Θεοδωράκης: Δεν θα υπάρξει άλλη βελτιωμένη συμφωνία των Πρεσπών

«Παύει η μονοπώληση του ονόματος Μακεδονία από τους γείτονές μας».
Eurokinissi

«Με τη συμφωνία των Πρεσπών παύει η μονοπώληση του ονόματος Μακεδονία από τους γείτονές μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των λαών του κόσμου όταν ακούν Μακεδονία ο νους τους πάει στην πΓΔΜ. 140 χώρες τους έχουν αναγνωρίσει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό και μόνο αυτό αποδεικνύει ότι κάτι κάνουμε λάθος όλα αυτά τα χρόνια. Χώνουμε το κεφάλι στην άμμο, δεν βλέπουμε τον κίνδυνο και λέμε στο διπλανό κεφάλι, που επίσης είναι χωμένο στην άμμο, ”νικάμε σε λίγο νικάμε”», δήλωσε στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Πρόσθεσε ότι «όταν αυτή η χώρα αλλάξει όνομα και αυτό θα γίνει σύντομα και ονομαστεί Βόρεια Μακεδονία, η πρώτη σκέψη θα είναι ότι υπάρχει και η Κεντρική Μακεδονία και η Νότια Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία και η Δυτική Μακεδονία. Και όλα αυτά είναι Ελλάδα και είναι στο δικό μας χέρι να δώσουμε νέα δύναμη σε αυτές τις περιοχές».

Σημείωσε ότι η Συμφωνία δεν δίνει τα πάντα, υπογραμμίζοντας ότι, αν η χώρα είχε ένα συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ή αν η κυβέρνηση καλούσε όλα τα κόμματα γύρω από ένα τραπέζι, θα είχαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως «το μεγάλο κέρδος είναι ότι η Ελλάδα επιβάλλει στους γείτονές μας σύνθετη ονομασία» και «υποχρεώνει τους γείτονές μας να αλλάξουν τα σχολικά τους βιβλία. Η επόμενη γενιά δεν θα ανατρέφεται με τις ιδέες του αλυτρωτισμού. Η Συμφωνία υποχρεώνει να αλλάξουν ονομασίες δημόσιων οργανισμών, να ξηλώσουν αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου, να πάψουν να σφετερίζονται την ελληνική ιστορία και την αρχαία Μακεδονική παράδοση και όλα αυτά με τροποποίηση του Συντάγματος».

Αναφερόμενος στο τι θα γίνει αν η συμφωνία δεν ψηφιστεί είπε ότι «τότε, θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με ένα κράτος που θα το λένε Μακεδονία παντού και πάντα» και συμπλήρωσε ότι δεν απέδωσαν τα εμπάργκο, οι αποκλεισμοί και τα βέτο και τα συλλαλητήρια του 1990. «Όχι μόνο δεν απέδωσαν αλλά η χώρα έχασε. Η επιδίωξη ενός συμβιβασμού έπρεπε να είναι ο μεγάλος πατριωτικός στόχος», τόνισε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι «σε περίπτωση απόρριψης της Συμφωνίας η χώρα θα απομονωθεί διεθνώς, θα συγκρουστούμε με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Δεν μας προβληματίσει ότι όλοι οι σύμμαχοί μας θα είναι απέναντι στην Ελλάδα αν αρνηθούμε αυτή τη Συμφωνία και οι μόνοι που θα χαίρονται είναι οι Τούρκοι και οι Ρώσοι».

«Για το Ποτάμι είναι προτεραιότητα η ασφάλεια της χώρας και αυτό σημαίνει στέρεες σχέσεις με τους δυτικούς συμμάχους μας» είπε.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας που λένε αρκετά στελέχη της ΝΔ, είπε ότι «είναι το ίδιο με αυτό που έλεγε ο κ. Τσίπρας το 2014. Θα έσκιζε τα μνημόνια και οι ξένοι θα κλαίνε, θα βαράει τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα υπάρξει άλλη βελτιωμένη συμφωνία».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Την εθνική συνεννόηση τη θυμούνται όλοι στην πτώση τους, δεν είναι ο κ. Τσίπρας εξαίρεση. Το Ποτάμι δεν επενδύει στους εμφυλίους, στις καθημερινές συγκρούσεις που απορροφούν όλη την ενέργεια της κοινωνίας». Και πρόσθεσε: «Τα ισοπεδώσατε όλα για να έρθετε στην εξουσία και η επίθεση χωρίς όρια σε θεσμούς από της ΕΕ μέχρι την επιχειρηματικότητα είχε σαν αποτέλεσμα να θεωρούνται όλα ύποπτα, όλα βρώμικα».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή