ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/03/2019 20:45 EET

Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ. για το φερόμενο τζιχαντιστή που συνελήφθη στην Ουγγαρία

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζουν ότι ο Σύρος είχε φτάσει μαζί με τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του στη Λέρο στις 14 Ιουλίου 2016.

Eurokinissi

Στη Βουδαπέστη συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο ένας Σύρος, με ελληνικό πλαστό διαβατήριο, ο οποίος «φωτογραφίζεται» από τις υπηρεσίες ασφαλείας ως στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ουγγρικός Τύπος και συγκεκριμένα η εφημερίδα Magyar Nemzet αναφέρει ότι εξετάζεται το κατά πόσο ο συλληφθείς Σύρος συμμετείχε το Μάρτιο του 2015 σε αποκεφαλισμούς κοντά στην πόλη Χομς.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζουν ότι ο Σύρος είχε φτάσει μαζί με τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του στη Λέρο στις 14 Ιουλίου 2016. Στη συνέχεια, ζήτησε πολιτικό άσυλο, το οποίο τελικά πήρε στις 27 Οκτωβρίου 2017. Το καλοκαίρι του 2018 οι ελληνικές Αρχές ενημερώθηκαν ότι είναι ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις και τότε κινήθηκαν οι διαδικασίες για να γίνει άρση του καθεστώτος πολιτικού πρόσφυγα.

Τον Δεκέμβριο του 2018 συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης με πλαστό ελληνικό διαβατήριο και κατηγορήθηκε για κατοχή πλαστού εγγράφου αλλά και για διακίνηση μεταναστών. Στο δικαστήριο επικαλέστηκε, σύμφωνα με τον ουγγρικό Τύπο, ότι συνεργαζόταν με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

Σε ερώτηση της HuffPost Greece σε αρμόδιες πηγές διαψεύστηκε ο ισχυρισμός του, ο οποίος ενδεχομένως έγινε για να ελαφρύνει τη θέση του στο δικαστήριο. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πάντως ότι «στην Ουγγαρία δικάζεται για διακίνηση μεταναστών και πλαστά έγγραφα και όχι για τρομοκρατία. Και αυτό γιατί παρότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες και μάλιστα σοβαρές σε βάρος του για συμμετοχή του σε τρομοκρατικές πράξεις, καμία από αυτές, ωστόσο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει στοιχειοθετηθεί. Αυτό γίνεται γιατί σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να στοιχειοθετηθούν αδικήματα που έγιναν σε εμπόλεμες ζώνες».