ΔΙΕΘΝΕΣ
11/02/2019 15:37 EET

«Τι έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση για εμάς;»

Ένα βίντεο από την ΕΕ.

AlxeyPnferov via Getty Images

Σε μία από τις κλασικότερες σκηνές του «The Life of Brian» («Ένας προφήτης μα τι προφήτης») των Μόντι Πάιθονς, τα μέλη του «Μετώπου του Λαού της Ιουδαίας» συζητούν εν θερμώ για τα δεινά που έχει φέρει η ρωμαϊκή κατοχή στον τόπο τους, οπότε και τίθεται το ερώτημα «τι έχουν κάνει οι Ρωμαίοι για εμάς;». Η συζήτηση που ακολουθεί βέβαια δεν εξελίσσεται ακριβώς όπως θα ήθελε ο αρχηγός τους (Τζον Κλιζ), προκαλώντας του έντονο εκνευρισμό.

 

 

Η σκηνή αυτή μας ήρθε στο μυαλό όταν είδαμε το πρόσφατο βίντεο που ανέβηκε στον λογαριασμό της Κομισιόν στο Twitter εν όψει ευρωεκλογών, όπου τίθεται το ερώτημα: «Τι μου παρέχει η ΕΕ;».

Το βίντεο – το οποίο, όπως φαίνεται, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ να ενημερωθεί ο κόσμος για τα καλά που παρέχει η συμμετοχή στην Ένωση, προς αντιμετώπιση του ενισχυόμενου ευρωσκεπτικισμού- παρουσιάζει εν συντομία τα καλά της ΕΕ στην καθημερινή ζωή- από τα εργασιακά, την οικογένεια, την υγεία, τα χόμπι, τα ταξίδια, την ασφάλεια, τα δικαιώματα κ.α. Μεταξύ άλλων, όπως υπογραμμίζεται, έλεγχοι εξασφαλίζουν ασφαλέστερα τρόφιμα και προϊόντα, υπάρχει μέριμνα για το περιβάλλον (αέρας, νερό), παρέχεται η δυνατότητα εργασίας σε άλλες χώρες, χρησιμοποιείται το ίδιο νόμισμα σε 19 χώρες κ.α.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Κλείνοντας, πάντα σε αυτό το πνεύμα, ας θυμηθούμε και παρεμφερές βρετανικό βίντεο για το Brexit, με πρωταγωνιστή τον πάντα υπέροχο Πάτρικ Στιούαρτ (aka πλοίαρχο Ζαν Λικ Πικάρντ στο «Σταρ Τρεκ: Η επόμενη γενιά» ή καθηγητή Ξαβιέ στους «X-Men»).