Θεσσαλονίκη: Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα

Γυναίκα 38 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.
Συναγερμός στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην χώρα μας. Εργαζόμενοι, ασθενείς και επισκέπτες φορούν χειρουργικές μάσκες για να προστατευθούν.
Συναγερμός στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην χώρα μας. Εργαζόμενοι, ασθενείς και επισκέπτες φορούν χειρουργικές μάσκες για να προστατευθούν.
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Θετικό στον κορονοϊό είναι δείγμα γυναίκας 38 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία. Εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες. Αυτό ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Υγείας.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
.
.
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Σύμφωνα με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο της ομάδας των ειδικών του υπoυεργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, η ασθενής νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με ιογενή πνευμονία, είναι σε καλή κατάσταση, λαμβάνει αντιϊκή αγωγή και δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας.

«Ψυχραιμία να έχουμε». Με αυτή τη φράση ανακοίνωσε την είδηση ο Σ.Τσιόδρας στην ενημέρωση των συντακτών υγείας.

«Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τσιόδρας.

Ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος, Σ.Τσιόδρας, έκανε την ανακοίνωση για το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα.
Ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος, Σ.Τσιόδρας, έκανε την ανακοίνωση για το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα.
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η νόσος παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειονότητα και τόνισε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.

Οπως εξήγησε «τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Πυρετός συσκέψεων - Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο Κικίλιας

Μετά την δημοσιοποίηση της είδησης για το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στην Ελλάδα, συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη με τις Διευθύνσεις Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικης Μακεδονιας.

Παράλληλη πραγματοποίηθηκε σύσκεψη και στο υπουργείο Υγείας, την οποία είχε συγκαλέσει ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ακολούθως, ο Β.Κικίλιας μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου συγκάλεσε σύσκεψη στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας, Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη, και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Με απόφαση του Βασίλη Κικίλια, εξάλλου, αναστέλλονται και ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας, οι κανονικές άδειες του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Πρύτανης ΑΠΘ: Απαιτείται από όλους μας υπεύθυνη διαχείριση

«Δεν συντρέχει λόγος αναστολής των μαθημάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», δηλώνει ο πρύτανης του ιδρύματος, Νίκος Παπαϊωάννου, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος.

«Η επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς, δε συνιστά λόγο αναστολής της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, η γυναίκα που διαγνώστηκε με τον κορονοϊό νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο. Απαιτείται από όλους μας υπεύθυνη διαχείριση χωρίς πανικό, εφαρμόζουμε τους κανόνες προφύλαξης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαϊωάννου.

Διαβεβαίωσε, δε, ότι «το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς», ενώ «η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει ενημερωθεί για τη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας, καθώς και για τα ατομικά μέτρα προφύλαξης έναντι του κορωνοϊού».

Αρνητικό το κρούσμα στο «Αττικό»

Την ίδια ώρα, αρνητικό είναι το ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στο «Αττικό» νοσοκομείο. Πρόκειται για άνδρα, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Αθήνα από το Μιλάνο και μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, από σπίτι του στον Πειραιά στο «Αττικό», το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς.

Ηταν εμπύρετος και για το λόγο αυτό τέθηκε σε καραντίνα, νοσηλευόμενος σε θαλαμο αρνητικής πιεσης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι ήταν αρνητικός στον ιό.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή