Η επόμενη μέρα της ελληνικής εξόδου από το τρίτο μνημόνιο συνέπεσε με την χειρότερη μέρα της Προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ – μέχρι τώρα. Ο πρώην δικηγόρος του, Μαικλ Κοέν, δήλωσε ένοχος για την δωροδοκία δύο γυναικών κατ′ εντολήν του Αμερικανού προέδρου και ο πρώην επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του, Πολ Μαναφορτ, κρίθηκε ένοχος για φοροδιαφυγή και τραπεζικές απάτες.
Ο Τραμπ σχολίασε την απόφαση για τον Μάναφορτ με το γνωστό στύλ του – «Είναι ντροπή, δεν έχει σχέση με την έρευνα για την Ρωσία» – αλλά για τις κατηγορίες του Κοέν έκανε το παπί – μέχρι τώρα.
«Αν κάποιος ψάχνει για έναν καλό δικηγόρο, θα του συνιστούσα να μην προσλάβει τον Μάικλ Κοέν» τουίταρε πρωί-πρωί (τοπική ώρα) την Τετάρτη.
If anyone is looking for a good lawyer, I would strongly suggest that you don’t retain the services of Michael Cohen!
Advertisement— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 22, 2018Advertisement
Οπως ήταν αναμενόμενο, τα σχόλια δεν άργησαν. Για τον Πίτερ Σπίγκελ, αρχισυντάκτη των Financial Times, αυτό είναι το καλύτερο τουίτ του Αμερικανού προέδρου – μέχρι τώρα.
Best. Trump. Tweet. Ever. https://t.co/GkxIkw8eys
— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) August 22, 2018
Λίγα λεπτά αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε.
«Αισθάνομαι πολύ άσχημα για τον Πολ Μάναφορτ και την θαυμάσια οικογένειά του. Η ”Δικαιοσύνη” πήρε μία υπόθεση 12 ετών, μεταξύ άλλων, και άσκησε τρομερή πίεση πάνω του κι′ εκείνος, σε αντίθεση με τον Μάικλ Κοέν, αρνήθηκε να ”σπάσει” – να κατασκευάσει ιστορίες για να εξασφαλίσει ένα ντίλ. Σεβασμός σε έναν γενναίο άνδρα!»
I feel very badly for Paul Manafort and his wonderful family. “Justice” took a 12 year old tax case, among other things, applied tremendous pressure on him and, unlike Michael Cohen, he refused to “break” – make up stories in order to get a “deal.” Such respect for a brave man!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 22, 2018
Και συνέχισε ακάθεκτος.
«Ενας μεγάλος αριθμός κατηγοριών, δέκα, χωρίς απόφαση στην υπόθεση του Πολ Μάναφορτ. Κυνήγι μαγισσών!»
A large number of counts, ten, could not even be decided in the Paul Manafort case. Witch Hunt!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 22, 2018
Ο πρώην επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, κρίθηκε ένοχος για οκτώ κατηγορίες από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ. Συνολικά του είχαν απαγγελθεί 18 κατηγορίες, αλλά οι ένορκοι κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση μόνο για τις οκτώ από αυτές.
Ο Τραμπ συνέχισε να τουιτάρει υπογραμμίζοντας ο,τι τον συμφέρει.
«Ο Μάικλ Κοέν δήλωσε ένοχος για δύο κατηγορίες σχετικές με την χρηματοδότηση της προεκλογικής καμπάνιας οι οποίες δεν είναι εγκλήματα. Ο Ομπάμα έκανε μία μεγάλη τέτοια παράβαση, η οποία τακτοποιήθηκε εύκολα!»
Michael Cohen plead guilty to two counts of campaign finance violations that are not a crime. President Obama had a big campaign finance violation and it was easily settled!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 22, 2018