Ο Ζελένσκι στη Χερσώνα: «Προχωράμε» και «είμαστε έτοιμοι για ειρήνη για όλη τη χώρα»

Επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στην ανακτηθείσα πόλη.
.
.
VALENTYN OGIRENKO via REUTERS

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τη Δευτέρα την προσφάτως ανακτηθείσα πόλη της Χερσώνας, το μεγαλύτερο «έπαθλο» που έχουν κερδίσει ως τώρα οι ουκρανικές δυνάμεις, από όπου κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου πριν υποχωρήσουν, την προηγούμενη εβδομάδα.

«Προχωράμε προς τα εμπρός» είπε, απευθυνόμενος στα ουκρανικά στρατεύματα, ευχαριστώντας το ΝΑΤΟ και τους άλλους συμμάχους για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, «Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, ειρήνη για όλη τη χώρα μας».

O Ζελένσκι χαρακτήρησε την απόσυρση των Ρώσων από τη Χερσώνα ως την «αρχή του τέλους του πολέμου», ενώ παρασημοφόρησε στρατιώτες στηνκεντρική πλατεία και έβγαλε φωτογραφίες μαζί τους. Σε βίντεο φάνηκε να χαιρετά κατοίκους που του έκαναν νοήματα από παράθυρα, φωνάζοντας «Δόξα στην Ουκρανία».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια, λέγοντας μόνο πως «ξέρετε ότι αυτό είναι έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφερόμενος στην προσάρτηση της Χερσώνας και άλλων εδαφών από τη Ρωσία, που έχει χαρακτηριστεί παράνομη από το Κίεβο και τους συμμάχους του.

Πολίτες στη Χερσώνα υποδέχονταν με χαρά τα ουκρανικά στρατεύματα την Παρασκευή, αφού η Ρωσία εγκατέλειψε τη μόνη πρωτεύουσα περιφέρειας που είχε καταλάβει από τότε που η Μόσχα άρχισε την εισβολή της.

Σε νυχτερινό του μήνυμα ο Ζελένσκι είπε πως ερευνητές είχαν ήδη καταγράφει πάνω από 400 εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν από τη Ρωσία κατά την οκτάμηνη κατοχή. «Πτώματα νεκρών αμάχων και στρατιωτών έχουν βρεθεί» είπε. «Ο ρωσικός στρατός άφησε πίσω του την ίδια βαρβαρότητα που άφησε σε άλλες περιοχές της χώρας όπου μπήκε».

.
.
VALENTYN OGIRENKO via REUTERS
.
.
VALENTYN OGIRENKO via REUTERS
.
.
VALENTYN OGIRENKO via REUTERS
.
.
VALENTYN OGIRENKO via REUTERS
Anadolu Agency via Getty Images
Valentyn Ogirenko via Reuters
Valentyn Ogirenko via Reuters

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press

Δημοφιλή