Τι προβλέπει το νέο σχέδιο για την Ελλάδα που κατατέθηκε στη γερμανική βουλή

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο για την Ελλάδα που κατατέθηκε στη γερμανική βουλή
German Chancellor Angela Merkel attends a session of the Lower house of parliament Bundestag on November 28, 2014 at the Reichstag building in Berlin before a vote to approve the budget blueprint for 2015. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)
German Chancellor Angela Merkel attends a session of the Lower house of parliament Bundestag on November 28, 2014 at the Reichstag building in Berlin before a vote to approve the budget blueprint for 2015. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)
JOHN MACDOUGALL via Getty Images

Αίτημα για την έγκριση της δίμηνης επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος στήριξης και για την επί της αρχής έγκριση προληπτικής οικονομικής βοήθειας, υπό τη μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής με διευρυμένους όρους, ύψους έως 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διάρκεια έως και 12 μήνες, υπέβαλε τη Δευτέρα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της χώρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που κατατέθηκε, η έγκριση επί της αρχής, σε ό,τι αφορά την προληπτική πιστωτική γραμμή, ζητείται υπό τους όρους:

  • Τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος, πέμπτου, ελέγχου του προγράμματος,
  • Τη διατήρηση του δανειακού προγράμματος με το ΔΝΤ, εν ανάγκη σε προληπτική βάση,
  • Την επιβεβαίωσης της προσωρινής εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπλήρωση των κριτηρίων πρόσβασης σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή με διευρυμένους όρους.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, η έγκριση της Ομοσπονδιακής Βουλής στο πρώτο αίτημα εξουσιοδοτεί τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης στον EFSF να συμφωνήσει στην παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015, με στόχο να ολοκληρωθεί κανονικά το τρέχον πρόγραμμα. Η τελική απόφαση, σημειώνεται στο έγγραφο, έχει προγραμματιστεί να ληφθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα στις 19 Δεκεμβρίου.

Με την έγκριση του δεύτερου αιτήματος, θα εξουσιοδοτηθεί ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Συμβούλιο Κυβερνητών του ESM να συμφωνήσει σε μια πρόταση απόφασης, σύμφωνα με το άρ.13, παρ.2 της Συνθήκης του ESM, να μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα επί της αρχής βοήθεια σταθεροποίησης υπό τη μορφή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής με διευρυμένους όρους (ECCL).

Από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η γερμανική νομοθεσία για τον ESM προβλέπει διαδικασία απόφασης σε δύο στάδια- πριν από την τελική απόφαση των οργάνων του ESM για τη χορήγηση αυτής της βοήθειας η Βουλή θα πρέπει να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της συμφωνίας και να ψηφίσει εκ νέου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ναντίνε Κάλβεϊ επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει δύο αιτήματα, τα οποία έχουν διαβιβαστεί στο γερμανικό Κοινοβούλιο από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

«Ο υπουργός ζητάει την έγκριση της επιμήκυνσης. Σχετικά με το δεύτερο αίτημα, ζητάει να εγκριθεί επί της αρχής η έναρξη διαπραγματεύσεων για προληπτική πιστωτική γραμμή. Σχετικά με το πρώτο αίτημα, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, χρειάζεται, όμως, ακόμη λίγος χρόνος ώστε να μπορούν να ολοκληρωθούν οι όροι του τρέχοντος προγράμματος. Εμείς πάντα λέγαμε ότι θεωρούμε υψίστης σημασίας αυτό το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί τώρα. Για αυτό ζητάμε την έγκριση της Μπούντεσταγκ», επισήμανε η κ. Κάλβεϊ.

Εξάλλου, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα ως κίνδυνο για την Ευρωζώνη, τόνισε ότι είναι αρχή της γερμανικής κυβέρνησης να μην βλέπει τις δημοκρατικές εκλογές ως κίνδυνο.

Κληθείς δε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις τού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περί «ακραίων δυνάμεων», ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν είναι αρμόδιος για τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ)

Δημοφιλή