Σήμερα η τρίτη δέσμη μέτρων στήριξης ιδιωτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων

Η τρίτη δέσμη μέτρων όπως αυτή την περιέγραψε ο πρωθυπουργός, θα εξειδικευτεί σήμερα Παρασκευή σε νέα συνέντευξη Τύπου των τριών συναρμόδιων υπουργών.
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Επαναλαμβανόμενες ενέσεις ρευστότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εξάπλωση του κορονοϊου σχεδιάζει η κυβέρνηση. Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης ιδιωτών, επαγγελματιών μαι επιχειρήσεων, αγγίζει τα 5 δις, ενώ μαζί με τα κεφάλαια από το ειδικό Ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης και τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ το τελικό ποσό μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10 δις ευρώ.

Η τρίτη δέσμη μέτρων όπως αυτή την περιέγραψε ο πρωθυπουργός, θα εξειδικευτεί σήμερα Παρασκευή σε νέα συνέντευξη Τύπου των τριών συναρμόδιων υπουργών. Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και παρεμβαίνει ανάλογα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της προκειμένου να στηρίξει την αγορά.

Ήδη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός αναθεωρείται γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνονται τα κονδύλια που υπάρχουν στη διάθεση του οικονομικού επιτελείου. Όπως άλλωστε έχει αναφερθεί, η βεντάλια των μέτρων στηρίξεις θα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με τις ανάγκες, αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.

Όπως αναμένεται οι κ.κ Σταϊκούρας, Γεωργιάδης και Βρούτσης θα ανακοινώσουν:

-Επέκταση του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά σημειώνουν μειωμένο τζίρο. Το μέτρο αφορά 200.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε 100.000 επιχειρήσεις. Για του ανωτέρω θα ανασταλούν και οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ενώ και για αυτούς το μέτρο θα ισχύσει έως τα τέλη Απριλίου.

-Πλήρη κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και για τους επιπλέον 200.000 εργαζόμενους που θα λάβουν το ειδικό επίδομα.

-Ειδική στήριξη θα έχουν και οι περίπου 100.000 επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χονδρικό εμπόριο και καταγράφουν πτώση τζίρου.

- Ενίσχυση 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, ενώ θα ανασταλεί και . για αυτούς η υποχρέωση καταβολής εισφορών. Στους επιπλέον 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους αναμένεται να είναι δικηγόροι, οδηγοί ταξί, κουρείς, σερβιτόροι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι και γενικότερα υπάλληλοι σε κέντρα αισθητικής, κέντρα διασκέδασης, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και οι απασχολούμενοι στον τουριστικό κλάδο.

- Το ποσό των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου έως 19/3. Το μέτρο αφορά περίπου 41.000 εργαζόμενους.

- Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο πότε θα γίνει η καταβολή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταθέσει το χρόνο καταβολής του δώρου Πάσχα για τον Ιούνιο. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα κρίνουν εάν θα το καταβάλουν πριν το Πάσχα ή όχι.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα