Θεσσαλονίκη: Άτυπος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών στην πλατεία Αριστοτέλους

Θεσσαλονίκη: Άτυπος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών στην πλατεία Αριστοτέλους

Στην πλατεία Αριστοτέλους, την κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκης, έχουν κατασκηνώσει μετανάστες και πρόσφυγες, περιμένοντας από την αστυνομία να τους συλλάβει και να τους δώσει τα απαραίτητα έγγραφα για να ζητήσουν άσυλο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του voria.gr, πρόκειται για περίπου 50 άτομα, κυρίως από το Ιράν και το Ιράκ.

Σχετικά με το θέμα υπέβαλε κατεπείγουσα ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, αναφέροντας επίσης τα επεισόδια και τους πυροβολισμούς τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα όταν ομάδα μεταναστών με τους καθοδηγητές τους αρνήθηκαν να σταματήσουν για έλεγχο από τις αρχές.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η αστυνομία γύρω στις 8.45 π.μ. εντόπισε ένα όχημα με βουλγάρικες πινακίδες που κινείτο ύποπτα στην περιοχή του Προφήτη Ηλία και στο οποίο επέβαιναν 11 άνθρωποι, δύο διακινητές και εννέα πρόσφυγες και μετανάστες. Παρότι του έκαναν σήμα να σταματήσει, αυτό ανέπτυξε ταχύτητα, προσπαθώντας να αποφύγει τις αστυνομικές δυνάμεις. Ακολούθησε καταδίωξη, η οποία κατέληξε στην οδό Λαγκαδά μετά την αερογέφυρα της Σταυρούπολης, με το όχημα των διακινητών να προσκρούει σε αυτοκίνητο ενός πολίτη και να εγκλωβίζεται. Κανείς δεν τραυματίστηκε από τη σύγκρουση.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δυο διακινητές και τους εννέα πρόσφυγες και μετανάστες, που επέβαιναν στο αυτοκίνητο.

Η ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη

«Το τελευταίο διάστημα, έχουν αυξηθεί οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με αρκετούς να κατασκηνώνουν ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, το κέντρο της Θεσσαλονίκης αναστατώθηκε από την αστυνομική καταδίωξη ομάδας επτά παράτυπων μεταναστών οι οποίοι κινούνταν στην πόλη σε όχημα μαζί με τους διακινητές τους και αρνήθηκαν να σταματήσουν για έλεγχο. Καθώς το καταδιωκόμενο όχημα έθετε σε κίνδυνο εποχούμενους και πεζούς πολίτες, η αστυνομία αναγκάσθηκε σε κάποια στιγμή να πυροβολήσει στον αέρα.

Δεδομένης της προφανούς αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης να διαχωρίσει πρόσφυγες από παράτυπους μετανάστες με συνέπεια να δημιουργούνται όλα τα παραπάνω προβλήματα, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Έχει ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχωρίζονται πρόσφυγες από παράτυπους μετανάστες ;

2. Πόσοι παράτυποι μετανάστες και πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ; Πόσα άτομα περιμένουν το διαχωρισμό τους σε πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες ; Πόσοι παράτυποι μετανάστες έχουν επαναπροωθηθεί στις χώρες προελεύσεώς τους από την έναρξη της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας ως σήμερα, και πόσοι εντός του 2018 ;

3. Με ποια μέσα έχει συνδράμει η Ε.Ε. την ελληνική κυβέρνηση για τον διαχωρισμό προσφύγων – παράτυπων μεταναστών, τη φιλοξενία και την επαναπροώθησή τους (οικονομικά, ανθρώπινο δυναμικό, κ.α.)»

Δημοφιλή