ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/01/2018 07:28 EET

Θετικό το κλίμα στο Euroworking Group. Γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ το ύψος της επόμενης δόσης

Την Τρίτη αναμένεται η σύνταξη της Έκθεσης Συμμόρφωσης

Eurokinissi

Ραντεβού στο επόμενο Euroworking Group (EWG), πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου έδωσαν κυβέρνηση και Θεσμοί για την εξέταση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. 

Το κλίμα στο χθεσινό EWG ήταν καλό σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, καθώς «υπήρξε θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των προαπαιτούμενων». Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Το γεγονός όμως οτι το πολυνομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή αλλά δεν έχει ψηφιστεί, δεν έχει επιτρέψει στους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών να συντάξουν την Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report), πράγμα που αναμένεται να κάνουν από την ερχόμενη Τρίτη. Όπως και να έχει και μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται την Δευτέρα το βράδυ θα υπάρχουν «ουρές» 20 με 25 προαπαιτούμενα που θα καλυφθούν με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους μέχρι την εκταμίευση της δόσης. 

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών κατέβασε τον πήχη της επόμενης δόσης η οποία αναμένεται να εγκριθεί στις 22 Ιανουαρίου. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισαν «αυθαίρετα» τα δημοσιεύματα τα οποία ανεβάζουν το ποσό της εκταμίευσης μετά ολοκλήρωση τρίτης αξιολόγησης ακόμη και στα 7,5 - 8  δισ. ευρώ.

«Το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, που είναι 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί περίπου άλλο 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Άρα, το ποσό της εκταμίευσης θα κυμανθεί γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ» ανέφεραν την Πέμπτη. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «διαχειριστεί τις προσδοκίες ώστε αν προκύψει ένα ποσό πάνω από 5 δισ. ευρώ να θεωρηθεί επιτυχία».

Το σχέδιο βέβαια από το Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών για την άντληση ποσών από τις αγορές και από την τελευταία δόση μετά την τέταρτη αξιολόγηση τον Ιούνιο ώστε να γεμίσουν το λεγόμενο δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 10-15 δισ. ευρώ που απαιτείται για την έξοδο από το μνημόνιο χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης, παραμένει. 

Στις 19 Ιανουαρίου η κυβέρνηση περιμένει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s. Mετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου -και σίγουρα πριν τις Ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου- θα εκδοθούν τριετή ή επταετή ομόλογα (το δεύτερο είναι πιο πιθανό). 

Αλλαγές φρουράς 

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του EWG εξελέγη ο νέος πρόεδρός του, ο Ολλανδός Χανς Φάιλμπριφ, ο οποίος θα διαδέχεται τον Αυστριακό Τόμας Βίζερ. Παραλλήλως σήμερα αναλαμβάνει και επισήμως τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο. Η τελετή παράδοσης - παραλαβής ανάμεσα στον κ. Ντάισελμπλουμ και στον κ. Σεντένο θα γίνει σήμερα στο Παρίσι όπου βρίσκεται ο τελευταίος για επίσημη επίσκεψη.