί ήδη το ρεκόρ των υψηλότερων θερμοκρασιών που σημειώθηκαν ποτέ στον πλανήτη, με την ξηρασία και τις ακραίες καιρικές συνθήκες να επηρεάζουν τις καλλιέργειες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης και της ζάχαρης.

Rafa Fernandez Torres via Getty Images

Οι Αμερικανοί καταναλωτές είδαν τις τιμές της ζάχαρης και των γλυκών να αυξάνονται κατά 8,9% το 2023 ενώ το 2024 θα αυξηθούν ακόμη 5,6%, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Μειώνονται οι εξαγωγές

Τον Νοέμβριο, η Mondelēz, ο κολοσσός της σοκολάτας, που έχει τις Cadbury, Oreos και Toblerone, προειδοποίησε για σημαντικές αυξήσεις τιμών στα προϊόντα της καθώς εκτός από τη ζάχαρη έχει αυξηθεί και η τιμή του κακάο, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Ντέρκ Βαν ντε Πουτ, διευθύνων σύμβουλος της Mondelēz.

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις τιμές στα τρόφιμα από πέρυσι όταν η τιμή του αβοκάντο αυξήθηκε ραγδαία για να ακολουθήσουν μια σειρά άλλα προιόντα πριν φτάσουμε και στη ζάχαρη», είπε ο Γκέρνοτ Βάγκνερ, οικονομολόγος για το κλίμα στη σχολή επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Όπως με το ρύζι έτσι και με τη ζάχαρη, η Ινδία έχει αρχίσει να μειώνει τις εξαγωγές της για να μπορέσεις να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, μια πολιτική που εφαρμόζει και η Βραζιλία η οποία έχει συσσωρεύσει τεράστιες ποσότητες ζάχαρης στα λιμάνια της μετά τη δέσμευση των εξαγωγών.

hadynyah via Getty Images

«Όμως όσο κι αν η τιμή και η εισαγωγή της ζάχαρης στις ΗΠΑ αυξηθεί και γίνει δυσκολότερη, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν θα το αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές στις δυτικές χώρες όσο οι αγρότες και οι οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών που επιβιώνουν από αυτά τα τρόφιμα», τόνισε ο Τζόσεφ Γκάουμπερ, ανώτερος ερευνητής του International Food Policy Research Institute.

Αλλάζει ο χάρτης των γεωργικών ζωνών

«Στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες με υψηλά εισοδήματα, είναι γεγονός ότι θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος τροφίμων και θα γίνει αισθητό κυρίως σε φτωχά νοικοκυριά. Όμως η κατάσταση θα είναι χειρότερη στις χώρες όπου το 40% των δαπανών τους αφορά τα τρόφιμα. Κι εκεί η κατάσταση θα είναι δραματική» υποστηρίζει .

Όμως η καλλιέργειες ζάχαρης είναι η κορυφή του παγόβουνου καθώς η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές και ανακατατάξεις στην παγκόσμια γεωργία, καθώς ενδέχεται να αλλάξει ο χάρτης των γεωργικών ζωνών στον πλανήτη και να αυξηθεί η αστάθεια στην τιμή προϊόντων ζωτικής σημασία όπως το ρύζι».

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη, θα εμποδίσει σοβαρά την ικανότητα χωρών όπως η Κίνα να παράγει τους όγκους ρυζιού που παράγει σήμερα ενώ και η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 24% μέχρι το 2030.

Οι αλλαγές στη θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις ενδεχομένως να είναι ευεργετικές για καλλιέργειες όπως το σιτάρι και να ευνοήσει χώρες παραγωγής του όπως η Ρωσία και ο Καναδάς αλλά και πάλι όχι στην διάρκεια των σκληρών χειμώνων τους.

Η ζάχαρη είναι η κορυφή του παγόβουνου

Αυτό θα έχει μια συνολική επίπτωση στις τιμές όλων των τροφίμων καθώς ο παγκόσμιος πληθωρισμός τροφίμων θα φτάσει πιθανότατα έως και 3% ετησίως μέχρι το 2030 λόγω της κλιματικής κρίσης, εάν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, ανέφερε σε έκθεση της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Το παγκόσμιο σοκ τιμών που βιώνουμε όλοι με προϊόντα όπως ο καφές, το κακάο, το ρύζι, το καλαμπόκι και τώρα και τη ζάχαρη, είναι απλά μια υπενθύμιση ότι όσα ξέραμε μέχρι τώρα για τις καλλιέργειες και την παραγωγή τροφίμων μπορεί να αλλάξουν» προειδοποίησε ο Βάγκνερ.

Όπως τόνισε, οι καλλιέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο, διαμορφώθηκαν με τις καιρικές συνθήκες που ισχύουν στις περιοχές αυτές τα τελευταία 10.000 χρόνια. Όμως τώρα, το σταθερό κλίμα δεν θα υπάρχει όσο φεύγουμε από την γνωστή ζώνη θερμοκρασίας κάτι που θα αυξήσει τις τιμές.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι, ότι ορισμένες από τις κύριες καλλιέργειες τροφίμων θα εξαφανιστούν. Και δεν θα είναι τρόφιμα όπως η σοκολάτα και η ζάχαρη αλλά προϊόντα απαραίτητα για την επιβίωση των ανθρώπων.

Πληροφορίες από Guardian

Δημοφιλή