Τι συζητούν ΗΠΑ και Ρωσία υπό άκρα μυστικότητα στην Αγκυρα

Συζητήσεις με τη συμμετοχή των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων στην Ουκρανία.
via Associated Press

Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι είχαν συνομιλίες στην Τουρκία, παρουσία του αρχηγού της CIA ο οποίος βρίσκεται επίσης στην τουρκική πρωτεύουσα, με το περιεχόμενο των συζητήσεων να αποτελεί «αίνιγμα», την ώρα που στον ρωσοουκρανικό πόλεμο οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μετά την ανακατάληψη της Χερσώνας από τους Ουκρανούς.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλείται μια πηγή που ανέφερε ότι αντιπρόσωποι από την Ουάσιγκτον συναντήθηκαν τη Δευτέρα στην Αγκυρα με Ρώσους αντιπροσώπους, μεταξύ των οποίων ήταν οι επικεφαλής της CIA και της ρωσικής υπηρεσίας ξένων πληροφοριών (SVR).

Το Κρεμλίνο είπε ότι δεν μπορούσε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει την αναφορά και ένας Τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει. Τα στοιχεία παρακολούθησης πτήσεων έδειξαν ότι ένα ρωσικό αεροπλάνο είχε προσγειωθεί στην Αγκυρα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε «μόνο από ανώτατους αξιωματούχους».

Συναντήσεις δια ζώσης μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών σε υψηλό επίπεδο έχουν σπάνια αναφερθεί τους τελευταίους μήνες, αν και η Ουάσιγκτον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πραγματοποιήθηκαν επαφές για να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών μίλησαν τηλεφωνικά τον περασμένο μήνα.

Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Ναρίσκιν, στην Αγκυρα, στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας των ΗΠΑ να «επικοινωνήσουν με τη Ρωσία για τη διαχείριση του κινδύνου» και να συζητήσουν τις περιπτώσεις «άδικα κρατούμενων πολιτών των ΗΠΑ» (α.σ.μια σαφής αναφορά στην κρατούμενη απίο το Κρεμλίνο Αμερικανή μπασκεμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ), είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, στο CNN.

Evelyn Hockstein via Reuters

«Ημασταν πολύ ανοιχτοί με το γεγονός ότι έχουμε κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου, ειδικά των πυρηνικών και των κινδύνων για τη στρατηγική σταθερότητα», τόνισε. «Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Μπιλ Μπερνς βρίσκεται σήμερα στην Αγκυρα για να συναντηθεί με τον ομόλογό του των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών».

Σύμφωνα με το CNN, προηγουμένως ο Τζέικ Σάλιβαν ήταν επίσης σε επαφή με τους Ρώσους ομολόγους του για να τους προειδοποιήσει για τις συνέπειες εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε ότι ο Μπερνς «δεν διεξάγει διαπραγματεύσεις κανενός είδους».

«Δεν συζητά επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία. Μεταφέρει μήνυμα για τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία και τους κινδύνους κλιμάκωσης στη στρατηγική σταθερότητα. Θα θέσει επίσης τις υποθέσεις των αδίκως κρατουμένων πολιτών των ΗΠΑ», ισχυρίστηκε. «Εμμένουμε σταθερά στη θεμελιώδη αρχή μας: τίποτα (σ.σ. καμία συζήτηση) για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», ξεκαθάρισε.

via Associated Press

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε τον Μπερνς πολλές φορές τον περασμένο χρόνο για συνομιλίες με τους Ρώσους, χρησιμοποιώντας τον βετεράνο διπλωμάτη και πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία ως βασικό ενδιάμεσο καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας συνέχισαν να διαταράσσονται.

Ο Μπερνς εστάλη στη Μόσχα τον περασμένο Νοέμβριο, πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, για να προειδοποιήσει το Κρεμλίνο για τις συνέπειες μιας εισβολής. Εχει επίσης συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ναρίσκιν σχετικά με Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και Πολ Γουίλαν.

Οι συζητήσεις αποτελούν επίσης μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας των ΗΠΑ να διατηρήσουν ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τη Μόσχα, εν μέσω απειλών του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Σόιγκου, μίλησαν επίσης τηλεφωνικά στα τέλη του περασμένου μήνα για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Την ίδια ώρα, ο Πούτιν απέχει από τη σύνοδο κορυφής των μεγάλων οικονομιών της G20 στην Ινδονησία, στέλνοντας στη θέση του τον υπουργό Εξωτερικών του, Σεργκέι Λαβρόφ. Οι αναφορές ότι ο Λαβρόφ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο προκάλεσαν εικασίες για την υγεία του, τις οποίες διέψευσε η Μόσχα.

(με πληροφορίες από Reuters, CNN)

Δημοφιλή